Yleisen saunan ylistys

vasta.jpg

Paras tapa nollata väsyttävä työviikko, paha päivä tai ankea keskustelu on kiivetä saunan lauteille. Erityisen hyviä nollauspaikkoja ovat yleiset saunat.

On tietysti klise sanoa, että saunassa kaikki ovat tasa-arvoisia ja ihmisillä hyvä tahto, mutta se on totta. Yleisen saunan pukuhuoneessa on ystävällinen ja välitön  meininki. Kuka saunassa jaksaisi tärkeillä?

***

Kaupungit olivat ennen näitä keitaita pullollaan, mutta esimerkiksi Helsigissä yleisiä saunoja on enää kolme. Niistä suosikkini on kalliolaisen kerrostalon sisäpihalla kainosti piileskelevä Arlan sauna – neuvostoliitonsinisine pukuhuoneineen inasen nuhruinen mutta hyvin kotoisa ja sopivan rauhallinen paikka. Paikassa vierailee myös kuppari – itse en ole tosin testannut.

Yleisten saunojen kuningatar on kuitenkin ehdottomasti Tampereen Pispalassa nököttävä sympaattinen Rajaportin sauna. 105-vuotias kaunotar on jotain aivan muuta kuin mihin omakotitalojen sähkösaunojen lauteilla kyyristelleet ovat tottuneet.

Lippu ostetaan kumartumalla hellyttävälle, metrin korkeudessä olevalle puutiskille. Pukuhuoneen seinät ovat juuri samaa vihreän sävyä kuin mummolan ulkosaunassa. Löylyhuone on pankko, jonne kiivetään betoniportaita ja jonka sivuja kiertävillä puupenkeillä on ahdasta. Tunnelma on kuin – no, 1900-luvun alusta.

***

Uimahallien kaikuvat saunat eivät tietenkään yllä Rajaportin kaltaisten yleisten saunojen tasolle. Paitsi yksi. Yrjönkadun uimahalli Helsingissä on melkein liian ihana ollakseen totta. Vuonna 1928 käyttöön otettu halli on kuvankaunis, rauhoittava ja mikä parasta kaikkien saavutettavissa: kertamaksu halliin on alle viisi euroa.

Mutta. 12 eurolla Yrjönkadulla saa silkkaa luksusta. Uimahallin yläkerrassa kävijää odottavat kylpytakki, yksityiset pukeutumishytit, puu-, sähkö- ja höyrysauna ja ravintola, jonka ystävälliset tarjoilijat tuovat tilauksen pöytään. Kun siemailee viiniä ja napostaa vuohenjuustoleipää turvenaamio kasvoilla, katse sinisenä kimaltavassa vedessä vaellellen, voi kysyä vain yhtä asiaa: Anteeksi, olenko minä tullut yleiseen uimahalliin vai taivaaseen?

Ja ooh, Yrtsiä ylistää omalla palstallaan myös aino, lue myös tämä suositus. Hyviä löylyjä!

Kommentit (1)
  1. Allekirjoitan!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *