Savupossua, kurpitsaa ja linssejä

Kivistössä

Possukokeilut jatkuivat Kivistössä käytännön sanelemina: kahden kilon ulkofileen jötkäle täytyy syödä kahdessa erässä. Possu pääsi osalliseksi lihansavustuskokeilustamme, jonka onnistumisesta tuossa jäljempänä. Pöydän kuningatar oli kuitekin possun kylkeen tehty butternut-kurpitsasta (onkohan se joku suomeksi?) ja belugalinsseistä tehty haalea lisäkesalaatti.

Salaattia varten paahdoin kurpitsan uunissa, keitin linssit kasvisliemessä, pilkoin mukaan kevätsipulia (hollantilaista tarttui kaupasta mukaan) ja raastoin yhden appelsiininkuoren joukkoon. Kastike syntyi appelsiinimehusta ja oliiviöljystä. 

Possun ulkofilee puolestaan sai pintaansa suolaa ja pippuria, ja pääsi savustuslaatikkoon. Pidimme posanderin laatikossa koko kypsymisajan ja kääräisimme sen levähtämään folioon.

Savustuksen tuloksena possu oli kovin kaunis; lämpimän vahvan ruskea pinta ja hennon vaaleanpunainen liha. Maku sitävastoin oli pinnassa hieman liian ärhäkkä, ja lämpimänä syötynä sisus ei ollut juurikaan savun makuinen. Appelsiininen,  raikas, hieman lämpimäksi jätetty salaatti tasoitti savun kitkeryyttä, eikä ruokapöydässä onneksi tullut itku kenellekään.

Jäljelle jääneessä kylmässä possussa maut olivat jo tasoittuneet mukavasti ja savu päässyt muihinkin kerroksiin. Siitä huolimatta  kokemusta viisaampana puolittaisin savustusajan ja kypsyttäisin loput uunissa. Nyt siis kilo possua köllötteli savustuslaatikossa noin 45 min ja vetäytymässä 10 lisää.

Appelsiininen kurpitsa-linssi-salaatti

1 butternut-kurpitsa kuorittuna ja pieneksi kuutioituna
2 dl belugalinssejä
6 dl vettä
1 luomukasvisliemikuutio
2 vartta kevätsipulia (tai 1/2-1 ruukku ruohosipulia)
1 luomuappelsiinin kuori
1/2 appelsiinin mehu
oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria maun mukaan

Keitä linssit kasvisliemessä kypsäksi (n. 20 min). Laita kurpitsakuutiot uunipannulle yhteen kerrokseen, lirauta päälle hieman oliiviöljyä ja ripottele halutessasi pinnalle vähän suolaa. Paahda 200 asteessa pehmeiksi: kypsymisaika riippuu kuutioiden koosta, kuvan kuutoissa meni noin 15 min.

Anna linssien ja kurpitsan jäähtyä hieman. Raasta appelsiinin kuori kulhoon ja pilko kevätsipulit renkaiksi joukkoon. Sekoita lämpimät linssit ja kurpitsakuutiot (varovasti) mukaan. Purista appelsiinin mehu sekä liruttele oliiviöljyä joukkoon. Rouhaise päälle mustapippuria, maista suola ja lisää tarvittaessa.

Tarjoile lämpöisenä tai haaleana; appelsiinin kuoren aromit pääsevät silloin kunnolla oikeuksiinsa!

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.