Kirjapalkintoja ja kustantajia

Kirja-alekamppanjan väistyttyä pikku hiljaa taka-alalle - kirjat omille osastoille hyllyihin ja osa kirjaholviin (entinen pankkiholvi) jossa ympäri vuoden tarjouskirjoja esillä.  Tyhjentyvien pöytätasojen täydentämistä.  "Viikon/kuukauden puhutuimmat kirjat" sai oman pöytätasonsa. Mistäpä sitten valitsin näitä "puhutuimpia" kirjoja. Huomenta Suomen Kirja-aamusta, Ylen Aamu-tv:n Aamukirjasta, maakuntalehden kirja-arvosteluista ja kustantajien ajankohtaista uutisista.  Muunmuassa seuraavat kirjat siis houkuttelevat ostamaan, tutkimaan, lukemaan:

Päivi Alasalmi: Loistava yksinhuoltajuus (Gummerus, 2011)

 

Eeva Rohas: Keltaiset tyypit (Otava, 2010)

Marilynne Robinson: Kotiin (Bazar, 2011)

 

Kirjallisuuspalkinnoista tunnetuimmathan ovat Finlandia, Junior-Finlandia, Tieto-Finlandia ja Nobelin kirjallisuuspalkinto. Näistä useimmiten Finlandia-palkinnon saanut kirja on se myydyin. Viime vuonna kirja oli siis Mikko Rimmisen Nenäpäivä (Teos, 2010) mutta myös vuoden 2008 Finlandia-palkinnon saanut kirja, Sofi Oksasen Puhdistus (WSOY, 2008) on pysytellyt jo pari vuotta kärkikirjoissa.  Saatan kirja-alan ammattilaisena olla poikkeus koska en ole lukenut yhtäkään kirjaan sen takia että se on saanut jonkun palkinnon. Luen siis kirjan vain mikäli aihe juuri sinä hetkenä kiinnostaa tai tarvitsen lisätietoa tietystä asiasta. Mutta sehän ei tarkoita sitä ettenkö ostaisi kirjaa jo aikaisemmin vaikka juuri sinä hetkenä en sitä aio lukeakaan.  Toisinsanoen kirjahyllystäni löytyy luettuja kirjoja ja lukemista odottavia kirjoja ja voisi sanoa että kirjoja jotka vaan täytyy olla hyllyssä jos sitä tarvitsen tai kun minulla on aikaa se lukea.  Olen siis eräänlainen kirjojen keräilijä enemmän kuin kirjojen lukija.

Eilen valitsin esille tuntemattomimpia kirjallisuuspalkintoja joita löysin suurimpien kustantajien sivustoilta.   Yhden palkituista kirjoista olen lukenut ennen palkitsemista (näin varmasti kyllä moni kirja-alan ammattilainen ehtii tekemäänkin vaikka itse luen välillä vanhempaakin kirjallisuutta omasta hyllystä tai kirjastosta lainaten).

Vuoden 2011 Lauri Jäntin palkinto jaettiin Liisa Keltikangas-Järviselle teoksesta Sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot.

Palkinnon myöntää Lauri Jäntin säätiö tunnustuksena merkittävän suomenkielisen tietokirjan tekijälle.

Kirja pisti todella miettimään miten tulkitaan sanat sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot. Ovatko ne hyvästä vai pahasta työyhteisössä, harrastusyhteisössä ja mikä on hyvää sosiaalisuutta ja sosiaalista taitoa. Jääkö jokin turhaan sivuun kun ei ole tietynlainen sosiaalisissa tilanteissa.  Annetaanko ihmisten olla erilaisia?

Suomen aforismiyhdistys on valinnut vuoden 2010 aforismikirjaksi Pekka Kejosen teoksen Kädettömän taputukset (WSOY)

Runot ja aforismit antavat voimaa elämälleni. Suosikkejani mm.  Raila Maula, Maija Paavilainen, Jörg Zink, Marleena Ansio, Tommy Tabermann.  Pidän enimmäkseen runoista ja aforismeista joiden aiheena on luonto, eläimet tai rakkaus.  Kejosen kirjan kansi jäi mieleen. Omaan siis kansikuvamuistin eli kun ajattelen kirjan nimeä näen kirjan kannen mielessäni. Toisinaan näen kirjan kannen mielessäni jo kirjailijan nimestäkin mutta kirjan nimeä en välttämättä saa päähäni.  Välillä mietinkin että miten monta kirjankannen kuvaa tuolla aivoissani onkaan talletettuna... 

Suomen Aforismiyhdistyksen blogisivulla on otteita Kejosen kirjasta ja vaikka kirjan kannen kuva ei houkutellut tällä kertaa minua tarttumaan kirjaan niin toisinaan lukunäyte kirjasta auttaa.   Näitähän kustantajat joistakin romaaneista lähettävät jaettavaksi asiakkaillemme.

http://aforismi.vuodatus.net/

 

 

Kommentit

Ina
Inahdus

Kivaa saada lisää kirjablogeja Lilyyn ja etenkin kirjakaupan tädiltä! Tervetuloa! Nyt tarvitaan vielä ainakin yksi kirjaston täti bloggaamaan mukaan. ;)

Kirjakaupantäti

Facebookissa törmäsin tähän Lilyyn ja innokkaana kaikenmaailman blogien kirjottelijana innostuin vielä tännekin kirjoittelemaan. Niin ja jotta saisimme koko kirjaketjun niin ehkäpä myös innokas logistiikkapuolen työntekijä (joita ilman emme saisi laatikkokaupalla kirjoja kirjakauppoihin) voisi kirjoitella kirjamaailman aatoksia. :) Niin ja unohtamatta kuljetusfirmojakaan... :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.