Trendi

Vihreällä salsalla kruunattu perunasalaatti, joka palauttaa pottujen maineen


Ruokatrendien lyttäämästä potusta saa hemaisevan, kun sen päivittää tälle vuosikymmenelle italialaisella salsa verdellä, vinkkaa ruokatoimittaja Suvi Kesäläinen.
Kuvat Suvi Kesäläinen

"Terveellisyydellä ratsastavat ruokatrendit jakavat kansan kahtia kuin The Beatles rantautuessaan Yhdysvaltoihin 1960-luvulla: osa kirkuu haltioissaan kaikelle uudelle, osa tuhahtelee ja haikailee aikaa, jolloin kukaan ei vouhottanut.

Kahtiajako paljastuu, kun kirjoittaa Instagramin hakukenttään hashtagin foodporn. Näytölle latautuu liki 90 miljoonaa kuvaa – karkeasti sanottuna sekä äärimmäisen epäterveellisistä että jumalattoman terveellisistä ruuista. Ne terveelliset paljastavat, miten ruuan seksikkyys juuri nyt määrittyy. Esimerkiksi kukkakaali on kuin ruokamaailman Beyoncé: terveysbuumin huipulla surffaava vihannes on kaikkien huulilla.

Itse lähden harvoin barrikadeille ruoan takia. Tallaan turvallista keskipolkua ja vaikka syön kukkakaalia, en tee siitä pizzapohjaa. Vouhotuksessa minua kuitenkin harmittaa se, että sen jalkoihin on jäänyt perusruoka peruna. Peruna on hiilarihysterian luultavasti suurin kärsijä, ja se on demonisoitu aivan syyttä. Ihmisiltä tuntuu unohtuneen, että potusta on muuhunkin kuin ruskean kastikkeen kaveriksi tai nahkeaksi, puolijäähtyneeksi tillilihan seuralaiseksi koulun ruokalassa.

Kesä on täydellinen ajankohta taistella perunan puolesta. Tarjoilen uudet pottuni paahdettuina, topakan salsa verden kera salaatissa, johon suostun hakemaan pienen trendilisän (ihan vain siksi, että yhdistelmä toimii): sekoitan salaattiini broccolineja, eli varrellisia, makeita parsakaaleja, jotka ovat ruokaintoilijoiden suosikkeja.

Entäs se salsa verde eli vihreä kastike? Se on tymäkkää, kirpeää ja suolaista: kaikki adjektiiveja, joita peruna rakastaa. Oma suosikkini on italialainen, sardelleista valmistettu versio, johon lisään korianteria ja minttua."

Perunasalaatti

(Neljä annosta)

  • 1 kg uusia perunoita
  • 250 g broccolineja tai parsakaalia
  • 2 dl tuoreita herneitä
  • 1 punasipuli
  • 4 kananmunaa
  • 1 rkl öljyä
  • 200 g kirsikkatomatteja

Salsa verde -kastike

  • 1,5 dl tuoretta silolehtipersiljaa
  • 1 dl tuoretta korianteria
  • ½ dl hienonnettua tuoretta minttua
  • 2 öljyyn säilöttyä sardellia (ei etikkaliemeen säilöttyä anjovista)
  • 1 rkl kapriksia
  • 1–2 valkosipulinkynttä
  • 1 dl oliiviöljyä
  • ½–1 sitruunan mehu
  • 1 tl raastettua sitruunankuorta
  • rouhittua mustapippuria ja suolaa

Napsauta uuni 200 asteeseen. Pese ja kuivaa perunat huolellisesti ja halkaise ne, jos ne ovat isoja. Levitä perunat leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ilmavasti ja pyörittele ne ruoka-lusikallisessa öljyä.

Pese myös broccolinit, leikkaa ne muutamaan osaan ja jätä ne kulhoon odottamaan. Kun uuni on valmis, paahda perunoita 15 minuuttia. Lisää sitten broccolinit perunoiden päälle ja paahda toiset 15 minuuttia, kunnes broccolinit saavat väriä.

Perkaa herneet isoon salaattikulhoon. Lisää joukkoon ohuiksi viipaleiksi siivuttamasi punasipuli ja huuhdellut kirsikkatomaatit. Keitä kananmunia 6 minuuttia. Jäähdytä, kuori ja leikkaa munat neljään osaan ja aseta syrjään.

Pane salsa verde -kastikkeen ainekset tehosekoittimeen ja surauta –voit myös käyttää sauvasekoitinta. Maistele ja lisää tarvittaessa suolaa tai sitruunaa. Jos kastike on kovin paksua, ohenna sitä tipalla vettä.

Kun kaikki on valmista, kippaa salsa verde, perunat ja broccolinit herneiden, punasipulin ja kirsikkatomaattien seuraksi kulhoon ja sekoita. Tarkista maku, koristele salaatti kananmunalohkoilla ja tarjoa heti.

Juttu on julkaistu Trendissä.

Julkaistu: 17.5.2019