Trendi

Tee viikonlopuksi: nopea sesonkisalaatti


Kukapa ei rakastaisi pikaruokaa?
Kuvat Suvi Kesäläinen

Trendi voisi toisinaan elää pizzalla ja pastalla, mutta italialaisesta keittiöstä voi ottaa käyttöön paljon muutakin herkullista. Italialaiset ovat persoja kirpeän ja happaman yhdistelmälle. Loistava esimerkki on endiivi-sitrussalaatti. Endiivi rakastaa happamia ja suolaisia makuja, jotka taittavat sen miellyttävän kitkeryyden herkulliseksi. Vuohenjuusto, kuten kova pecorino, on hyvä pari endiiville. Lisää salaattiin makeutta sitrusten ja rypäleiden muodossa ja purutuntumaa paahdetuilla manteleilla. Sido maut yhteen salaatinkastikkeella, joka saa makeutta hunajasta ja suolaa misotahnasta. Tarjoa ennen pääruokaa hyvän leivän kanssa tai lisäkesalaattina lihan tai kalan kyljessä.

Endiivi-sitrussalaatti (4:lle)

• 1 kg hyviä, mehukkaita sitruksia (verigreippi, appelsiini, satsuma.)

• 3 endiiviä tai 1-2 punasikuria (voit sekoittaa lajikkeita)

• 2 dl kuorimattomia manteleita

• 50 gr pecorinojuustoa (Kokeile myös chevreä tai vuohenfetaa.)

• Rasia punaisia viinirypäleitä

Vinaigrette

• 1/2 dl sitruksista valunutta mehua

• 1/2 sitruunan mehu

• 1 tl juoksevaa hunajaa

• 1 tl vaaleaa misotahnaa

• 1/2 dl oliiviöljyä

• Suolaa ja vastarouhittua mustapippuria

Tee näin

Leikkaa endiiveistä kannat ja puolita ne. Levitä kalpeat ja rapsakat lehdet isolle tarjoilevadille tai kulhoon.

Kuori sitrukset viistäen veitsellä hedelmälihaa myöten, jotta valkoista kalvoa ei jää hedelmän pintaan. Leikkaa sitruksista leveyssuunnassa pyöreitä rinkuloita. Ota sitruksista valuvaa mehua talteen vinaigreten valmistamista varten.

Rouhi manteleita kevyesti pienemmäksi ja paahda ne nopeasti kuivalla pannulla tuoksuviksi. Pese viinirypäleet. Sekoita vinaigrette. Levitä sitrukset ja rypäleet endiivien päälle ja sekoita vinaigrette kevyesti salaattiin. Ripottele mukaan mantelit ja höylää vihanneskuorijalla pecorinosta ohuita lastuja salaatin päälle.

Julkaistu: 29.10.2015