Afrikan alaston anoppi

anoppi.jpgEnsimmäinen kohtaaminen tulevien appivanhempien kanssa ei kai koskaan ole helppoa. Itse olin tutustunut mieheni isään jo ennen suhteemme alkua, ja tulimme appiukon kanssa hyvin toimeen. Äidistä sen sijaan olin kuullut huhuja ja jos jonkinmoisia kauhutarinoita, joten ensitapaaminen luonnollisesti jännitti.

Minä ja mies pakattiin laukut täyteen nihkeän kosteita t-paidan tapaisia ja matkattiin pitkä matka Indonesiasta Etelä-Afrikkaan miehen veljen häihin, johon koko suku tulisi paikalle. Minun viidakkopoikani on britti, isä on englantilaismies ja äiti on eteläafrikkalainen, joka on integroitunut Isoon Britanniaan niin hyvin, ettei hänelle kelpaa enää muut kuin viisi tähteä ja luksus.

Astuessamme ensi kertaa vuokrahuvilaan, sydämeni pomppoili hallitsemattomasti rinnassani: kuinka minut otettaisiin vastaan uuteen perheeseen? Mieheni ex-tyttöystävä on edelleen tulevan anopin yksi parhaista ystävistä, ja tieto tästä ei ainakaan vähentänyt jännitystäni. Tupa oli täynnä väkeä, ties mitä enoa ja serkkua, mutta äitiä ei näkynyt missään. ”Hän on hieman kipeä ja on yläkerrassa lepäämässä”, suvusta kerrottiin.

Ja koska äiteellä oli kuuma, otti hän poikansa ja miniäehdokkaansa vastaan makuuhuoneessa ALASTI! Ei tarvinnut kovin paljoa pokkuroida, kun toinen halailee vailla rihman kiertämää. Nauratti. Helpottuneena totesin, että eiköhän me vielä ihan hyvin tulla toimeen.

Ja hyvin ollaan tultukin. Alastomuus ei ole Afrikan mammalle mikään tabu, muija kulkee ympäriinsä juuri ja juuri saronkiin kietoutuneena, usein asuna ovat vain alushousut. ”Luoja loi minut tähän maailmaan tässä asussa, joten miksi sitä peittelemään?”, ihmettelee äitee kysyjille. Hän keittelee rooibos-teetä ja puuhailee ympäri taloa kaikenlaista pientä. Korjaa muiden jättämät astiat pöydältä 5 sekunnin säännön mukaan ja tiskaa sekä pesee pyykkiä taukoamatta.

Hygieenisyys ja siisteys ovatkin anopille hyvin tärkeä juttu. Kahdessa viikossa hän on käyttänyt ison pullollisen astianpesuainetta, sama määrä riitti minun yhden hengen huushollissani noin vuoden. Keittiön pöydät pyyhitään vartin välein. Astiat korjataan ruokapöydästä ennen kuin osa on saanut ateriansa päätökseen. Pyyhkeet ja lakanat pestään joka toinen päivä. Ja pyykkien ripustamiseen pyykkinarulle on vain yksi oikea tapa, hänen tapansa.

Itse asiassa maailmassa on vain yksi oikea tapa tehdä kaikki asiat: hänen tapansa. Olen saanut pyykinripustuksen lisäksi ohjeita salaattijuuston leikkaamisessa, pöydän pyyhkimisessä, tiskaamisessa, grillaamisessa, hiusten laittamisessa ja kenkien asettelussa. Lisäksi hän on ottanut asiakseen siivota minun ja mieheni makuuhuone niin, että jokainen tavara on löytänyt itselleen uuden, paremman, paikan. Hieman jouduttiin aiheesta keskustelemaan ja asia saatiin sovittua ilman suurempia tunteenpurkauksia. Hyvään perheeseen pääsen osalliseksi.

Kuinka sinun ensikohtaamisesi poika- tai tyttöystävän vanhempien kanssa sujui?

NYT…

…rakastan

1. Omaa kotia ja omia sääntöjä

2. Kapkaupungin kauneutta

3. Salaattia (koska sitä ei Indoissa saa)

 

…en rakasta

1. Perheriitoja

2. ”Minä tiedän kaiken paremmin” -asennetta

3. Tiskaamista

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *