Trendi

Saisiko olla toast parsalla ja vihersmoothie? Nämä aamupalat todistavat, että kiireessäkin voi syödä herkullisesti


Täydellinen munakokkeli ja uudenlainen toast pelastavat, kun aamun pitää alkaa helposti mutta herkullisesti, kirjoittaa ruokatoimittaja Suvi Kesäläinen.
Kuvat Suvi Kesäläinen

"Olen valokuvannut aamupaloja enemmän kuin mitään muuta ruokalajia. Tämä on ironista, sillä en ole aamuihminen. Viikolla pärjään, koska teen aamiaiset illalla odottamaan. Viikonloppuna mies taas keittää kahvit, jotta ehdin mönkiä pois sängystä juuri ennen leipäpussin avaamista.

Siksi repertuaariini kuuluu reseptejä, joita varten ei tarvitse ponnistella heti aamulla. Avainsanoja ovat no­peus, vaivattomuus ja tärkeimpänä tietysti maku.

Avokadotoastin muunnan viikonloppuisin sesongissa olevaksi parsatoastiksi, ja leipä saa vaikutteita köyhistä ritareista. Viikkoaamuni pelastus taas on vihersmoothie. Siinä on aina sitruunaa tuomassa maut esiin, lehtikaalia edullisena kotimaisena vihreänä, lehtiselleriä tuomassa mausteisuutta ja päärynöitä pyöristämässä makua.

Smoothie toimii samalla vihermehuna, josta ei ole suodatettu pois parhainta osaa: kuituja, jotka pitävät nälkää.

Viimeisin valttikorttini on munakokkeli, joka oli pitkään inhokkini. Opin tekemään täydellistä ja maailman helpointa munakokkelia vasta tänä vuonna, kun katsoin erään ruokalehden YouTube-videoita. Kokkeliin ei tule mitään nestettä (olen aina lisännyt esimerkiksi maitoa tai vettä), ja se käännellään pannulla supernopeasti löysäksi, silkkiseksi massaksi. Nuolija on tässä se juttu, koska se tekee kokkelin rakenteen pehmeäksi.

Unelma-aamiaiseni olisi kaikkien näiden yhdistelmä. Nauttisin sen kanssa kahvia ja Lidlin veriappelsiinituoremehua, joka on niin hapanta, että se tuntuu irrottavan viimeisetkin hampaiden kiilteet. Mutta jos ollaan realistisia, lämmin peitto ja pehmeä tyyny saavat minusta aina tiukemman otteen kuin notkuva aamiaispöytä."

Vihersmoothie (1-2 annosta)

  • 2 lehtisellerin vartta
  • 2 keskikokoista päärynää
  • 3 lehtikaalin oksaa
  • 1 sitruuna
  • 2 rkl turvotettuja kaurahiutaleita/chiansiemeniä/kasviproteiinia
  • vettä

Huuhdo sellerit, päärynät ja lehtikaalit. Leikkaa selleri karkeiksi paloiksi. Poista päärynöiden kodat ja leikkaa hedelmät neljään osaan. Revi lehdet irti paksuista lehtiruodista ja revi ne kevyesti.

Lisää kaikki ainekset blenderiin, purista mukaan sitruunan mehu ja lisää kuitua. Jos käytät kaurahiutaleita tai chiansiemeniä, turvota niitä yön yli vedessä (2 rkl + 1 dl vettä). Kaada blenderiin vettä noin kolmasosa blenderin tilavuudesta ja surauta tasaiseksi. Lisää vettä, jos smoothie tuntuu paksulta. Nauti heti tai säilytä jääkaapissa.

Parsatoast (2-3 annosta)

  • 1 nippu (500 g) parsaa + 1 dl vettä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria
  • 1 maalaisleipä
  • 1 muna
  • 1 dl maitoa
  • parmesaanijuustoa

Huuhdo parsat ja leikkaa niistä pari senttiä kovaa kantaa pois. Kuori tarvittaessa. Lämmitä paistinpannu kuumaksi ja lisää parsat ja vesi. Peitä kattilankannella noin viideksi minuutiksi ja ota kansi sitten pois, jotta vesi pääsee haihtumaan.

Kun vesi on haihtunut, lisää oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria ja anna parsojen saada kevyesti väriä. Nosta parsat pois pannulta.

Leikkaa leipä viipaleiksi. Sekoita muna ja maito keskenään haarukalla. Kasta leipäviipale munaseoksessa ja paista rapeaksi samalla pannulla kuin parsat. Lisää tarvittaessa öljyä. Nosta parsat leipien päälle ja raasta päälle parmesaanijuustoa. Tarjoa heti.

Munakokkeli (2 annosta)

  • 4 munaa
  • ½ tl suolaa
  • rouhittua mustapippuria
  • 1 tl öljyä + 1 tl voita

Sekoita kulhossa munat, suola ja musta­pippuri haarukalla kevyesti niin, että valkuaiset ja keltuaiset sekoittuvat massaksi. Varaa pannun viereen valmiiksi lautanen kokkelille.

Lämmitä pannulla öljy ja voi. Kun voi sihisee, kaada munaseos pannulle. Vedä nuolijalla munaseosta muutaman kerran edestakaisin pannulla ja kääntele, jotta massa hyytyy tasaisesti, noin 30 sekuntia. Kun kokkeli on vielä hiukan liian kostean näköistä, nosta se lautaselle. Nauti heti.

Julkaistu: 24.6.2019