Vintage-kauppias Eva Musacchia: ”Ennen nähtiin vaivaa, että vaatteet istuvat ja siluetit ovat kauniita.”

Vintage-kauppias Eva Musacchia: ”Ennen nähtiin vaivaa, että vaatteet istuvat ja siluetit ovat kauniita.”
Eva Musacchia on vintage-guru, jonka makuun huippusuunnittelijat luottavat.
Julkaistu 29.11.2016

Vintage-vaatteissa on voimaa, koska ne ovat yksilöllisiä. Ketjuliikkeiden aikakaudella ainutlaatuisuus kiehtoo.

Perustin Eveliina Vintage -liikkeen Helsinkiin 1970-luvun lopulla. Vanhoissa vaatteissa minua kiehtoi ennen kaikkea tunnelma: Kun pukeutui samettiseen 20-luvun iltapukuun, tuntui kuin olisi päässyt toiseen maailmaan. Nyt kun koko maailma on ulottuvilla jatkuvasti, on vaikea muistaa, miten erilaista elämä oli silloin. Vintage tarjosi elämyksiä.

Tapasin amerikanitalialaisen aviomieheni Bobin Suomessa 80-luvun alussa, ja muutin pian Yhdysvaltoihin. Asuimme ensin New Yorkissa ja sitten muutimme Miamiin, jossa pyöritin hetken myös Eveliina Vintagea.

80-luvulla vallalla olivat statuspukeutuminen ja kalliit merkit. Minun asiakkaani olivat lähinnä taiteilijoita. Nyt vintagea ostavat kaikki, ja siitä on tullut merkittävä bisnes. Ihmiset hakevat vastapainoa massamuodille. Se on terve muutos.

”Olen iloinen, että tyttäreni ovat kiinnostuneita vintagesta. On ihanaa, että voimme tehdä töitä yhdessä.”

”Muotimaailman tapahtumat heijastuvat vintage-puolelle. Guccin uusien mallistojen hype on kasvattanut myös merkin vanhojen vaatteiden kysyntää. Acnen menestys taas on saanut ihmiset kiinnostumaan pohjoismaisesta 60-70-luvun vintage-muodista.”

Myös vintage-liikkeeni toiminta on muuttunut. Putiikin sijaan pidän yllä kattavaa vintage-vaatteiden ja asusteiden kokoelmaa, jota myyn alan messuilla New Yorkissa, Los Angelesissa ja Miamissa. Messujen ulkopuolella tapaan asiakkaita sopimuksen mukaan.

Iso osa asiakkaistani on suurten muotitalojen, kuten Valentinon, Ralph Laurenin ja Marnin, suunnittelijoita. He käyttävät vintage-vaatteita suunnittelutyönsä pohjana ja mallikappaleina. Valentinon suunnittelijat ovat ostaneet minulta paljon vaatteita, ja Ralph Laurenin maailma perustuu pitkälti vintage-vaatteisiin. Myös monet uudet suositut merkit, kuten Nasty Gal, pohjautuvat vanhoihin vaatemalleihin. Joku voisi puhua kopioinnista, mutta minusta tulkinta on parempi sana. Kyseessä on kuitenkin uusi tuote.

Koska teen yhteistyötä suunnittelijoiden kanssa, valikoimissani on myös vaatteita, jotka muut heittäisivät roskiin. Niissä saattaa olla reikiä tai vain yksi hiha. Se on aina ollut vahvuuteni: näen potentiaalia siellä, missä muut eivät sitä näe – värin, materiaalin tai fiiliksen.

”Alun perin vintage-sanalla tarkoitettiin yli sata vuotta vanhaa vaatetta tai esinettä. Nykyisin termiä käytetään vapaasti osoittamaan, että vaate on joltain tietyltä aikakaudelta.”
”Lopulta toiset ihmiset – perhe ja ystävät – ovat tärkeintä, mitä meillä on. Kun mietin uraani vintagen parissa, ajattelen ensimmäisenä ystäviä, joita olen työni kautta saanut. En mekkoja – vaikka ne upeita ovatkin.”
”Vintagessa ei ole enää vain muutamaa himottua merkkiä, tyyliä tai aikakautta. Nyt esimerkiksi katutyylivaatteet ovat suosittuja. Ikoniset muotibrändit, kuten Chanel, YSL, Alexander McQueen ja Martin Margiela, ovat aina varmoja sijoituksia.”

Arvostan vintagessa sitä, että merkittömätkin vaatteet on tehty huolella. Ennen nähtiin vaivaa, että vaatteet istuvat ja siluetit ovat kauniita. Vintage-vaatteiden mittasuhteet ovat niin täydellisiä, että ne solahtavat ylle. Siksi niiden pohjalta on helppo tehdä uusia vaatteita. Huippumuotitalot käyttävät vintagea lähdemateriaalina koko ajan enemmän. Se ei ole ihme, kun katsoo, millä tahdilla ne tuottavat kokoelmia. On mahdotonta luoda uutta niin nopeasti.

Ennen vaatteista myös pidettiin parempaa huolta. Nyt me kulutamme, mutta emme huolla. Heitämme pois ja hankimme tilalle uutta.

Olen iloinen, että 22-vuotiaat tyttäreni Amanda ja Emilia ovat kiinnostuneita vintagesta ja haluavat työskennellä kanssani. Myös poikani Victor, 32, ja Biagio, 29, ovat luovalla alalla ja osallistuvat Eveliina Vintagen toimintaan.

Esikuvani on 92-vuotias äitini. Joskus tuntuu, että hän on kiireisempi kuin minä! Äiti hoitaa puutarhaa, leipoo ja silittää kaikki vaatteensa. Hän on osoittanut, että arkisista asioistakin voi nauttia.

Lopulta toiset ihmiset – perhe ja ystävät – ovat tärkeintä, mitä meillä on. Kun mietin uraani vintagen parissa, ajattelen ensimmäisenä ystäviä, joita olen työni kautta saanut. En mekkoja – vaikka ne upeita ovatkin.”

”Matkoilla yritän aina käydä paikallisissa vintage-liikkeissä ja kirpputoreilla. Se on ihana tapa tutustua maan pukeutumis- ja käsityökulttuuriin.”

Tyyli Claudia Cifu

Kuvat Graham Dunn

Meikki Natasha Smee

Hiukset Michael Thomas Lollo

Juttu on julkaistu aiemmin Trendissä.

Kommentoi »