Onko lounastuska jokapäiväinen vieras? Japanilainen munakas, lohtukeitto ja jämäwrap helpottavat

Onko lounastuska jokapäiväinen vieras? Japanilainen munakas, lohtukeitto ja jämäwrap helpottavat
Nämä kolme reseptiä ovat syntyneet kolmesta asiasta: nopeasta valmistusajasta, tyhjästä jääkaapista ja tarpeesta syödä jotain terveellistä, kirjoittaa ruokatoimittaja Suvi Kesäläinen.
Julkaistu 29.6.2021

"Kadehdin hiukan sisareni perhettä: heillä on pieniä lapsia, joten aikataulut ja ruoka-ajat ovat tarkkoja. Meillä, kahden aikuisen taloudessa, olemme vastuullisia ainoastaan itsellemme. Teen vielä töitä yksin, joten kukaan ei ole muistuttamassa minulle tauoista tai lounaasta.

Ja voi pojat, miten retuperällä olen ollut. Vuosia olen skipannut aamupalan kahvilla ja syönyt aamupala-lounaan iltapäivällä, kun nälkää ei ole voinut enää lykätä eteenpäin.

Viime vuonna huonot ruokatapani alkoivat pikkuhiljaa kostautua (ikä, oletko se sinä?). Enkä ole yksin lounaspohdinnoissani: pandemian takia moni miettii, mitä ihmettä sitä taas söisi lounaaksi.

Nämä kolme reseptiä ovat syntyneet kolmesta asiasta: nopeasta valmistusajasta, jääkaapin nihkeästä sisällöstä ja tarpeesta syödä jotain melko terveellistä.

En pidä tomaattikeitoista, koska minusta ne ovat happamia liruja, mutta kun tomaatin yhdistää kookosmaitoon, maku pehmenee ihanasti. Lisään ruokaisuutta riisillä, mutta yhtä hyvin joukkoon voi lisätä vaikka tofua tai katkarapuja. Minulle tämä on lempeä, simppeli kolmen raaka-aineen lohtukeitto, mutta jos haluat lisää mausteisuutta, käytä valmista maustetahnaa.

Juuresmunakas on mukaelma japanilaisesta okonomiyakista. Oion työntämällä munakkaan uuniin, jotta säästyn munakkaan kääntämiseltä. Näin se ei myöskään jää raa’aksi keskeltä, kuten usein pannulla.

Jämäwrap ei kuulosta nimenä houkuttelevalta, mutta rapeaksi paistettu kasviproteiini, hummus ja kasvikset ovat herkullisia yhdessä. Minusta kaikki on parempaa, kun sen käärii tortillaan. Tärkeää on, että lämmittää tortillan pannulla, kylmänä se maistuu taikinaiselle."

Kolmen raaka- aineen lohtukeitto

(2–3 annosta)

  • 1 prk tomaattimurskaa (400 g)
  • 1 prk kookosmaitoa (400 g)
  • 2 dl basmati- tai jasmiiniriisiä
  • 1 tl suolaa
  • Tarjoiluun
  • tuoreita yrttejä
  • maustamatonta jogurttia

Kaada kattilaan tomaattimurska, kookosmaito, riisi ja suola. Kiehauta ja anna sitten hautua miedolla lämmöllä noin 10–15 minuuttia, kunnes riisi on kypsää. Lisää tarvittaessa vettä, jos koostumus tuntuu liian paksulta. Kookosmaito erottuu keittämisen alussa, mutta keitto muuttuu kermaiseksi riisin kypsyessä. Tarjoile yrttisilpun ja jogurtin kanssa.

Japanilainen juuresmunakas

(2 annosta)

  • 1 dl lämmintä vettä
  • 1 rkl misotahnaa
  • 3 kananmunaa
  • 1 ½ dl vehnäjauhoa
  • 3 dl valmista kaali-porkkana-purjo-suikaletta (esim. Isokaski)
  • 1 rkl soijakastiketta
  • Tarjoiluun esimerkiksi silputtua nori-merileväarkkia, salaattia, ituja, katkarapuja, tonnikalaa, seesaminsiemeniä, majoneesia, hoisin-kastiketta

Vispaa lämmin vesi ja misotahna sekaisin. Lisää kananmunat ja vehnäjauhot, vispaa tasaiseksi ja anna turvota 10 minuuttia. Sekoita taikinaan vihannessuikaleet ja soija.

Helpoin tapa valmistaa munakas on käyttää uuninkestävää paistinpannua. Paista ensin munakas vaaleanruskeaksi alapuolelta ja laita sitten uuniin 5–7 minuutiksi grillivastusten alle, jotta pinnasta tulee kauniin ruskea ja munakas kypsyy sisältä.

Voit myös paistaa munakkaan ilman uunia: paista se miedommalla lämmöllä paistinpannulla, jotta munakas ehtii kypsyä keskeltä. Kääntö onnistuu helpoiten liu’uttamalla munakas lautaselle ja kippaamalla se takaisin pannulle.

Tarjoile sellaisenaan tai kuorruta munakas tarjoiluehdotuksilla.

Jämäwrap

(2 annosta)

  • 1 pkt maustettua nyhtökauraa (240 g) tai muuta kasviproteiinia
  • 1 prk hummusta
  • 1–2 rkl maustamatonta jogurttia
  • (chilikastiketta)
  • salaattisekoitusta / kypsiä papuja / kypsiä linssejä
  • paahdettuja juureksia / tuoreita paloiteltuja vihanneksia
  • 2 tortillalettua

Paahda nyhtökaura pannulla tilkassa öljyä rapsakaksi. Lämmitä tortillat kuivalla, kuumalla pannulla. Kokoa wrap levittämällä alimmaiseksi jogurttia ja hummusta ja kasaamalla päälle nyhtökauraa, kasviksia ja salaattia, papuja tai linssejä. Kääräise tiukalle rullalle ja nauti.

Psst! Jos tykkäät mausteisesta ruuasta, lisää chilikastiketta jogurtin päälle.

Juttu on julkaistu aiemmin Trendissä.

Kommentoi »