Lily

Tyhjä ajatus -blogin Saranda: ”Materia ei tee onnelliseksi, mutta sen vähäisyys voi tehdä”

Tyhjä ajatus -blogin Saranda: ”Materia ei tee onnelliseksi, mutta sen vähäisyys voi tehdä”
Tyhjä ajatus -blogin kirjoittaja Saranda Dedolli välttää haalimasta materiaa ympärilleen, vaikka sortuu toisinaan shoppailemaan halpavaateketjuissa.
Julkaistu 12.12.2017

Miten päädyit vegaaniksi?

"Katsoin todella paljon ympäristöön liittyviä dokumentteja, ja kiinnitin huomiota siihen, miten paljon esimerkiksi karjan kasvatuksella on vaikutuksia ympäristöön. Aloin tutustua paremmin ympäristöongelmiin ja eläinten oloihin, ja jossain vaiheessa tajusin, että haluan eettisistä syistä ryhtyä vegaaniksi. Työkaverini on myös vegaani ja hän kannusti minua päätöksessäni.

Aluksi kaupassa kesti todella kauan tutkia, mitä kaikkea tuotteet sisältävät. Yllättävätkin ruuat pitävät sisällään eläinperäisiä aineksia. Tietysti myös luottoruuat piti oppia kokkaamaan vegaanisesti. Mielestäni kuitenkin vegaaniksi siirtyminen oli paljon helpompaa kuin olin kuvitellut."

Mitä uutta olet oppinut ekologisemman elämäntyylin myötä?

"Kun olen miettinyt, mitä oikeasti tarvitsen, olen oppinut säästämään rahaa ja hallitsemaan talouttani paremmin. Pääpointtina on se, että materia ei tee onnelliseksi, mutta ehkä sen vähäisyys voi tehdä. Voin paremmin, kun en haali tavaraa ympärilleni.

Silti minulle tulee välillä mielitekoja ja sorrun ostamaan vaatteita. Harvemmin nykyään ostan halpavaatekaupoista mitään. Shoppailu massaketjujen liikkeistä ei tietenkään ole väärin, mutta jos pyrkii tekemään kestäviä valintoja, kannattaa niitä välttää."

Toinen kotimaasi on Kosovo. Näkyykö ekologinen elämäntyyli siellä?

"Mielestäni ei, vaikka olenkin viettänyt vain lyhyitä ajanjaksoja Kosovossa. Kasvisravintoloita on avautunut enemmän pääkaupunkiin Pristinaan ja ehkä yritysten päästöihin on kiinnitetty enemmän huomiota huonon ilmanlaadun takia. Muuten mielestäni ekologisuus ei juurikaan näy Kosovossa, mikä on surullista."

Miten sinun ja miehesi kulttuurit näkyvät häissänne?

"Olen itse kosovolainen ja mieheni on turkkilainen, mutta meillä tulee olemaan aika perinteiset suomalaiset häät. Kumpikaan meistä ei kuulu kirkkoon, joten saamme siviilivihkinnän. Häissämme tulee olemaan suomalaista, englantilaista, turkkilaista ja albaanialaista musiikkia. Juonnot joudutaan ehkä vetämään kolmella tai neljällä eri kielellä. Muuten kulttuurimme eivät juurikaan näy häissä."

Olet todella aktiivinen bloggaaja. Miten sinulla riittää aika päivässä ja ideoita blogipostauksiin?

"Rakastan kirjoittamista. Siihen menee aikaa, mutta en koe sitä stressaavaksi. Vaikka viettäisin jokaisen illan kirjoittaen, se ei tunnu minulle pakkopullalta. Välillä ideoiden suhteen takki on tyhjä ja inspiraatiosta on pulaa, mutta silloin usein auttaa parin päivän postaustauko. Silloin odotan inspiraatiota ja kirjoittelen ajatuksia ja ideoita ylös."

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

"Haluan panostaa blogiini. Tällä hetkellä se on vain osa-aikainen työni, mutta tavoitteenani olisi tehdä siitä ensisijainen. Haluan panostaa tulevaisuudessa myös terveyteen ja läheisiin ihmisiin. Toivon voivani viettää aikaa perheeni kanssa, harrastaa liikuntaa ja lukea kirjoja."

Tätä et tiennyt Sarandrasta

Mikä on parasta juuri nyt netissä?

"Minulla on valtava pentukuume ja olen katsonut paljon YouTube-videoita berninpaimenkoiranpennuista. Tämä video virittää talvitunnelmaan ja sulattaa sydämeni kokonaan!"

Sisältöä ei voida näyttää
Valitsemasi suostumukset estävät tämän sisällön näyttämisen. Muokkaa asetuksia evästeasetuksissa.

Mikä omista postauksistasi on suosikkisi?

"Luen usein vuoden alussa kirjoittamani postauksen Jos voisin tehdä mitä vain. Se toimii minulle eräänlaisena haavekarttana, koska olen kuvaillut siinä unelmieni arkea. Saan postauksesta usein voimaa ja inspiraatiota päätöksenteossa ja epävarmoina hetkinä."

Mitä postausta et meinannut julkaista? Miksi?

"Julkaisin juuri vähän aikaa sitten postauksen Mitä olen oppinut masennuksesta? Minun on välillä tosi hankala kirjoittaa vaikeista tai epämiellyttävistä tunteista. Postaus kerrallaan kirjoittaminen kuitenkin helpottuu, koska lukijani ovat niin äärettömän kultaisia ja tsemppaavia tyyppejä."

Kuka toinen Lilyn bloggaaja on suosikkisi?

"Tykkään hirveän monesta Lilyn blogista ja bloggaajasta. Jos täytyy mainita yksi, se on Sunday Blondien Hanna Kärppä. Hannan postaukset ovat monipuolisia, kuvat aina laadukkaita ja hän on muutenkin aivan ihana, aurinkoinen tyyppi."

Kommentoi »