Trendi

Ruokaohje: itsetehty kardemummaviili

Ruokaohje: itsetehty kardemummaviili
Viiliä, mustikoita ja kardemummaa, eli lomafiilis purkissa.
Julkaistu: 28.7.2016

Granolaa, tuorepuuroa, smoothieita, proteiinipannukakkuja... Pinnalla olevat terveysherkut eivät tietenkään ole kehno tapa aloittaa aamu, mutta kesällä tekee mieli palata perusasioiden ääreen. Viili on aamupalapöydän unohdettu helmi, nostalginen perinneherkku, joka tuo mieleen kesäloman, mummolan ja heinänkorteen pujotetut metsämansikat.

Viilin tekeminen on yllättävän yksinkertaista. Tarvitset vain viilinsiemenen valmiista viilistä, sekä maitoa. Viili jätetään tekeytymään huoneenlämpöön yön yli tai pidemmäksi aikaa, lämpötilasta riippuen. Kun käytät täysmaitoa ja rasvaista viiliä, valmiin viilin rakenne on täydellisen samettinen.

Perinteinen viili syödään usein kanelin ja sokerin kanssa, mutta erilaisia makuyhdistelmiä on koukuttavaa kokeilla. Viiliseoksen voi maustaa esimerkiksi kardemummalla, joka sopii hyvin tuoreiden mustikoiden kanssa. Kokeile myös vaniljaa ja persikoita, ananasta ja inkivääriä tai vadelmia ja ripausta tuoretta timjamia.

Viili on myös helppo brunssiherkku isommalle porukalle – viili valmistaa itse itsensä, eikä emännän tarvitse kuin annostella mustikat kippojen päälle aamulla.

Kardemummaviili mustikoilla

  • 1 purkki viiliä (ei rasvatonta)
  • 8 dl maitoa (kevyt- tai täysmaitoa)
  • 1 tl hienonnettua kardemummaa
  • 4 dl mustikoita
  • 1-2 rkl hunajaa

Kun valmistat viilin kannelliseen purkkiin, on aamiainen helppo ottaa mukaan vaikka puistoon.

Jaa viili neljään kulhoon, kaada maito tasaisesti kulhoihin ja lisää jokaiseen ripaus kardemummaa. Sekoita kulhojen sisällöt kevyesti ja peitä kulhot liinalla.

Jätä viilikulhot huoneenlämpöön ja anna niiden tekeytyä vuorokaudesta puoleentoista. Lämpimämmällä ilmalla viili valmistuu nopeammin. Viili on valmis kun pinnalle muodostuu kellertävä kerros, massa on paksuuntunut ja se on venyvää. Siirrä valmiit viilit jääkaappiin. Viili säilyy jääkaapissa peitettynä noin viikon.

Ennen tarjoilua sekoita mustikat ja hunaja, jaa mustikat viilikulhojen päälle ja tarjoa.

Kommentoi »