Lily

Varpain jaloin -blogin Iida: ”Bloggaaminen on harrastus, josta ei tarvitse ottaa paineita”

Varpain jaloin -blogin Iida: ”Bloggaaminen on harrastus, josta ei tarvitse ottaa paineita”
Varpain jaloin –blogin kirjoittaja Iida Rekosen sydän sykähtää aina, kun joku käy kommentoimassa hänen tekstiään. Usein hän kirjoittaa ekologisista valinnoista – ja se tarkoittaa hänelle nykyisin yksinkertaisempaa elämää.
Julkaistu: 13.5.2019

Miten päädyit bloggaajaksi?

”Aloitin bloggaamisen kolme vuotta sitten. Luin tuolloin paljon muiden blogeja ja ajattelin, että kyllähän minäkin voisin kirjoittaa. Pohdin, voisiko joku oikeasti kiinnostua kirjoituksistani ja jopa kommentoida niitä. Bloggaamisessa kiehtoi myös mahdollisuus laajentaa keskustelua oman perheen ja ajattelumaailman ulkopuolelle ja saada lisää näkökulmia.

Pidin oman blogini aluksi visusti salassa enkä kertonut siitä kenellekään. Nolostelin blogiharrastustani, mutta siitä huolimatta huomasin, että blogi alkoi saada lukijoita. Lopulta kerroin blogista myös muutamalle ystävälleni, ja he käskivät lopettaa turhan nolostelun.”

Mitä huomioita olet tehnyt bloggaamisesta?

”Ajan myötä olen oppinut, mitkä ovat omat rajani. Harkitsen, mitä haluan kertoa itsestäni ja perheestäni blogissa. Ajattelen, että voin kertoa sellaisia asioita, joita voisin kertoa toiselle ihmiselle kaupungilla varomatta, että joku kuulee. On toki aiheita, joista on vaikeampi kirjoittaa. Elokuussa kirjoitin uupumuksesta #onkopakkojaksaa-kampanjan innoittamana. Aihe oli niin henkilökohtainen, että siitä kirjoittaminen julkisesti jännitti. Ajattelin kuitenkin, että jos yksikin ihminen saa postauksestani apua ja kokee vähemmän häpeää, on postaukseni ollut julkaisun arvoinen.

Bloggaaminen ei saisi olla suoritus. Blogi on minulle harrastus, ja se riittää. En ole ammattibloggaaja, eikä minun tarvitse kokea painetta kirjoittaa joka päivä. Käytän myös huoletta kuvapankin kuvia ja otan valokuvia puhelimellani, sillä en edes omista kameraa.”

Miten postausten aiheet syntyvät?

”Kirjoitan monista aiheista, kuten ekologisuudesta, kulttuurista ja rakkaudesta. Kirjoitan puhtaasti siitä, mikä minua kiinnostaa. Moni postauksista on syntynyt junassa istuessani. Jotkut postaukset kirjoitan vartissa, jotkut vievät paljonkin aikaa. En halua kirjoittaa mitään pelkillä oletuksilla – tarkistan faktoja ja asetan riman korkealle aiheissa, jotka ovat minulle tärkeitä. Bloggaamisessani on kuitenkin yksi periaate: en halua syyllistää ketään. Vaikka kirjoitan paljon esimerkiksi ekologisuudesta, en halua että valinnoistani tulee kenellekään huonompi olo. Jokainen tekee valintansa itse.”

Mistä blogin persoonallinen nimi tulee?

”Olen käyttänyt sanontaa 'varpain jaloin' jo aivan pikkutytöstä asti. Se tarkoittaa varpaillaan kulkemista paljain jaloin. Lapsena vietin kesät mummoloissa Punkaharjulla ja Vehmersalmella. Kummassakin paikassa kuljin luonnon helmassa paljain varpain, ja halusin olla keiju.

Varpain jaloin muistuttaa minua siitä, että voin olla aikuisenakin olla avoin ja luova, ja asioita voi kokea edelleen sadunomaisesti. Varpain jaloin on tanssimista ja laulamista lasten kanssa kotona, sekä luontosuhdetta: sitä tunnetta, kun menee rantaan seisomaan ja mieli tyhjenee.”

Kuvaat Instagramiin paljon kuvia jaloistasi. Mikä ajatus taustalla on?

”Julkaisen tililläni @iidisr kuvia jaloistani, ja koko ajatus lähti vitsistä. Otin lenkillä kuvan jaloistani, ja mieheni vitsaili minulle, että 'olet juuri tuommoinen varpaista instagrammaava tyttö'. Olen periksiantamaton, ja päätin alkaa ottaa systemaattisesti kuvia jaloistani. Selfieiden ottaminen tuntuu vieraalta, mutta kun kuvaan varpaitani, en tunne asiasta painetta.”

Olet kirjoittanut kauan minimalismista. Miksi aihe kiinnostaa?

”Olen kiinnostunut minimalismista puhtaasti arjen helpottamisen takia. Kuopuksemme syntyi vuonna 2014, ja kaipasimme lisää tilaa, mutta emme enempää asuinneliöitä. Kuuntelin minimalismista kertovia podcasteja, innostun Marie Kondon KonMari-menetelmästä ja katsoin aiheesta dokumentteja. Aihe vei mukanaan. Olen aina ihaillut pelkistettyä skandinaavista tyyliä. Aluksi aloin karsimaan omaa tavaramäärää ja vaatteita. Myöhemmin muu perhekin lähti mukaan. Kuopuskin osaa jo hienosti luopua leluista, joilla ei enää leiki. Tällä hetkellä kodissamme ei ole enää niin paljoa tavaraa, muttei toisaalta askeettistakaan. Tavarat on helppo siivota paikoilleen, kun kaikelle on tilaa ja oma paikkansa kaapeissa. Olemme aktiivisesti lopettaneet uuden ostamisen, jottei tavaraa pääsisi kertymään uudelleen. Onneksi ajan myötä paine ostaa tai edes haluta uutta on vähentynyt.”

Myös ekologisuus on sinulle tärkeä teema. Mitä olet oivaltanut ekologisesta elämäntavasta?

”Sen, että elämästä ei tarvitse tehdä vaikeaa, vaan siirtyä ekologisempiin valintoihin pikkuhiljaa. Kun muutos tehdään pienillä asioilla kerrallaan, vaikkapa luopumalla talouspaperista ja siirtymällä ekopesuaineisiin, uusiin asioihin on helpompi tottua. Olen myös yllättynyt, kuinka monesta asiasta tulee lopulta yksinkertaisempaa, kun vaihtoehtoja on vähemmän. Siirryin luonnonkosmetiikkaan 10 vuotta sitten, ja vaikka luonnonkosmetiikkaa on kauppojen hyllyillä yhä enemmän, valikoimaa on vielä rajoitetusti. Kun onnistuu löytämään yhden hyvän tuotteen tai merkin, ei tule houkutuksia testailla muita merkkejä, sillä niitä on vähemmän tarjolla. Ostoksilla ollessa säästää aikaa.”

Mikä bloggaamisessa on parasta?

”Kommentit. Sydämeni sykähtää onnesta aina, kun joku on lähettänyt minulle kommentin. Olen aina syvästi otettu siitä. Se tarkoittaa, että joku on inspiroitunut, muotoillut ajatuksensa ja halunnut jakaa ne. Postauksistani saa myös olla eri mieltä, sillä silloin myös minä voin avartaa maailmaani.”

Mitä Lilyn blogeja luet itse?

”Luen muun muassa Tyhjä ajatus-, Anna Vihervaarasta- ja Destination: Happiness -blogeja. Olen inspiroitunut myös Gardener-blogin kukka-aiheisista postauksista. Olen saanut blogin innoittamana kokonaan uuden harrastuksen kimppujen ja asetelmien tekemisestä. Kukkakaupassa olen kuin pikkutyttö irtokarkkihyllyllä, kun pohdin, mitä värejä ja muotoja haluaisin seuraavaan kimppuuni laittaa.”

Varpain jaloin -blogille on myönnetty Lily suosittelee -leima. Onnea!

Edit: juttuun lisätty huomio leimasta 15.5.2019.

Kommentoi »