Joulun aikaa

Ladataan...
Ranja Haavekuvia

Viime jouluna iski hirvittävä himo pipareihin ja sinihomejuustoon siinä vaiheessa, kun piparkakut oli jo syöty. Mielihalu oli niin suunnaton, että ei muuta kuin uutta taikinaa valmistamaan ja kauppaan juustoa hakemaan. Tänä jouluna olin varautunut, ja tätä loistavaa makuyhdistelmää on nautittu pitkin lomaa.

Lisäksi olen lueskellut lahjaksi saamaani vuoden 1945 painosta Pride...

Jane Austenin jäljillä

Ladataan...
eikku eikkustan

Ensimmäinen kirjallisuusteemamatkan kahdesta päänaisesta oli Jane Austen, 1775-1817. Hän eli aikana, jolloin tytöt oli tarkoitus saada naitettua ja siten pois perheen harteilta. Yksi suosittuja nuorten toisilleen esittelypaikkoja oli yläkuvassa näkyvä kylpyläkaupunki Bath. Sinne vietiin myös Jane sisarensa kanssa. Tuloksena olikin kosinta, johon hän myöntyi mutta yön yli nukuttuaan (...

Ylpeys ja ennakkoluulo

Ladataan...
minsu Mainostaulujen takana

Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo on yksi ehdottomista suosikkikirjoistani. Se on ilmestynyt nyt Teokselta Kersti Juvan uudelleen suomentamana ja ei tuo ulkoasukaan voisi juuri herkullisempi olla.

Suomessa Jane Austenia pidetään varsin yleisesti pelkkänä hömppänä tai romanttisena rakkaustarinointina ja siinä mielessä jää sivuun se, että Austen oli...

Vaihteeksi klassikoita

Ladataan...
Ranja Haavekuvia

"Emma Woodhouse oli kaunis, älykäs ja rikas; hänellä oli viihtyisä koti ja onnellinen luonne; hänessä tuntuivat yhtyvän elämän parhaat lahjat. Hän oli elänyt miltei kaksikymmentäyksi vuotta minkään häntä sanottavasti häiritsemättä tai suututtamatta."

Kun kymmenen vuotta sitten luin kirjallisuuden pääsykokeisiin ja pääsykoekirjassa mainittiin Jane Austenin teos Emma, ajattelin, että tuo kirja täytyy lukea. Vuodesta 2004 piti hypätä vuoteen 2014, ennen kuin vihdoin toteutin ajatukseni....

Oodi Mr Darcylle

Ladataan...

On yleisesti tunnustettu totuus, että Mr Darcy ja Colin Firth kuuluvat ehdottomasti maailman ihanimpien miesten joukkoon. Samaa mieltä on myös oregonilainen kahden sisaren kokoonpano The Doubleclicks. 

When I was first learning of love as a teenager 

One source gave me all my ideas and theories 
Jane Austen's masterpiece work, Pride and Prejudice 
Or actually, the 1995 BBC mini-series 

Oh that Mr. Darcy, so gruff and so distant ...

Järki ja tunteet nykyajassa ja näyttämöllä

Ladataan...

Helsingin Kaupunginteatteri tuo helmikuussa pienelle näyttämölle Jane Austenin iki-ihanan klassikon Järki ja tunteet. Näytelmän päärooleissa nähdään Kreeta Salminen (Elinor) ja Sara Melleri (Marianne). Teatteriin -lehden mukaan näytelmässä nähdään upeita epookkivaatteita, mutta kampausten kohdalla kuulemma rikotaan tyylilajeja, "eikä korkkiruuvikiharoita nähdä".

Vielä enemmän tyylilajeja rikkoo kirjailija Joanna Trollope, jonka nykypäivään...