Trendi

Reseptivinkki kaamokseen: lämmin talvisalaatti


Salainen ainesosa? Uunissa paahdettu kukkakaali.
Kuvat Suvi Kesäläinen

Kyllästyttääkö keitot? Kaipaako suusi jotain rouskutettavaa? Nyt on paras aika paahtaa kasviksia uunissa ja koluta läpi maustekaapit. Kylmät kurkkuviipaleet eivät houkuta paukkupakkasilla, mutta uunipaahdettu, karamellisoitunut kukkakaali ja mausteinen dukkah-pähkinäseos lämmittävät kehoa ja mieltä juuri oikealla tavalla. Dukkah tuo salaattiin purutuntumaa, ja lämmintä makua mausteista. Hienosta nimestään huolimatta se on helppo ja nopea tehdä. Dukkahia kannattaa tehdä kerralla isompi satsi: pähkinäseos sopii myös sosekeittojen piristäjäksi.

Paahdettu kukkakaalisalaatti (3-4 annosta)

  • 1 kukkakaali
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1/2 dl sitruunamehua
  • 1/2-1 valkosipulin kynsi
  • 1 sipuli
  • 1 dl dukkah-mausteseosta
  • kourallinen raastettua parmesaania
  • 150 gr tuoresalaattia; salaattisekoitusta tai esim. rucolaa
  • 1 prk öljyyn säilöttyjä artisokan sydämiä
  • 1-2 veriappelsiinia kuorittuna ja viipaleina

Huuhtele ja pilko kukkakaali helposti syötäväksi paloiksi. Levitä palaset leivinpaperin päälle uunipellille ja paahda 225C asteessa n. 20-25 minuuttia, kunnes kukkakaali on saanut kunnolla väriä.

Sekoita kastike kaalin paahtuessa: lisää isoon kulhoon oliiviöljy, sitruunamehu, raastettu valkosipulinkynsi ja ohuiksi renkaiksi leikattu sipuli. Sipuli pikamarinoituu kastikkeessa, jolloin sen maku muuttuu lempeämmäksi. Kaada uunista tullut kukkakaali heti kastikkeen joukkoon ja sekoita hyvin, jotta kastike imeytyy lämpimään kaaliin.

Anna kukkakaalin jäähtyä hetken ja lisää joukkoon tuoresalaatti, valutetut ja puolitetut artisokat, parmesaaniraaste, appelsiinit ja dukkah. Sekoita ja tarjoa laakealta vadilta, esimerkiksi maustamattoman jogurtin kanssa.

Mantelidukkah

  • 2,5 dl kuorimattomia manteleita
  • 1 dl seesaminsiemeniä
  • 2 rkl korianterinsiemeniä
  • 1 rkl kuminansiemeniä
  • 1 tl fenkolinsiemeniä
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • Suolaa ja mustapippuria

Paahda mantelit ja mausteet pannulla. Hienonna mantelit joko veitsellä tai tehosekoittimella rouheaksi muruksi. Jauha paahdetut mausteet ja lisää ne mantelimurskaan. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Säilytä dukkah esimerkiksi kannellisessa lasipurkissa viileässä, jotta maut pysyvät tuoreina.

Julkaistu: 21.1.2016