Trendi

Reseptiohjeet syksyyn: 3 riisuttua salaattia

Reseptiohjeet syksyyn: 3 riisuttua salaattia
Nyt laiskottelijat palkitaan! Mene keittiössä siitä, mistä aita on matalin ja saat lautasellesi sesongin maistuvimman annoksen.

Elokuussa salaatinrakastaja elää kultakauttaan. Esimerkiksi kesäkurpitsat, tomaatit, pienet punajuuret, metsäsienet, maissit ja härkäpavut ovat juuri nyt parhaimmillaan. Vaikeinta on valita, mitä kauppakassiinsa saalistaa.

Tuoreiden kasvisten kannattaa nyt antaa loistaa. Älä siis ahda salattiasi täyteen erilaisia makuja vaan valitse kaupasta yksi tähtiaines ja sen kylkeen pari raaka-ainetta, jotka korostavat lautasella köllöttelevää tähteä. Esimerkiksi tomaatti rakastaa suolaa ja oliivit korostavat tomaatin makeutta juuri oikealla tavalla.

Kokoa salaatti isolle vadille ja paahda kasa maalaisleipää, jolla viimeisetkin maut saa mopattua lautaselta. Yksinkertaiset salaatit valmistuvat ilman hikipisaroita keittiössä ja ne toimivat loistavasti helppoina alkuruokina, lisukkeina tai ihan yksinkin mutkattomana lounaana.

PSST! Salaatti kaipaa raaka-aineidensa lisäksi yleensä vain pienen arsenaalin mausteita: hyvää oliiviöljyä, tiraus sitruunanmehua tai etikkaa, mustapippuria myllystä ja sormisuolaa. Ja muista tarjota salaatti huoneenlämpöisenä – kylmät tomaatit ja mozzarellat eivät maistu miltään.

Mozzarellaa, sitruunaa ja basilikaa

  • 2-3 palloa puhvelimozzarellaa
  • 3-4 rkl sitruunaöljyä, esim. Lanfranchi
  • puska tuoretta basilikaa
  • syötäviä kukkia, sesongissa nyt: kehäkukat ja krassin kukinnot
  • suolaa ja mustapippuria

Ota mozzarella hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Valuta ja revi se laakealle vadille. Valuta juuston päälle sitruunaöljyä ja revi päälle runsaasti basilikaa. Ripottele maun mukaan suolaa ja pippuria. Koristele halutessasi syötävillä kukilla. Erityisesti krassin pippurinen maku sopii miedon mozzarellan kanssa hyvin.

Koristele ruokasi syötävillä kukilla! Kehäkukat ja krassin kukinnot ovat nyt sesongissa.

Tomaattia, oliiveja ja oreganoa

  • 400 gr kypsiä tomaatteja (eri värejä tai lajikkeita)
  • 100 gr mustia kalamataoliiveja
  • 1 rkl kuivattua oreganoa
  • oliiviöjyä
  • suolaa ja mustapippuria

Huuhdo, kuivaa ja pilko tomaatit lohkoiksi ja/tai siivuiksi. Levitä tomaatit laakealle vadille. Poista oliiveista kivet, puolita ne ja lisää tomaattien joukkoon. Mausta tomaatit oliiviöljyllä, oreganolla, suolalla ja mustapippurilla.

Kesäkurpitsaa ja parmesaania

  • 5-6 pientä kesäkurpitsaa (tai 2 keskikokoista)
  • parmesaanijuustoa
  • sitruunanmehua
  • oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria

Huuhdo, kuivaa ja höylää kesäkurpitsat vihanneskuorijalla ohuiksi suikaleiksi. Levitä ne ilmavasti laakealle vadille. Höylää päälle reilusti parmesaania ja mausta lopuksi sitruunanmehulla, oliiviöljyllä, suolalla ja mustapippurilla.

Julkaistu: 18.8.2016
Kommentoi »