Minestronekeitto muka tylsä? Oikeilla mausteilla siitä tulee arjen luksusta

Minestronekeitto muka tylsä? Oikeilla mausteilla siitä tulee arjen luksusta
Jos minestronekeitto tuntuu tylsältä, ehkä et ole kuullut näitä salaisuuksia. Tämä keiton kasvisversio on uusi luottoreseptisi, vinkkaa ruokatoimittaja Suvi Kesäläinen.
Julkaistu 27.10.2020

"Arkiruokani vaihtuvat usein. Minusta maailmassa on niin paljon reseptejä, että maksalaatikko joka maanantai olisi sääli.

Poikkeuksen tekee rakastamani minestrone, jota olen kokannut 17 vuoden ajan. Minestrone on italialainen vihanneskeitto, joka ainakin meillä koulussa käsitti hernemaissipaprikaa, kinkkusuikaleita ja löysää spagettia oranssissa liemessä.

Söin aitoa minestronea ensimmäisen kerran Italiassa vahingossa, kun lounaspasta sisälsikin lihaa ja jouduin vaihtamaan. Onneksi, koska tähän hetkeen asti se on paras lautasellinen keittoa, jonka olen koskaan syönyt.

Seuraan reseptejä harvoin kirjaimellisesti, ja siksi minestrone on suosikkini. Pohjana käytetään tiettyjä perusraaka-aineita, mutta muuten soppa noudattaa sesonkeja ja jääkaapin sisältöä. Keitossa voi käyttää mitä kasviksia vain, ja se viimeistellään jollain tuhdilla, kuten pastalla, riisillä, pavuilla tai perunalla. Pasta kannattaa muuten keittää erikseen, koska muuten se imaisee itseensä kaiken nesteen ja tulos on muhennos.

Makua syventämään voi käyttää erilaisia keinoja. Helpointa on nakata keittoon parmesaanijuuston kuori – siitä tulee todella paljon makua liemeen. Keittoon voi myös lisätä pari anjovista sipulien kanssa tai kourallisen kuivattuja herkkutatteja. Kuuman keiton päälle kannattaa lorauttaa hyvää oliiviöljyä ja raastaa parmesaania. Tai valmista pesto satokausiajattelulla porkkanannaateista tai perinteisemmin basilikasta.

Minestronea kannattaa tehdä kerralla iso satsi: se vain paranee uudelleen lämmittämällä, ja keittoa voi pakastaa."

Minestronekeitto kasviksilla

(4–6 annosta)

  • 2–3 rkl oliiviöljyä
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 porkkanaa
  • 2 oksaa lehtiselleriä
  • 1 tl suolaa
  • rouhaisu mustapippuria
  • 2 laakerinlehteä
  • 1,5–2 l vettä, kasvislientä tai kanalientä
  • 500 g sesongissa olevia kasviksia (omassa keitossani pensaspapuja, lehtikaalia ja kukkakaalia)
  • 3 perunaa tai 1 dl (keittämätöntä) riisiä tai 2,5 dl kypsiä papuja tai 3 dl kypsää pastaa
  • (parmesaanijuuston kanta tai kuivattuja herkkutatteja)

Kaada öljy ison kattilan pohjalle. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet ja leikkaa porkkanat ja lehtisellerit pieniksi kuutioiksi. Lisää sipulit, porkkanat, selleri, suola ja mustapippuri öljyyn ja kuullota keskilämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes kasvikset pehmenevät.

Lisää laakerinlehdet ja vesi. Jos käytät perunaa, lisää se ensimmäisenä liemeen ja loput kasvikset kypsymisjärjestyksessä. Lisää halutessasi mukaan myös parmesaanijuuston kanta tai kourallinen herkkutattteja.

Jos käytät riisiä, lisää se, kun kasvikset ovat puolikypsiä. Kypsät pavut kannattaa lisätä keittoon vasta, kun kasvikset ovat kypsiä. Jos käytät pastaa, keitä se erikseen, pane suoraan tarjoilukulhoon ja kauho keittoa päälle. Nauti keitto heti.

Nopea pesto

  • 1 puntti basilikaa tai 2–3 porkkanan naatit
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 dl pinjansiemeniä
  • 1 dl parmesaanijuustoa
  • 1 tl sitruunamehua
  • suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Surauta kaikki ainekset sekaisin sauvasekoittimella korkeareunaisessa kulhossa. Mausta suolalla tai sitruunamehulla. Voit lisätä öljyä tai vettä, jos pesto tuntuu paksulta.

Juttu on julkaistu aiemmin Trendissä.

Kommentoi »