Trendi

Köyhät ritarit rikastavat aamupalan! Nämä kaksi reseptiä vievät kielen mennessään

Köyhät ritarit rikastavat aamupalan! Nämä kaksi reseptiä vievät kielen mennessään
Köyhät ritarit ratsastavat nyt viikonlopun aamiaispöytään kaksin kappalein: suolaisina ja makeina.
Julkaistu: 1.12.2020
"Jos seuraat ahkerasti sosiaalista mediaa, et varmaankaan ole välttynyt helsinkiläisessä kahvilassa otetuista kuvista, joissa vilahtelevat hymynaamaiset kananmunat, marmoritaustat ja paksut leipäviipaleet.
Kävin kahvilassa taannoin saman lautasen äärellä. Kun sain itseni kiinni miettimästä, että nyt on kyllä suolainen hinta lautasesta leipää, tajusin, että minussa elää vielä se pieni jäänne, jossa määrä ohittaa laadun.
Muistan lapsuudestani ruotsinlaivojen aamupalat, joita hehkutettiin jo etukäteen, koska kaikkea oli vain niin paljon. Harvoin aamupalabuffetista saa kuitenkaan muuta kuin pahan mielen ja ruokakrapulan syötyään ihan liikaa.
Haluaisin täydelliseltä viikonlopun aamupalalta oikeastaan vain hyvää kahvia, lasin appelsiinimehua (sen ei tarvitse olla edes tuorepuristettua, Lidlin muovipullossa myytävä appelsiinimehu on suosikkini!) ja hedelmiä.
Tuoreet, varsinkin eksoottiset hedelmät ovat minulle 1980-luvun lapsena vieläkin ultimaattista luksusta, joita ei tulisi mieleenkään syödä arkiaamuna. Myös juurileipä ja paksu kreikkalainen jogurtti ovat tervetulleita aamiaiskavereita.
Kun satsaan aamupalaan, kokkaan köyhiä ritareita. Ne ovat siitä mukavia, että samalla saa käytettyä vanhat leivät pois ja ujutettua lautaselle jotain sesongissa olevaa. Suolaiseen versioon paistan sieniä ruskistetussa voissa ja makeaan vaihdan sienet omenaan.
Jos haluat tehdä ritarit vegaanisena, skippaa voi ja munat, dippaa leivät kauramaitoon ja lisää sieniin esimerkiksi kaurafraichea tuomaan kermaisuutta, tai tipauta sitä nokare omenoiden kylkeen leivälle."

Sienillä päällystetyt ritarit

(2 annosta)
  • 5 dl sieniä (esim. tatteja, kanttarellejä, herkkusieniä)
  • 2 rkl voita
  • 1 rkl tuoretta timjamia
  • suolaa ja mustapippuria
  • 2 munaa uppomunia varten
Ritarit
  • 2 palaa kuivahtanutta leipää (esim. juurileipää, briosseja)
  • 1 muna
  • 1 dl maitoa
Tarjoiluun
  • krassin kukkia ja lehtiä
Putsaa sienet ja viipaloi ne. Paista sieniä kuivalla pannulla, kunnes nesteet tulevat ulos. Siirrä sienet pannun toiselle laidalle ja lisää voi. Anna sen vaahdota ja sihistä rauhassa. Kun voi alkaa ruskistua ja tuoksua pähkinäiselle, sekoita sienet ja voi ja paista kullanruskeaksi. Lisää timjami, suola ja pippuri.
Tee ritarit: Vatkaa muna ja maito yhteen. Lisää tarvittaessa öljyä tai voita pannulle, jossa paistoit sienet. Dippaa leivät kunnolla munamaitoon ja paista sitten molemmilta puolilta kullanruskeaksi keskilämmöllä.
Valmista uppomunat: Kiehauta vesi kattilassa ja laske lämpötilaa niin, että vesi poreilee kevyesti. Riko kananmunat kuppiin, pyöräytä lusikalla pieni pyörre veteen ja tipauta munat varovasti yksi kerrallaan pyörteeseen. Keitä 2–3 minuuttia ja valuta. Tarjoa ritarit seinien ja uppomunien kera.

Kardemummaomenilla päällystetyt ritarit

(2 annosta)
  • 5 dl omenalohkoja
  • 2 rkl voita
  • 1 tl kardemummaa
  • 1–2 rkl sokeria
Ritarit
  • 2 palaa kuivahtanutta leipää (esim. juurileipää, briosseja)
  • 1 muna
  • 1 dl maitoa
Tarjoiluun
  • vaniljasokerilla maustettua ranskankermaa tai paksua, kreikkalaista jogurttia
Lämmitä voi pannulla ja lisää siihen omenalohkot, kardemumma ja sokeri. Paista, kunnes omenat pehmenevät ja karamellisoituvat. Lisää tilkka vettä, jos seos tuntuu kuivalta.
Omenien paistuessa vatkaa muna ja maito yhteen. Lisää tarvittaessa öljyä tai voita pannulle, jossa paistoit omenat. Dippaa leipä ensin kunnolla munamaitoon ja paista sitten molemmilta puolilta kullanruskeaksi keskilämmöllä. Tarjoa ritarit heti ranskankermanokareen ja omenoiden kanssa.

Voita päälle

Yksinkertainen vinkki tehdä aamupalasta hiukan parempaa on unohtaa tahmainen voipurkki pöydästä. Siivuta hyvää kirnuvoita lautaselle ja ripottele päälle vielä sormisuolaa.

Hedelmäsalaatti 2.0

Hedelmäsalaatti metallipurkista ei ole minusta herkullista. Sen sijaan kannattaa valita 1–2 kypsää sesongin hedelmää. Lohko ne kauniisti lautaselle. Valuta päälle hiukan lämmintä hunajaa ja silppua tuoretta minttua. Nauti!
Juttu on julkaistu aiemmin Trendissä.
Kommentoi »