Rahalla ei saa

Kaksi-nolla

Opiskelijana luulin, että aikuisena shoppailu on helppoa. Sen kun vaan etsii mieluisat ja laadukkaat vaatteet, maksaa niistä vähän enemmän kuin halpiskauppojen tuotteista, kun kerran käy palkkatöissä - ja elää vaatekappaleiden kanssa onnellisena ainakin elämänsä seuraavat viisi vuotta.

Kuinka väärässä olinkaan. Rahalla ei saa laatua.

Olisin valmis maksamaan vaatteesta reippaasti halpishintoja enemmän, jos voisin olla varma, että se ei nyppäänny ja hävitä värejään parissa pesussa.

Ei tuntuisi yhtään pahalta maksaa siitä ilosta, että minun ei tarvitse ostaa samoja vaatekaapin kulmakiviä, kuten harmaata villatakkia ja mustaa pitkähihaista trikoopaitaa vuoden tai edes puolen välein.

Mutta ei. Sen "pikkuisen laadukkaamman" paidan sauma alkaa kiertää kolmannella käytöllä, ja ne "vähän kalliimmat mutta ihan tosi hyvät farkut" lörähtävät muodottomiksi ensimmäisessä pesussa.

Syytä on myös minussa. Olen laiska shoppailija ja laadukkaiden luottovaatteiden metsästäjä. Ei puhettakaan, että lähtisin illalla töiden jälkeen kauppoja kiertämään. Ajatus lauantaipäivästä sovituskopissa puistattaa. Nettishoppailu on ajatuksena ok, mutta en mieluusti osta vaatteita sovittamatta, koska en jaksa palauttelurumbaa.

Asiaa helpottaisi, jos olisin niitä ihmisiä, jotka nyökyttelevät tyytyväisenä lukiessaan naistenlehdestä, että jokainen nainen tarvitsee kaappiinsa nämä viisi vaatekaapin niin sanottua peruspilaria:

1. Kaksi mustaa ja kaksi valkoista t-paitaa

2. Tummansiniset farkut

3. Pikkumusta

4. Trenssi

5. Laadukas jakkupuku (No just.)

Mutta kun en ole.

Tarvitsenko stylistin tai viitseliään ystävän, joka tuntee tyylini ja osaa etsiä minulle passelit laatukamat? Jatkanko hampaat irvessä pelkkää laatua tarjoavien luottokauppojen etsimistä ja pysyttelen loppuelämäni niissä?

Miten te muut laiskat kaupoissa kiertelijät ja sekundaan kyllästyneet shoppailijat olette ratkaisseet ongelman? Auttakee!

Kommentit

Whilen
Orastus

Kyllä minä jaksan kaupoissa kierrellä ja viime vuosina laadukkaita perustuotteita onkin löytänyt tiensä mun kaappiin, mutta ongelma on juuri siinä, ettei koskaan voi olla ihan varma ostaako laatua. Mun mielestä yli 30 euron t-paidan pitäisi kestää pitkään venymättä ja lankojen paukkumatta. Mistä sen voi ostovaiheessa ennustaa??

Minulta puuttuu laatututka. Haluaisin oikeasti ymmärtää materiaalien päälle ja osata napata myös halpiksista ne paremmat jutut. Koska totuushan on, että jotkut henkkamaukkani ja veromodani ovat kestäneet vuositolkulla siisteinä ja hyvinä, vaikka monenkymmenen euron satsaukset ovat räjähtäneet samantien käsiin.

Fager Dam
Fager Dam

Tuttu ongelma, itse olen vain ajan kanssa oppinut mitkä merkit toimivat. Esim. Nanson t-paitoja voin suositella, ne ovat kestäneet.

Nuuh beibe!

Mielenkiintoinen aihe! En valmistumattomana vastinaisesti ole päässyt laatushoppailun makuun, mutta kirppisshoppailu toimii minulla ratkaisuna laaduttomien vaatteiden ongelmaan. Olen löytänyt Kaivarin kanuunasta paljon sekä laadukkaita merkittömiä vaatteita, että halpoja merkkivaatteita. Ostokset ovat todennäköisemmin kestäviä, ja jos eivät ole, ei taloudellinen uhrauskaan ole paha. Tavallisissa liikkeissä yritän olla tarkka materiaalien kanssa, mutta se ei kyllä aina auta, 100% villakin voi nyppääntyä käyttäkelvottomanksi parilla käyttökerralla, nahkakenkiä, joiden liimaukset pettävät parissa kuukaudessa jne. Ja sitten on trikoo, joka minulla tuntuu väsähtävän venähtäneiksi hikipaidoiksi puolessa vuodessa merkistä riippumatta...

Ja ehkä sellaiset investment vaatteet, kuten talvitakit yritän tehdä kaupoista, jotka ottavat reklamoinnit vakavasti...

Olisi tosin hauska tulevana aikuiskuluttajana, onko tiettyjä keskihintaisia merkkejä, jotka ovat pääsääntöisesti laadukkaita ja sellaisista, joissa laatu ei vastaa hintaa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Vasilisa, pikakommenttina: Selected Femme kestää pääosin kulutusta, Filippa K pääsääntöisesti huonommin. Jackpot vaihtelee miten sattuu (ärsyttävän epätasainen...), samoin tosin H&M :D

Vakavasti puhuen, keskihintaisissa parhaiten ennustettavien joukossa on myös Esprit (keskilaatuinen parhaimmillaankin) ja (niissä parjatuissa) jakkupuvuissa suomalainen Andiata. Ekomerkeissä esim Komodo, Prana ja Kuyichi ovat aina taanneet vastinetta rahalle.

Nuuh beibe!

Vierailija, kiitos vinkeistä! Se horrornyppyvillaneule oli tosin Selectedin, mutta ehkä annan sille vielä tilaisuuden :) ja nuo ekomerkitkin täytyy tutkia!

Anonyymi K (Ei varmistettu)

Trikoovaatteissa ja t-paidoissa voin suositella suomalaista R-Collectionia. Kohtuulliset hinnat, saumat pysyy suorassa ja trikoot voi pestä 60-asteessa. Nettikauppa palveli tosi nopeasti tänne periferiaan, mutta Helsingissä taitaa myymäläkin.

Kati Toivanen
Kaksi-nolla

Kiitos kommenteista ja avusta! Itse voin suositella lämpimästi Filippa K:n trikoopaitoja - samoin kuin ensimmäinen vierailija teki. Värit ja muoto pysyy pitkään. Samoin olen todennut Nanson tirkoomekot kivan laadukkaiksi. Farkuista käytän aika paljon Nudieta, tosin ehkä eniten sen vuoksi, että niillä on monia mun kropalle hyvin passaavia malleja.

Suurin ongelma on ehkä villatakit. Mistä löytäisi nyppääntymättömän? Käytin vuosia yhtä klassista Vero Modan perustakkia, joka oli huippulaadukas. Mutta laatuyksilön löytäminen oli silloinkin ihan tuuripeliä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Trikoopaidat saattaa Filipalla pysyä kasassa, mutta muut onki sitte mitä sattuu :( Vero Modasta mäki oon löytäny monta ikivaatetta, mutta ehkä tuurilla. Ja on kyllä pakko kytätä materiaalilappuja, polyester = ei käy ikinä... Mutta nykyään oon myös varovainen 100% puuvillan kanssa, etenki jos neulos on löysä. Että ei kai tässä pelissä voi ku veikata :D

Mindeka
Ma-material Girl

Minulla on Filippa K:n ikivanha merinovillainen (Merino long Cardigan) neuletakki, joka ei kyllä ole nyppääntynyt tippakaan. Suosittelen siis sitä. Siitä tulee joka kausi uusia värejäkin!

Huom. Villa nyppääntyy, jos joku (esim.laukku) hinkkaa aina samaa kohtaa. Se on sen kuidun ominaisuus. Ei siis kerro laadun kestävyydestä tai "laadukkuudesta" mitään. Syksyllä oli samaisesta aiheesta puolueeton Hesarin Kuluttaja -testi, jossa sama neuletakki selviytyi selväksi voittajaksi, juuri nyppääntymättömyytensä takia, vaikka koneellisesti hinkattiinkin...

En löytänyt itse testiä netistä, mutta löysin sivun, jolla viitataan siihen. Klikkaa tästä.

Kati Toivanen
Kaksi-nolla

Kiitos selvennyksestä, Mindeka. Kieltämättä auttaisi asiaa edes jonkin verran, jos tietäisi perusjutut kangaslaaduista ja niiden sielunelämästä. Olen ollut laiska opettelija, koska mulla on käytettävissä Anna, joka on velho materiaaliasioissa. Otan hälle usein puhelun vaatekaupasta, jos on epävarma olo siitä, onko jokin materiaali täyskatastrofi.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.