"Kulttuurinen omiminen on puhuttanut ruokamaailmassa. Ruokatrendit ovat haasteellisia, varsinkin etnisiin resepteihin liittyvät. Usein otetaan resepti, pyöritetään siitä erikoiset raaka-aineet pois, vatkataan traditiot ja historiat irti, ja lopuksi koko komeus päällystetään vielä jollain hienolla uudella nimellä.
Esimerkkinä toimii hyvin taannoin niin trendikäs kurkumalatte – tai oikealta, alkuperäiseltä nimeltään haldi doodh, mitä moni ei tiedä. Se on on perinteinen eteläintialainen juoma, joka yhdistää maitoa, kurkumaa ja muita mausteita, sekä satunnaisesti myös gheetä eli kirkastettua voita. Nimenvaihdoksen jälkeen kyseessä olikin enää jenkkiläistynyt superfood-juoma, jolla ei ollut enää mitään tekemistä juuriensa kanssa.
Ehkä me suomalaisetkin olisimme pahoillamme, jos joku nostaisi karjalanpiirakan maailmanlaajuiseksi ruokatrendiksi, mutta se nimettäisiin uudestaan vaikka nordic pieksi, ja alkuperää ei avattaisi sen enempää.
On tärkeää tietää, mitä pannullensa laittaa ja miksi, koska ruoka ei ole ikinä vain ruokaa. Se on eri maiden historiaa, tapoja ja muistoja maistuvassa paketissa.
Larb on supersuosittu Laosista tuleva herkku, jossa paistettu liha kohtaa kasan tuoreita yrttejä ja mausteita. Reseptistä on monia erilaisia variaatioita, niin kypsästä kuin raa’asta lihasta.
Tärkeimmät elementit ovat rapsakaksi paistettu proteiini, maukas kastike, tuoreet yrtit ja paahdettu riisi, joka yhdistää elementit toimivaksi kokonaisuudeksi. Ilman paahdettua riisiä ei ole larbia ja sitä ei tulisi jättää pois. Muuten kyseessä on vain kasa märkää muhjua.
Perinteisesti larb tarjotaan riisin kanssa, mutta voit kääriä sen myös rapsakkaan salaattiin. Jauhelihan tilalla voi käyttää murustettua tofua, nyhtökauraa, härkäpapumurua tai paistettuja sieniä."
Aasialainen larb
(4 annosta)
- 3 rkl kypsentämätöntä jasmiiniriisiä
- 1 pkt (250 g) härkäpapumurua + öljyä paistamiseen
- ripaus suolaa
- 2 salottisipulia
- 2–3 limen mehu
- 12 rkl kalakastiketta
- 1 tl kuivattua chiliä
- 1 puntti tuoretta korianteria
- 1 puntti tuoretta minttua
- Tarjoiluun
- salaattia (sydänsalaatti, romaine) ja/tai keitettyä riisiä
Paahda raaka riisi kuivalla paistinpannulla keskilämmöllä vaaleanruskeaksi ja popkornin tuoksuiseksi, varo käräyttämästä. Moukaroi jäähtynyt riisi morttelissa muruksi. Hienonna sipuli.
Paista härkäpapumuru pannulla tilkassa öljyä rapeaksi ja lisää suolaa maun mukaan. Sekoita härkäpapumuru, silputtu sipuli, limen mehu, kalakastike ja riisimuru. Riisin tehtävänä on imeä kastiketta juuri sopivasti, jotta seoksesta tulee mehevä muttei märkä.
Sekoita joukkoon lopuksi silputtua korianteria ja minttua. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa tai ripaus sokeria. Tarjoa keitetyn riisin ja/tai rapeiden salaattiveneiden kanssa.
Juttu on julkaistu Trendissä.