Trendi

Helppo ja herkullinen one pot -pasta


Kippaa syksyn sato pastan kanssa kattilaan. Perinteet haastava pikaruoka on valmis.
Kuvat Suvi Kesäläinen

Uskon melkein ärsyttävän itsepintaisesti slow foodiin ja perinteisiin resepteihin, varsinkin, jos on kyse italialaisesta ruoasta. Kuullottelen kuuliaisesti valkosipulia miedolla lämmöllä ja hikoilen keittolevyn vieressä, kun lisään risottoon kauha kerrallaan nestettä.

Martha Stewart, tuo viekas keittiö-velho, on kuitenkin tullut minun ja perinteideni väliin. Luin one pot -pastaksi kutsuttavasta ruokalajista ensimmäisenä juuri Stewartin mammuttimaisesta nettireseptiarkistosta.

Kuten nimestä arvaa, one pot -pastan kaikki ainekset pannaan muhimaan yhteen ja samaan kattilaan. Näin kokkaajan ei tarvitse käristellä, haudutella tai imeytellä kastikkeita erikseen. Yhden kattilan pastoista on tullut ruokablogien hitti.

Yhden padan pastassa on pari jujua. Älä missään nimessä skippaa reseptin voinokaretta, sillä se, kourallinen juustoa ja rivakka sekoittaminen viimeistelevät pastan täyteläiseksi kokonaisuudeksi. Jotta pastasta ei tule vetistä vaan sopivan kermaista, keittäminen on tärkeää aloittaa hiukan hintsulla vesimäärällä. Vettä on aina helpompaa lisätä kuin poistaa.

Vinkki: Jos pastaa jää yli, kippaa se seuraavana päivänä uunivuokaan, raasta päälle juustoa ja gratinoi 10−15 minuuttia 225-asteisessa uunissa. Vielä parempaa!

Tarjoa ruoan kanssa kevyen täyteläistä punaviiniä, kuten sisilialaista Montalto Nero d’Avola Passiventoa.

One pot -syyspasta (neljälle)

  • oliiviöljyä
  • 1 sipuli+
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3–4 tuoretta salvianlehteä
  • 200 g kurpitsaa (esim. myskikurpitsaa)
  • 100 g lehtikaalia
  • 400 g pastaa (esim. penneä)
  • 6–7 dl vettä, lisää tarvittaessa
  • 1 kasvisliemikuutio
  • suolaa ja mustapippuria
  • 1 rkl voita
  • pecorino- tai parmesaanijuustoa

Hienonna sipuli ja valkosipulit silpuksi, leikkaa lehtikaalista ruoti pois ja suikaloi lehdet ohuiksi viipaleiksi. Kuori kurpitsa, poista siemenet ja kuutioi pieniksi kuutioiksi. Lämmitä oliiviöljy kattilassa tai padassa ja kaada sipulisilppu mukaan. Kuullota sipuleita suolan kanssa, kunnes nepehmenevät, ja lisää joukkoon salvianlehdet ja kurpitsakuutiot. Pehmennä kurpitsaa kymmenisen minuuttia ja lisää sitten lehtikaali, kuusi desiä vettä, kasvisliemikuutio ja ripaus suolaa. Kaada lopuksi pasta kattilaan ja sekoita.

Anna keitoksen poreilla keski-lämmöllä kannen alla ja sekoita muutaman minuutin välein. Voit lisätä tarvittaessa vettä. Maista pastaa 10 minuutin kuluttua ja anna kypsyä, kunnes se on sopivasti al dente. Raasta iso kourallinen parmesaania, sekoita se voinokareen kanssa valmiin pastan joukkoon, maista ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Voit tarjota lisää parmesaania ohella.

Resepti on julkaistu aiemmin Trendissä.

Julkaistu: 27.2.2019