20 asiaa oopperasta

Ladataan...
celine journey

1. Oopperan juuret juontavat renessanssin aikaiseen Italiaan, tarkemmin sanottuna 1500-luvun lopun Venetsiaan, jossa taidemuoto kehittyi.

2. Ensimmäisenä varsinaisena oopperana pidetään Jacopo Perin Dafnea vuodelta 1597. Valitettavasti ooppera ei ole säilynyt tähän päivään.

3. Vanhin säilynyt ooppera on puolestaan Perin Euridice.

4. Maailman vanhin vieläkin toiminnassa oleva oopperatalo on Napolin Teatro di San...

Jää on alkuvuoden oopperatapaus

Ladataan...
Tommi K Isyyspakkaus

Alkuvuoden oopperatapaus on Jaakko Kuusiston säveltämä ja Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-palkittuun kirjaan perustuva Jää-ooppera.

Jää on saanut oopperayleisön liikkeelle kiitettävästi, ja kaikki näytökset oli vielä muutama päivä sitten loppuun myyty. Sittemmin Kansallisooppera lisäsi kalenteriin vielä...

Kansallisoopperassa tänä keväänä

Ladataan...
celine journey

Tässä muutama tärppi Kansalisoopperan kevään tuotantoihin, koska milloinkaan ei ole liian aikaista tai myöhäistä aloittaa oopperaharrastusta. 

Jää

Ulla-Lena Lundbergin Jää-romaaniin perustuvan oopperan on säveltänyt Jaakko Kuusisto. Juhani Koivisto puolestaan muokkasi teoksesta libreton. Päärooleissa vuorottelevat Ville Rusanen ja Aarne Pelkonen sekä ...

Suosikkioopperani (ja muistot niiden takana)

Ladataan...
celine journey

Verdin Macbeth (1847)

Verdin Macbethin näin ensimmäisen kerran vasta viime keväänä. Olin menossa oopperaan suoraan töistä, eikä minua olisi suoraan sanottuna yhtään huvittanut. Teki mieli vain painua kotiin peiton alle ja tuijottaa Netflixiä. Järkeilin kuitenkin itselleni, että parempi mennä edes ensimmäiselle puoliajalle, sillä Macbeth on ollut mielessä jo niin monta vuotta, en kai nyt oikeasti jättäisi oopperaa väliin vain työstressin...

Oopperasta (part deux)

Ladataan...
celine journey

Viime aikoina olen miettinyt yhdessä erään sukulaiseni kanssa, mikä olisi hyvä ooppera noviisille. Mielestäni kysymys on todella hankala. Jos ajattelen vaikka museoita tai taiteilijoita, osaisinko nimetä "aloittelijalle" sopivaa aikakautta tai instituutiota? 

Teoriassa kaikki oopperat voivat olla hyviä ensikertalaiselle, joten mielestäni kysymystä kannattaa tarkastella vähän laajemmin. Kuinka tuttua klassinen musiikki on? Kuinka paljon visuaalisuus kiinnostaa esittävässä taiteessa?...

Tosca on yksi hienoimmista oopperoista

Ladataan...
Tommi K Isyyspakkaus

Jo kaksi vuotta kestänyt projektini tutustua oopperaan taidemuotona jatkuu yhä, ja tällä viikolla pääsin katsomaan Kansallisoopperan uuden tuotannon Giacomo Puccinin Toscasta, jonka on ohjannut Christof Loy.

Tarina sijoittuu vuoden 1800 Roomaan. Oopperalaulaja Floria Tosca (Aušrinè Stundytè)...

Oopperasta (part une)

Ladataan...
celine journey

Olen jo pitkään halunnut kirjoittaa oopperasta, rakkaasta harrastuksestani, maailman parhaasta taidemuodosta (sanon tämän puoliksi vitsaillen taidehistorioitsijana ja museologina - kenties ooppera on itselleni niin erityinen taidemuoto, koska en työskentele sen parissa.), joka on vain yksinkertaisesti hyvää hupia ja sydäntä värisyttäviä tunteita. 

...

Pages