Parhaat kirjat, joiden päähenkilö on vahva nainen

Parhaat kirjat, joiden päähenkilö on vahva nainen
Trendin toimitus keräsi listan kirjoista, joiden päähenkilöt ovat vahvoja, viisaita naisia - juuri sellaisia, joista on ihana inspiroitua. Lukuiloa!
Julkaistu 1.4.2020

Caitlin Moran: Näin minusta tuli tyttö

Tämä kirja saa huutamaan ääneen - naurusta, myötähäpeästä ja ilosta, että joku voikin kirjoittaa näin hyvin. 1990-luvun Lontoon musiikkipiireissä seikkaileva, kaivoskaupungissa kasvanut Johanna Morrigan jatkaa onneksi railakasta menoaan Kuinka tulla kuuluisaksi -kirjassa.

Minna Ryti: Rouva C.

On kirjoja, joiden jälkeen ei pysty aloittamaan heti seuraavaa kaikelta huokailulta. Rouva C piirtää tarinan Minna Canthista ja avioliitosta, joka kestää vahvan naisen. Kirja, josta tekisi mieli kirjoittaa lause toisensa perään muistilapulle ja liimata jääkaapin oveen.

Johanna Venho: Ensimmäinen nainen

Urho Kekkosen rinnalla pysyi nainen, joka kesti miehensä liiton ulkopuoliset suhteet. Ensimmäinen nainen kuvaa Sylvi Kekkosen erästä, varmaankin kuvitteellista mökkireissua yksin - ja näyttää taitavasti, miten ihminen voi olla samaan aikaan heikko ja valtavan vahva.

Michelle Obama: Minun tarinani

Olisin halunnut kysyä parjaajiltani, mikä kolmesta sanasta on heille tärkein, ”vihainen”, ”musta” vai ”nainen”, kysyy Michelle Obama elämäkerrassaan. Kirja, jonka saa hiirenkorville, niin täynnä inspiraatiota se on.

Elizabeth Gilbert: Eat Pray Love

Jokainen miettii joskus: mitä minä haluan, millainen haluan olla? Vastauksia voi löytää Elizabeth Gilbertin omakohtaisesta tarinasta, jonka mukaan totuus löytyy Italiasta, Intiasta ja Indonesiasta. Herkullinen matkakertomus on taatusti innoittanut monia itsetutkiskelu- ja mielikuvitusmatkoille. Lue hittikirja ja katso Julia Robertsin tähdittämä leffa - viimeistään nyt.

Elena Ferrante: Napoli-sarja

Kun kaipaat ahmittavaa, tartu neliosaiseen Napoli-kirjasarjaan, jossa ystävykset Elena ja Lila kasvavat tytöistä naisiksi köyhässä italialaislähiössä. Kaunis ja raastava kuvaus naiseudesta, ystävyydestä ja yhteiskunnan sykkeestä. Katso myös kirjasta tehty Loistava ystäväni -sarja Yle Areenasta.

Mia Kankimäki: Naiset, joita ajattelen öisin

Upeita tarinoita maailmanmatkaajanaisista. On inspiroivaa ja voimaannuttavaa, miten rohkeasti he lähtivätkään maailmalle aikana, jolloin ei ollut Google Mapsia!

Rebecca Solnit: Miehet selittävät minulle asioita

Esseekokoelma, josta kannattaa lukea vähintään kirjan nimikkoessee. Mitä tehdä, kun miehet selittävät asioista, joista itse tiedät paljon paremmin - no, Solnit kertoo.

Nadia Murad: Jesidinaisen tarina

Hurja ja välillä synkkä tositarina, sillä Nadia Murad myydään Isisin seksiorjaksi. Tarina on vahva osoitus siitä, miten monenlaisista tilanteista voi selvitä. Voimauttava kertomus, ja alussa Amal Clooneyn esipuhe.

Cheryl Strayed: Villi vaellus

Tositarina naisesta, joka lähtee sadan päivän vaellukselle etsimään itseään. Inspiroiva ja salaa viisas kirja, joka on saanut monet harkitsemaan samaa vaellusta.

Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo

Vuonna 1813 julkaistun klassikkoromaanin päähenkilö Elizabeth Bennet on yksi köyhtyneen englantilaisperheen viidestä tyttärestä. Hän vastustaa aikansa yhteiskunnan ankeita normeja, sillä hän haluaa naimisiin rakkaudesta eikä rahasta. Rakkausromaani etenee kuin jännitysnäytelmä. Elizabethin älykkyys ja sukkeluus ovat inspiroineet lukuisia naisia. Sen pohjalta on tehty muun muassa Bridget Jonesin päiväkirja -sarja. Molemmissa seikkailee hiukan kömpelö herrasmies Darcy.

Jennifer Egan: Manhattan Beach

Historiallinen romaani sukeltaa suuren laman jälkeiseen 1930-luvun New Yorkiin ja sen alamaailmaan. Romaani seuraa 12-vuotiasta köyhän perheen kasvattia Annaa, jonka isä katoaa. Rohkeasta tytöstä kasvaa yksi ensimmäisistä naissukeltajista ja romaanista kiehtova ajankuva, joka jää mieleen pitkäksi aikaa.

Lucia Berlin: Ilta paratiisissa ja muita kertomuksia

Berliniltä on suomennettu kolme novellikokoelmaa, joista viimeisimpänä Ilta paratiisissa ja muita kertomuksia. Niukkojen rivien väliin piilotettujen tunteiden mestarin naiset vaikuttavat herkiltä, mutta selviävät mitä ihmeellisimmistä arjen ja elämän haasteista. Tunnelma on usein haikea ja tilanteet tunnistettavia, vaikka miljööt vaihtelevat meksikolaiselta härkätaisteluareenalta kalifornialaiseen lähiöön.

Elly Grifftithsin dekkarit

Leppoisien dekkareiden sankari on sopivan samaistuttava. Hieman homssuiseksi kuvattu arkeologi Ruth Galloway on terävä työssään ja hoitaa rakkaudella pientä tytärtään mutta ei ole turhantarkka kodinhoidosta. Plussana elävästi kuvaillut Englannin Norfolkin rannikkomaisemat.

Liza Marklund: Annika Bengtson -sarja

Annika Bengtson on rikostoimittaja, joka sekaantuu kerta toisensa jälkeen vaarallisiin vyyhteihin. Samaan aikaan hän kamppailee yksityiselämän ongelmien kanssa: pienet lapset vaativat huomionsa, ja avioliittokin rakoilee. Kirjoissa on vetävä juoni, koukuttava jännitys, ja Bengtson on hahmona sopivan samastuttava. Ahmimisvaroitus!

Camilla Läckberg: Fjällbacka-sarja

Jos et ole vielä ahminut läpi Läckbergin dekkareita ja pidät jännityksestä, tee se nyt. Päähenkilö Erica Falck on kirjailija, kolmen pienen lapsen äiti ja poliisin vaimo. Kun pikkukaupungissa tapahtuu rikos, Falck käärii hihansa ja auttaa puolisoaan ratkomisessa. Suomennettuja teoksia on kymmenen, joten lukemista riittää hetkeksi. Ota myös Läckberg seurantaan Instagramissa! Hän jakaa kuvia vuoroin perheenäidin arjesta ja vuoroin gaaloista ja samppanjalasillisista.

Kommentoi »