Resepti: helppo lohikulho valmistuu nopeasti

Resepti: helppo lohikulho valmistuu nopeasti
Aasialainen lohikulho on loistava vaihtoehto take away -lounaalle ja valmistuu nopeasti edellisenä iltana.
Julkaistu 3.3.2016

Grain bowlit, lehtikaalisipsit ja vihersmoothiet ovat monelle jo arkipäivää ja kertovat siitä, että terveellinen ruokavalio on vähintäänkin pinnalla. Vaikka terveysbuumi ja uunissa käräytetyt lehtikaalisipsit saisivatkin karvasi nousemaan pystyyn, kulhoruokia ei silti kannata ohittaa pelkällä olankohautuksella. Ne ovat nerokas keksintö saada proteiinit, hiilihydraatit ja kasvikset samaan kompaktiin, mutta oikeasti maistuvaan lounaskippoon.

Aasialaiset ovat kulhoruokien edelläkävijöitä: japanilainen donburi ja korealainen bibimbap yhdistävät lautaselle herkullisesti riisiä, kasviksia ja proteiinia. Vaikutteita kannattaa siis napata idästä, ja soveltaa reseptit omaan makuun sopiviksi.

Ajattele kulhon rakentamista kaavana: 1/4 hyviä hiilareita, kuten ruskeaa riisiä, kvinoaa tai täysjyväpastaa, 1/4 osa proteiiniia ja 2/4 kasviksia tuoreena, tai esimerkiksi uunissa paahdettuna. Mukaan voi vielä lisätä simppeliä kastiketta sekä pähkinöitä tai siemeniä tuomaan tekstuuria.

Kippo kannattaa valmistella illalla: keitä riisi ja kananmunat valmiiksi, ja laita kasvikset tekeytymään. Kasaa valmiiksi joko illalla, tai aamulla. Kiinnitä erityistä huomiota pohjan, eli hiilareiden maustamiseen. Jos olet ahminut päälliset itseesi ensimmäisenä, mautonta riisiä tai kvinoaa on ikävä syödä lopussa.

Lohikulho (2 annosta)

  • 3 dl kypsennettyä kvinoaa tai (täysjyvä)riisiä
  • 1 rkl soijaa
  • 1 tl paahdettua seesamiöljyä
  • 1 tl riisiviinietikkaa
  • 2 kananmunaa
  • 2 kourallista lehtipinaattia
  • 2 dl pikkelöityjä vihanneksia (kts. resepti alla)
  • 100 gr lohta (tuoretta, graavia tai kylmäsavustettua)
  • 1 arkki norilevää
  • 2 rkl seesaminsiemeniä

Pikapikkelöidyt vihannekset

  • 10 cm pala kurkkua
  • 1 porkkana
  • 1/2 dl riisiviinietikkaa
  • 1 tl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 limen mehu
  • 1 dl vettä
  • 1 rkl raastettua, tuoretta inkivääriä

Tee näin:

Keitä riisi tai kvinoa pakkauksen mukaan, mausta soijalla, riisiviinietikalla ja seesamiöljyllä, jäähdytä. Keitä kananmunat makusi mukaan, 5 minuutin muna takaa pehmeän keltuaisen. Jäähdytä ja kuori kananmunat.

Viipaloi tai raasta kuorittu kurkku ja porkkana kulhoon. Raasta mukaan inkivääri ja lisää kulhoon sokeri, suola, riisiviinietikka, limen mehu ja vesi. Sekoita ja anna mehustua tunnista seuraavaan päivään. Pikkelöidyt vihannekset eivät ole suolakurkkuja: ne säilyvät hyvänä noin viikon verran, älä siis pihtaa niitä kuukausikaupalla jääkaapissa.

Valmista kulho lisäämällä pohjalle kerros riisiä, jonka päälle kerrostat pikkelöityjä vihanneksia ja lehtipinaattia. Lisää mukaan 1-2 viipaletta lohta, pehmeä kananmuna ja ohuiksi suikaleiksi leikattu nori. Koristele seesaminsiemenillä ja syö.

Kommentoi »