Reseptivinkki kaamokseen: paahdettu munakoiso

Reseptivinkki kaamokseen: paahdettu munakoiso
Marraskuussa nautitaan paahdettua munakoisoa, joka on mannaa suulle, silmille ja sielulle.
Julkaistu 10.11.2016

Muutettuani pikkukaupunkiin olen joutunut karvaasti hyväksymään, että kaikkialla ravintolat eivät satsaa kasvisruokaan. Moni suomalainen ravintoloitsija tuntuu vieläkin kuvittelevan, että kun liharuoasta vain jätetään liha pois, kasvissyöjä on annokseen tyytyväinen. Eihän siinä ole mitään itua.

Siispä laajennan kasvisruokarepertuaariani kotikeittiössä, ja hyvä hetki sille on kylmä vuodenaika. Jätä nahistuneet jääsalaatit marraskuussa suosiolla kauppaan ja päivitä maustehylly – lämmin ja mausteinen kasvisruoka sopii pimeään syksyyn täydellisesti.

Tämän reseptin pihvi on paahdettu munakoiso: se sivellään maustetahnalla ja tarjoillaan raikkaan yrttibulgurin kanssa. Annoksesta tulee kuvankaunis, kun kasaat bulgurin munakoison päälle ja viimeistelet keon rubiininpunaisilla granaattiomenan siemenillä ja valkoisella jogurtilla.

Reseptiin kuuluvaa säilöttyä sitruunaa myyvät monet etniset kaupat. Se tuo bulguriin kaivattua suolaa ja vahvaa sitruksen makua. Jos et saa säilöttyä sitruunaa käsiisi, voit hyvin käyttää tuoreen sitruunan kuorta ja mehua.

Tarjoa ruoan kanssa sitruunaista, munakoison lievän kitkeryyden kanssa sopivaa Sierra Nevada Pale Alea, 4,28 e.

Paahdettu munakoiso

  • 2 isoa munakoisoa
  • 2,5 rkl oliiviöljyä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1,5 tl jauhettua juustokuminaa
  • 1,5 tl jauhettuja korianterinsiemeniä
  • 1 tl ruskeaa sokeria
  • 1 kuivattu pieni chili tai ripaus cayennepippuria
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl bulguria
  • 4 dl vettä
  • 3 kevätsipulia
  • 1 säilötty tai tuore sitruuna
  • 2 dl tuoreita yrttejä (minttua, korianteria, persiljaa)
  • 1 granaattiomena
  • 4 dl kreikkalaista jogurttia

Halkaise munakoisot ja viillä veitsellä ristikko puolikkaiden sisäpinnalle. Raasta valkosipuli pieneen kulhoon ja lisää joukkoon juustokuminaa, jauhettu korianteria, sokeria, chiliä ja suolaa. Lisää öljy ja sekoita. Sivele tahna ristikkopinnoille. Työnnä munakoisot 200-asteiseen uuniin ja paista kullanruskeiksi noin 30 minuuttia.

Laita bulgursuurimot kulhoon ja kaada kiehuva vesi niiden päälle. Anna veden imeytyä ja jäähtyä. Hienonna kevätsipuli. Huuhdo säilötty sitruuna ja leikkaa hedelmäliha pois, sillä se on kerännyt itseensä liemen suolan. Käytä siis vain sitruunan kuori ja hienonna se. Silppua yrtit. Sekoita yrtit, sipulit ja sitruuna bulgurin joukkoon. Mausta suolalla maun mukaan.

Tarjoa munakoisot bulgurin, granaattiomenan siementen ja jogurtin kanssa.

Resepti on julkaistu aiemmin Trendissä.

Kommentoi »