Trendi

Lohturuuan helppous, maut Aasiasta! Paistettu riisi on pyttipannun raikkaampi versio

Lohturuuan helppous, maut Aasiasta! Paistettu riisi on pyttipannun raikkaampi versio
Pikakimchi ja paistettu riisi on kuin aasialainen pyttipannu – helppoa, nopeaa ja herkullista, kirjoittaa ruokatoimittaja Suvi Kesäläinen.
Julkaistu: 23.10.2020
"Jos vilkaisisit talven kauppalappujani, näkisit, että ne koostuvat lähinnä sitrushedelmistä, kookosmaitotölkeistä ja tuoreesta korianterista. Tammikuussa kaipaan yleensä raikkautta, helppoutta, keveyttä ja mausteisuutta, ja siksi käännynkin kaupassa aina aasialaisten ruokien hyllyille.
Juuri nyt olen koukussa pikaisesti tehtävään kimchiin. Se täydentää ihanasti lohturuokien ykköstä, paistettua riisiä. Tämä ruokalaji on tavallaan aasialainen pyttipannu, johon on helppo ujuttaa tähteet, ja riisin voi tarjota esimerkiksi tofun tai paistetun kananmunan kera.
Kimchi on korealainen hapatettu kiinankaali, jota tarjotaan usein lisäkkeenä. Se on hapankaalin herkullinen, mausteinen serkku.
Rehellisesti sanottuna pikakimchi ja normaali kimchi ovat maultaan aika erilaisia, mutta pidän molemmista: siinä missä maitohappokäymisellä hitaasti tuotettu perinteinen kimchi on varsin äreää tavaraa, pikakimchi on miedompaa, mutta sen mausteisuus ja raikkaus koukuttavat.
Jos satut haluamaan kimchiä lautaselle siltä istumalta, pikainen versio mahdollistaa tämän. Se on minusta aika iso plussa hätäiselle herkuttelijalle.
Teen paistetun riisin niin, että ensimmäisenä päivänä syön tuoretta riisiä uunissa paahdettujen kasvisten ja pikakimchin kanssa sellaisenaan kulhoruokana. Keitän aina tuplamäärän riisiä, jotta saan seuraavana päivänä juuri sopivasti vetäytynyttä riisiä, joka on parasta tähän ruokaan.
Pikakimchi on helppo keino maustaa paistettu riisi. Kippaan myös edellisen päivän paahdetut kasvikset riisin joukkoon, tai pilkon mukaan kaapista löytyviä kasviksia."

Pikakimchi

(5 dl valmista kimchiä)
  • 350 g kiinankaalia
  • 1 hapokas omena (esim. Granny Smith)
  • 5 cm pätkä tuoretta inkivääriä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 2–3 rkl gochujang-tahnaa tai 1–2 tl jauhettua chiliä
  • 1 tl suolaa
Leikkaa kaali ja omena ohuiksi suikaleiksi isoon kulhoon. Hienonna inkivääri ja valkosipuli sekaan ja mittaa kaikki muut ainekset mukaan. Hiero kaalia käsin noin 5–10 minuuttia, kunnes seos on mehukasta.
Pikakimchi säilyy jääkaapissa kannellisessa purkissa noin viikon.

Paistettu riisi

(4 annosta)
  • 1 pieni parsakaali
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 3 dl keitettyä riisiä
  • 2 dl pikakimchiä
  • 2–3 kevätsipulin vartta
  • 100 g sokeriherneitä tai pakasteherneitä
  • 2 tl seesaminsiemeniä tai
  • gomashio-maustetta
  • soijakastiketta ja seesamiöljyä maun mukaan
Leikkaa parsakaali paloiksi. Höyrytä palat nopeasti paistinpannulla: Lisää parsakaalit ja 1 dl vettä kuumalle pannulle. Laita kansi pariksi minuutiksi päälle ja anna sitten veden haihtua. Siirrä parsakaalit sivuun hetkeksi.
Lisää pannulle öljy, riisi ja kimchi, sekoita ja anna paistua. Lisää joukkoon kevätsipulit, sokeriherneet, parsakaali ja seesaminsiemenet. Sekoita ja mausta soijakastikkeella ja seesamiöljyllä. Anna riisin paistua lopuksi hetken niin, että pohja rapeutuu.
Tarjoa riisi sellaisenaan tai tahmatofun (kts. resepti sivun laidalta) ja ekstrakimchin kanssa.
Juttu on julkaistu aiemmin Trendissä.
Kommentoi »