Venetsian Biennaali

Opiskelen viidettä vuotta Oulun yliopistossa arkkitehtuuria ja perinteisesti viides vuosikurssi tekee ekskursion jonnekin päin maailmaa tiirailemaan mitä arkkitehtuurin saralla on tehty muualla maailmassa. Me suuntasimme Sveitsiin ja Italiaan. Erityisen hieno kokemus oli käydä Venetsian arkkitehtuuri biennaalissa.

img_4496.jpg

Hollannin paviljongissa installaatio ’Vacant NL’

img_4497.jpgInstallaatio ’Vacant NL’ alapuolelta

Hollannin paviljongin ’Vacant NL’ installaatiolla on tarkoitus herättää huomiota kaikille historiallisille, mutta käyttämättömille rakennuksille Hollannissa. Sosiaalisen sanomansakin lisäksi vaahtomuovista veistetty kaupunki tuulimyllyineen on vaikuttava näky. 

Itse aikanani arkkitehtitoimistossa pienoismalleja tehneenä, tuli kyllä heti mieleen, että enpä olisi halunnut olla se harjoittelijaraukka, joka tuon installaation on joutunut tekemään.

 

img_4507.jpg

Cerith Wyn Evansin ilmassa leijuva tekstitys, ’Joanna (chapter one)’

Joanna (chapter one)’ teoksen teksti on ote Pulitzer-palkitun amerikkalaisen runoilijan James Merrillin runosta ’The changing light at sandover’, joka on julkaistu vuonna 1982.

 

Pohjoismaiden paviljongin yhteydessä oli puinen rakennelma, jonka olivat toteuttaneet norjalaisen yliopiston arkkitehtuurin opiskelijat suomalaisen professorinsa Sami Rintalan johdolla. Minä tavalliseen tapaani suureen ääneen ihmettelin ystävälleni Virvalle, että onko tuo puujuttu se Rintalan suunnittelema. Kuinka ollakaan herra Rintala oli huomaamattani takanani ja juoksi peräämme. Hän ilahtui kun kuuli suomea pitkästä aikaa ja kertoili teoksestaan. Eli tällä kertaa suuri suuni sai meille arkkitehdin omakohtaisen esitttelyn 🙂

img_4527.jpg

Sou Fujimoto arkkitehtien ’Primitive future house’

Paljon huomiota saanut Sou Fujimoton pleksistä tehty rakennelma on kyllä kaiken kohun arvoinen. Erilaiset ihmishahmot, huonekalut ja muut esineet etsimässä paikkaansa tornin lasisilta tasoilta antavat katsojalle paljon nähtävää. Tornin äärellä on helppo viipyä pitempikin hetki tutkien sitä eri puolilta.

 

img_4565.jpg

Romanian paviljonki ja teos ’1:1’

Romanian paviljongin työ on 1:1 malli kahdesta eri tilasta, jotka on yhdistetty toisiinsa ainoastaan pienillä kurkistusaukoilla. Sisälaatikossa voi kokea täydellisen eristyksen muusta maailmasta, sillä sinne on lupa mennä yksi kerrallaan. Ulkopuolella voi salaa kurkistaa laatikkoon siellä olijan huomaamatta.

 

img_4608.jpg

’Your Split Second House’ Studio Olafur Eliasson

’Your Split Second House’ -teoksessa valoin varustetut vettä sylkevät letkut lentelivät ympäriinsä huoneessa. Letkuista lähti valoilmiöiden lisäksi huumaava ääni. Kokonaisuus oli niin hämmentävä, että ystäväni oli jo aivan vakuuttunut, että ”ei se voi olla oikeasti vettä, se on vain ääni, joka tulee nauhalta”. Totuus kuitenkin paljastui kun kegät kastuivat teosta lähestyttäessä. Taiteilija halusikin teoksella saada meidät tajuamaan huomiokykymme rajat.

 

img_4633.jpg

OFFICE Kersten Geers David Van Severen + Bas Princen, 7 rooms 21 perspectives, Venice – Model 50

Vanhoissa varastoissa oli esillä suurille alumiinilevyille tulostettuja kuvia, jotka esittelivät kuvapareja, joissa toisissa on näennäisen satunnaisia olemassa olevia rakennuksia ja toisissa toimiston omia projekteja. Tämän näyttelyn tarkoituksena oli herättää ajatuksia arkkitehtuurin moniulotteisuudesta ja arkkitehtuurin merkityksestä.

 

img_4544.jpg

Egyptin paviljongissa oli kullan loistetta.

 

img_4601.jpg

’Cloudscapes’, Tetsuo Kondo arkkitehtien pilvitutkielma

Tetsuo Kondo arkkitehtien pilvitutkielmassa oli tilaan luotu oikeita pilviä. Huoneen alaosassa ilma oli kylmää ja yläosassa kuumaa. Ilmaston muuttumisella kylmästä kuumaksi vesi oli saatu höyrystymään pilvien muotoon. Pilvi-installaatiota pääsi tutkimaan siltaa pitkin, joka johdatti kävijän aina pilvien tasoon katon rajaan.

 

img_4464.jpg

Venetsi yöllä, näkymä Rialto-sillalta Canal Grandelle

 

Arkkitehtuuri biennaali oli mahtava kokemus. Parasta ja uusinta arkkitehtuuria sekä taidetta yhdessä paketissa. Ehdottomasti käymisen arvoinen! Tietysti Venetsia jo sinänsä on mahtava paikka, jossa kannattaa ehdottomasti käydä.

Kommentit (6)
 1. krishna kumar
  19.2.2019, 06:36

  Thanks for your valuable article.

 2. Robert Lamp
  14.8.2018, 15:42

  Wow, great job.
  Thank you for your article.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *