Trendi

Tympivätkö perinteiset jouluruuat? Kokeile Lähi-idän makuja: paahdettua kukkakaalia ja ruokaisia salaatteja

Tympivätkö perinteiset jouluruuat? Kokeile Lähi-idän makuja: paahdettua kukkakaalia ja ruokaisia salaatteja
Seuraa paljastus: pyhinä joulupöytää piristävät parhaiten Lähi-idästä ponnistavat raikkaat salaatit ja kasvisruuat, kirjoittaa ruokatoimittaja Suvi Kesäläinen.
Julkaistu: 9.12.2020
"Jouluruoat ovat suomalaisille pyhiä – niillekin, joille ne eivät erityisesti maistu. Kinkku ja pula-ajan juureslaatikot pysyvät tiukasti osana joulua siitä huolimatta, että emme enää teurasta vuoden päätteeksi pöytään sikaa omalta pihamaaltamme, ja jopa pienissä lähikaupoissa on nykyään saatavilla herkkuja sitruunaruohosta passionhedelmiin.
Älkää käsittäkö väärin: itse rakastan joulua. Olen pienestä pitäen vaatinut, että perinteistä pidetään kiinni vaikka henki menisi – eikä hengenlähtö yleensä ole kaukana, kun koko perheeni ryömii joulupöydästä vissylasin kanssa, vatsat pinkeinä sohvalle voivottelemaan.
Vaikka vaalin perinteitä enkä ole valmis isoihin muutoksiin, en silti panisi pahakseni pientä piristystä joulupöytään. Jouluruuat ovat raskaita ja kaipaavat seuraansa keveyttä. Siksi uskaltauduin miettimään, mitä voisin loihtia joko perinteisempien jouluruokien seuraksi tai jopa joinain vuosina korvaamaan kokonaan esimerkiksi rosollin tai Waldorfin salaatin.
Täydellinen ratkaisu: Lähi-idän tyyliin valmistettavat salaatit ja kasvisruoat. Ne ovat raikkaita, mausteisia ja juhlavia eivätkä räjäytä kukkaroa tai vatsaa, vaikka niitä tekisi monta. Nopeissa ja mauiltaan moninaisissa resepteissä yhdistyvät makea, suolainen, kirpakka ja raikas – eli kaikki se, mitä kaipaan keskelle makumaailmaltaan muuten varsin monotonista joulunaikaa.
Nämä salaatit sopivat joulupöydän lisäksi myös pikkujoulun tai loppiaisen herkuiksi, kun lanttuloora tunkee ulos korvista."

Paahdettu kukkakaali ja piimäkastike

Kaikki sivun reseptit ovat 4 hengelle, mutta osana juhlapöytää niistä riittää isommallekin porukalle.
  • 1 kukkakaali
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • ½ sitruunan mehu
  • 1,5 tl jauhettua juustokuminaa
  • 1,5 tl jauhettua korianteria
  • 1 tl savustettua paprikajauhetta
  • ½–1 tl suolaa

Piimäkastike

  • 1 dl piimää
  • 1 dl majoneesia
  • ½ dl hienonnettua ruohosipulia
  • 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
  • 1 dl paahdettuja pinjansiemeniä koristeluun
Irrota kukkakaalista suupalan kokoisia kukintoja, pienennä isoimpia veitsellä. Sekoita oliiviöljy ja mausteet kulhossa, lisää kukkakaalit ja sekoita. Paahda kukintoja uunissa 200 asteessa 15–20 minuuttia tai kunnes kukkakaali on ottanut hiukan väriä.
Valmista piimäkastike sekoittamalla kaikki ainekset sekaisin. Tarjoa kukkakaali kastikkeen kanssa. Koristele annos pinjansiemenillä.

Punainen joulusalaatti

  • 500 g pieniä punajuuria
  • 1 rkl balsamicoa
  • oliiviöljyä ja suolaa
  • 1 rkl tuoretta timjamia
  • 200 g fetajuustoa
  • 1 kerä punasikuria (radicchio)
  • ½ sitruunan mehu
  • 1 granaattiomenan siemenet
Keitä punajuuret kypsiksi, jäähdytä, kuori ja lohko ne suupaloiksi. Levitä lohkot vuokaan ja mausta balsamicolla, öljyllä, suolalla ja timjamilla. Paahda punajuuria 15–20 minuuttia 225-asteisessa uunissa, kunnes ne saavat väriä. Murustele feta punajuurten päälle ja anna juuston sulaa uunissa vielä 5–7 minuuttia.
Revi punasikuri tarjoiluvadille, mausta sitruunalla ja oliiviöljyllä. Asettele päälle punajuuret ja koristele salaatti granaattiomenan siemenillä.

Halloumi-rypälesalaatti

  • ½ rasia vihreitä viinirypäleitä
  • ½ rasia punaisia viinirypäleitä
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 dl hienonnettua, tuoretta minttua
  • 1 dl murskattuja manteleita
  • 400 g halloumia
Huuhdo, kuivaa ja halkaise rypäleet kulhoon. Mausta ne etikalla ja hunajalla ja sekoita joukkoon minttu.
Paahda ensin kuivalla pannulla manteleihin hiukan väriä ja ota ne pois. Lisää pannulle loraus öljyä ja paahda halloumi. Pane halloumit vadille ja nostele rypälesalsa niiden päälle. Koristele manteleilla.
Juttu on julkaistu Trendissä.
Kommentoi »