Rahaa, valuuttaa, massia. Jotkut suhtautuvat taloutensa suunnitteluun intohimoisesti, toiset miettivät raha-asioita vain silloin kun on pakko.
Kuluttajakyselyn* vastauksissa korostuu rahan rooli etenkin elämässä välttämättömänä käyttövälineenä ja toisaalta unelmien ja elämysten mahdollistajana.
Lähes jokainen kertoo varautuvansa pahaan päivään taloudellisesti. Rahaa jää säästöön kuukausittain kolmella neljästä.
Suosituiksi säästökohteiksi osoittautuvat myös omia unelmia, kuten matkaa tai kameraa varten säästäminen, omaa asuntoa varten säästäminen ja eläkesäästäminen.
Shoppailua yli varojen
Kaikille vastaajille jää vähintään silloin tällöin rahaa säästöön. Silti moni myöntää, että kömmähdyksiäkin käy. Esimerkiksi kolme neljästä kertoo poteneensa joskus huonoa omatuntoa tekemänsä ostoksen jälkeen, lähes puolet shoppailleensa joskus yli varojensa tai kärsineensä bileiden jälkeisestä rahamorkkiksesta, sekä puolet olleensa joskus tilanteessa, jossa pankkikortilla ei olekaan ollut katetta.
Vaikka kyse ei olisi varsinaisesta mokasta, tarpeeton rahanmeno tai suurpiirteinen raha-asioiden hoitaminen aiheuttaa harmitusta. Esimerkiksi yli puolet kertoo maksaneensa turhaan jatkuvista tilauksista, kuten suoratoistopalveluista tai pyytäneensä joskus liian vähän palkkaa työstään.
Inhimillisesti 39 prosenttia myöntää myös joskus allekirjoittaneensa pankissa asiakirjoja ymmärtämättä täysin niiden sisältöä.
Luksuslaukku kaduttaa
Muistot rahankäytöstä tuovat välillä myös häpeän punan poskille. Erehtyminen on inhimillistä ja kantapään kautta opittu painuu usein parhaimmin mieleen.
"Lainasin 19-vuotiaana 700 euroa tuoreelle seurustelukumppanilleni, enkä koskaan saanut rahoja takaisin."
"25 vuotta sitten kotivakuutukseni meni perintään. Syy oli se, että vaihdoimme yhtiötä ja luulin, että vakuutus katkeaa itsestään, kun laskua ei maksa."
"Olen soittanut pankkiin vihaisena, koska luulin, että luottokorttini oli varastettu. Olinkin itse unohtanut, että olin ostanut mm. lentolippuja luottokortilla, enkä ollut muistanut lyhentää luottokorttimaksujani."
"Kun perustin ASP-tilini pankissa, luulin, että pankkivirkailija laittaa menemään automaattisesti rahaa käyttötililtäni ASP-tililleni. Puolen vuoden jälkeen tajusin, ettei kyseessä ollutkaan mikään automaatio, vaan minun olisi pitänyt siirtää rahat itse."
Lue lisää asuntolainoista
Moni tunnustaa myös hankkineensa joskus jotain älytöntä, joka on kolkutellut omatuntoa jälkikäteen ja herättänyt kysymyksen Miksi?
"Ostin aidonnäköisen mustarastaspehmolelun, joka laulaa. Se näytti niin surulliselta yksin pehmoeläinhyllyllä."
"Ostin "one line"-taideteoksen itsestäni katutaiteilijalta. Teos oli ruma ja maksoi 80 euroa."
"Hankin luksuslaukun. Käytin sitä kaksi kuukautta. Tuntui jotenkin ökymäiseltä kävellä sen kanssa, eikä yhtään omalta. Tungin laukun kaappiin ja myin vuoden kuluttua pois."
Onnistuminen palkitsee
Oman talouden hoitaminen, onnistunut säästöjen kerääminen ja sijoittaminen ovat osalle isokin ilon aihe ja voimaannuttava kokemus. Tasapainossa oleva taloustilanne tuo monelle turvallisuuden tunnetta. Moni saa myös mielihyvää nuukailusta ja pennin venyttämisestä.
"Tunnen rahatilanteestani lähinnä ylpeyttä, sillä olen kerryttänyt säästöjäni, järkeistänyt rahankäyttöäni ja hankkinut rahastoja."
"Olen tyytyväinen, että osaan säästää enkä käytä rahaa holtittomasti. Tiedän tarkalleen mihin rahani menevät."
Suomalainen ”kel onni on, se onnen kätkeköön” -asenne paistaa vastauksista. Moni tilanteeseensa tyytyväinen tasapainottelee ylpeyden ja huonon omantunnon välillä, jos läheisillä ihmisillä ei mene yhtä hyvin. Myös kateuden herättämistä halutaan vältellä.
Lue lisää säästämisestä
Ravintolailta vai ruokaa koko kuukaudeksi?
Raha-asiat aiheuttavat myös huolia. Taloudellinen tilanne saattaa vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiin, jos itsellä tai ystävällä ei ole varaa tehdä samoja asioita.
"Tunnen huolta ja häpeää. Inhottaa miettiä joka kuukausi, voinko osallistua ystävien kanssa illalliselle vai täydennänkö ruokakaappeja."
"Joskus murehdin, uskaltavatko ystävät kieltäytyä tai puhua suoraan, jos jokin ehdottamani asia, kuten ravintolaillallinen on heille liian kallis. Osa ystävistäni on edelleen opiskelijoita ja saatan tienata moninkertaisesti heihin verrattuna."
Nuoret aikuiset eivät kanna huolta vain omasta tilanteestaan, vaan myös läheisten mahdolliset talousongelmat stressaavat.
"Sain äkillisesti suuren perinnön, joka aiheuttaa häpeää, sillä lähipiirissäni monilla on huono rahatilanne. Toisaalta tunnen helpotusta omasta tilanteestani, mutta pelkään, että elän joka kuukausi yli tulojeni."
"Huolettaa eläkkeellä olevan ja eläköityvän vanhemman pärjääminen, vaikka he ovat tehneet ikänsä työtä – mutta matalapalkkaisella alalla. Itse en odota saavani perintöä, kunhan vanhemmillani olisi hyvä olla."
500 euroa lisää, kiitos
Yli kolmannes on täysin tyytyväinen tämän hetkisiin tuloihinsa. Loput nauttisivat myös suuremmasta rahasummasta kuukausittain. Neljännes olisi tyytyväinen jos saisi kuukausittain yli 500 ekstraeuroa, loput kaipaisivat käyttöönsä 100–500 euroa lisää.
"En kaipaa ainakaan vielä isoja tuloja. Hyvään elämään omassa elämäntilanteessani riittää 1000–1500 euroa kuukaudessa, mutta haluaisin varmuutta ja säännöllisyyttä."
"Tilanne on ihan ok, mutta saavuttaakseni tietyn elintason (omistusasunto, eläkeasiat kunnossa, varaa matkustaa) tarvitsisin joko noin 1000 euroa kuussa enemmän tai sitten pitäisi osata elää kukkaronnyörit tiukemmalla arjessa. Alallani korkeampi palkka on aika vaikea tavoite."
*Nordea ja Trendin kuluttajakyselyyn vastasi yhteensä 221 lukijaa, joista suurin osa oli 18–32-vuotiaita. Kysely toteutettiin aikavälillä 2.–8.10.2019. Sitaatit on poimittu tutkimuksen avoimista vastauksista.