Tuntuuko, ettet onnistu ikinä valokuvissa? Vika on aina muualla kuin ulkonäössäsi, sanoo valokuvaaja Niina Stolt

Tuntuuko, ettet onnistu ikinä valokuvissa? Vika on aina muualla kuin ulkonäössäsi, sanoo valokuvaaja Niina Stolt
Valokuva voi olla huono mutta sinä et, sanoo valokuvaaja Niina Stolt.
Julkaistu 1.7.2022

”Huono ryhti, kaksoisleuka, tummat silmäpussit. Miksi muiden ottamat kuvat minusta ovat niin kamalia! Minusta ei saa ikinä hyvää kuvaa – eikä kukaan saa enää kuvata minua! Näin ajattelee moni asiakkaani.

Omia kuviaan katsoo kriittisemmin ja keskittyy yksityiskohtiin, jotka eivät ole merkityksellisiä. Itse näkee vinon hampaan, muut aurinkoisen hymyn. Tutkimuksissa on jopa todettu, että jokainen valitsee itsestään huonompia kuvia kuin muut valitsisivat. Siksi esimerkiksi minä pyydän usein kollegaani valitsemaan kuvat itsestäni.

Kuvien katsomiseen vaikuttaa myös se, millainen fiilis on itse kuvaustilanteesta. Jos tuntuu, ettei itseä ole kohdattu ja kuunneltu, tunteen projisoi kuviin ja ajattelee, että ne ovat huonoja. Sen sijaan bileistä ystävien kanssa voi hyväksyä kuvan, jossa räkänauru vain kertoo siitä, kuinka hauskaa oli.

Onneksi valokuvissa olemista voi myös harjoitella. Mitä enemmän saa ohjausta kuvissa olemiseen, sitä paremmin tietää, miltä asennot tuntuvat ja sitten näyttävät kuvassa. Epämukava fakta on se, että asennot, jotka tuntuvat epäluonnollisilta, näyttävät kuvissa usein parhailta. Moni esimerkiksi nostaa leukaa ylös, jottei kuvaan tulisi kaksoisleukaa. Parempi tapa on painaa päätä alas ja työntää leukaa hieman eteenpäin.

’Onko peppuni oikeasti noin iso’ -ajatus taas voi johtua siitä, että peppu on kuvassa lähimpänä kameraa. Se johtuu siitä, että kun kolmiulotteisesta asiasta otetaan kaksiulotteinen kuva, lähinnä kameraa olevat asiat korostuvat.

Moni kuvattavana olemista arkaileva myös nojaa vaistomaisesti hieman taaksepäin, jolloin vatsa tai hartiat ovat lähimpänä kameraa – ja näyttävät suhteettoman isoilta. Kun vääristymän tiedostaa, asentoa voi korjata.

Selfieitä ottaessa kannattaa pyöriä itsensä ympäri ja katsoa, miten valo heijastuu kasvoihin. Voi olla kiinni valosta ja varjoista, jos kuvat eivät onnistu.

Jokaisesta saa hyviä kuvia, mutta jokaisesta saa myös äärettömän huonoja kuvia. Ajattelen, että jos kuva on huono, se ei ole mallin vika vaan kuvaajan. Kuvaajana on ihana katsella, kun kuvattava huomaa, miten kauniita kuvia hänestä voi saada, kun häntä on ohjattu ja valot ovat kohdillaan.”

Kuka?

Niina Stolt, 41, on valokuvaaja. Yhdessä Mirkku Merimaan kanssa hän on kehitellyt Ihana Nainen -elämykset, perustanut Ihana Elämys Oy:n ja #älämahdumuottiin ry:n. Kaksikko on myös tehnyt Opi loistamaan kuvissa -verkkokurssin.

Kommentoi »