"Tee on ollut minulle aina se juoma, jota nautitaan kipeänä, nenä tukkoisena hunajan tahmaamasta mukista. Olen antanut teelle sen ansaitseman mahdollisuuden vasta aikuisiällä.
Nykyään tajuan säästää yhden teelaadun nuhalle (sitruuna-inkivääri), ja iltaisin tykkään juoda vahvaa earl greytä maitotilkalla. Päivällä juon ihanaa japanilaista genmaicha-teetä eli vihreää teetä, johon on sekoitettu paahdettuja riisinjyviä. Ostan sitä Helsingin Teehuoneesta, jossa käyn mielelläni rauhoittumassa hektisillä työkeikoilla.
Kesällä juon paljon kylmäuutettua jääteetä (eli laitan teetä kannuun, vettä päälle, kannun jääkaappiin ja seuraavana päivänä valmista), mutta minusta on välillä kiva myös kokeilla erilaisia juomia, jotka menevät holittomista drinkeistä pikkusyötävän kanssa.
Viereisen sivun reseptit ovat tämänhetkisiä suosikkejani. Voit napata siirappien ohjeet myös juotavaksi sellaisenaan kivennäisveden kanssa tai sekoittaa niitä vaikka ginin ja tonicin kanssa.
Siirapit säilyvät jääkaapissa kuukausia suljetussa, puhtaassa purkissa. Valmis tee säilyy hyvänä jääkaapissa 1–2 viikkoa. Se kannattaa säilyttää suljetussa purkissa, jotta tee ei nappaa hajuja itseensä. Kun haudutat teetä, sitä kannattaa maistella ja ottaa teepussit pois vasta, kun tee tuntuu liian tymäkältä: jääteen kylmyys nimittäin hävittää osan mausta.
Annan myös laiskan ihmisen ohjeen jäille: en jaksa pelata muovipussijäillä, ja haluaisin juomiin aina paljon isoja jäitä. Olen todennut, että pääsen helpoimmalla, kun haen läheisestä hampurilaisravintolasta kolmella eurolla suuren kipollisen jäitä pakastimeen. Kesäillat ovat heti aavistuksen parempia."
Thai-jäätee
(4 annosta)
- 4 ps / 4 rkl mustaa teetä
- 1 l vettä
- 3 neilikkaa
- 1–3 tähtianista
- 1–2 kanelitankoa / 1 tl jauhettua kanelia
- 1–2 rkl sokeria
- Tarjoiluun
- jäitä, kanelitankoja ja makeutettua maitotiivistettä (condensed milk)
Kiehauta vesi. Lisää teepussit tai irtotee ja mausteet. Anna hautua 15–30 minuuttia ja poista tee. Jäähdytä. Tarjoile tee lisäämällä korkeaan lasiin jäitä, teetä ja päälle pari ruokalusikallista maitotiivistettä. Sekoita. Koristele halutessasi kanelitangolla tai jauhetulla kanelilla ja nauti.
Earl Grey -jäätee
- 4 ps / 4 rkl earl grey-teetä
- 1 l vettä
- 1 sitruuna
- 1 dl vettä +1 dl sokeria
- Tarjoiluun
- jäitä ja sitruunaviipaleita
Kiehauta vesi. Lisää teepussit tai irtotee. Anna hautua 15–30 minuuttia ja poista tee.
Valmista sitruunasiirappi: Kuori vihanneskuorijalla sitruunan keltainen kuori kattilaan. Kiehauta sitruunan kuoret ja 1 dl vettä kattilassa. Anna hautua tunti. Siivilöi kuoret pois. Lisää sokeri ja kuumenna, kunnes sokeri on sulanut. Jäähdytä sekä tee että siirappi.
Täytä lasi jäillä ja kaada 1–2 rkl siirappia pohjalle ja päälle teetä. Sekoita ja koristele sitruunaviipaleilla.
Inkiväärinmakuinen vihreä jäätee
- 4 ps / 4 rkl vihreää teetä
- 1 l vettä
- 5 cm inkivääriä kuorittuna ja silputtuna
- 1 dl vettä + 1 dl sokeria
- Tarjoiluun
- jäitä, limen lohkoja ja tuoretta minttua
Kiehauta vesi. Anna sen jäähtyä muutama sekunti ja tipauta sitten tee mukaan. Hauduta 15–30 minuuttia, poista tee ja jäähdytä.
Valmista inkiväärisiirappi: kiehauta silputtu inkivääri ja 1 dl vettä kattilassa, anna hautua 30 minuuttia. Siivilöi inkivääri pois, lisää sokeri ja kuumenna, kunnes sokeri on sulanut. Jäähdytä sekä tee että siirappi.
Täytä lasit jäillä ja kaada pohjalle 1–2 rkl inkiväärisiirappia ja päälle vihreä tee. Koristele mintulla ja limen lohkoilla.