Trendi

Muunnos bananabread -leivästä: Chaimaustettu kesäkurpitsaleipä


Syysleivonnaisten moniottelija on nopea tehdä, ja se käy niin kahvipullasta kuin herkkuaamiaisestakin.
Kuvat Suvi Kesäläinen

Kesäkurpitsaleipä on syyssesonkiin sopiva muunnos amerikkalaisesta banana bread -leivonnaisesta. Sana leipä tosin johtaa hiukan harhaan: kyseessä on ihanan kostea ja sopivasti makea herkku. Kylmenevät, pimeät illat ovat saaneet meidät innostumaan paitsi kasmirneuleista ja viininpunaisista huulista, myös intiahenkisistä chai-teemausteista, jotka voi kätevästi ujuttaa myös tähän reseptiin.

Kesäkurpitsaleipä kestää hyvin säilytyksen ja se vain paranee mehevöityessään. Muutaman päivän vanhan leivän saa piristymään paahtamalla viipaleita pannulla tai leivänpaahtimessa, ja tarjoamalla leivät lämpimänä aamiaisella.

Jos kuivamaustekaappisi ammottaa tyhjyyttään, mutta kaapeista löytyy chai-teepusseja, tyhjennä yksi teepussi taikinan joukkoon ja vahvista makua kanelilla ja kardemummalla.

Parasta juuri nyt: valkoiset posliiniastiat ja makea leipä. (Ja kahvi, aina kahvi.)

Chai-suklaa-kesäkurpitsaleipä

  • 3 dl jauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1/2 tl kanelia
  • 1 tl jauhettua kardemummaa
  • 1/2 tl kuivattua inkivääriä
  • ripaus jauhettua maustepippuria
  • ripaus raastettua muskottipähkinää
  • ripaus jauhettua neilikkaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl neutraalin makuista öljyä
  • 3 dl raastettua kesäkurpitsaa
  • 50 gr tummaa suklaata rouhittuna

Laita uuni lämpeämään 175C asteeseen. Sekoita kulhossa kuivat aineet (jauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja mausteet). Sekoita toisessa kulhossa kananmunat, öljy, sokeri ja kevyesti nesteestä rutistettu kesäkurpitsaraaste.

Sekoita ja kääntele nuolijalla märät ja kuivat aineet yhteen. Lisää mukaan lopuksi rouhittu tumma suklaa. Päällystä suorakaiteen muotoinen leipävuoka tai pyöreä kakkuvuoka (à 20 cm) leivinpaperilla ja kaavi taikina vuokaan. Paista 50 minuuttia, tai kunnes kakun keskelle tökätty tikku tulee kuivana ulos. Jäähdytä ja nauti.

Pssst! Kesäkurpitsaleivän voi paistaa vuoassa kuin vuoassa, mutta paistoaika riippuu siitä, kuinka iso vuokasi on. Mitä suurempi vuoka ja matalampi leipä, sitä pienempi paistoaika.

Julkaistu: 27.9.2016