Opiskelija-asumista Pariisissa

Laura de Lille

En aio valehdella: asunnon metsästys on ehdottomasti ärsyttävintä ulkomaille muuttamisessa.

Itselläni kävi aikoinaan aikamoinen tuuri, sillä perin omani pois muuttavalta kaveriltani. Suomalaisiin, tunnollisiin vuokralaisiin tottunut vuokraemäntä otti minut avosylin vastaan, ja loppu onkin historiaa. Yhteiseloa meiltä, minulta ja pieneltä pariisilaisstudioltani, löytyy nyt melkein neljä vuotta. Eikä ihme: se on palvellut tarpeitani paremmin kuin hyvin sekä sijainniltaan että näppäryydeltään. Joskus muutto on käynyt mielessä vaihtelun vuoksi, mutta aina olen jäänyt. 

Millaista on sitten asua pienessä pariisilaiskattohuoneistossa ympäri vuoden? Erittäin vaihtelevaa. Talvella palellutaan ja kesällä läkähdytään. Vanhassa palvelijanasunnossa asumisessa on pitkälti kyse kekseliäisyydestä: ylimääräinen irtopatteri talvisaikaan kuuluu jokaisen pikkuasunnon asukkaan must-listalle, ja öisin nukutaan kahteen vaatekertaan kääriytyneenä useamman peiton alla. Kesällä sitten viilennytään jääpalojen voimin. Riesaa aiheuttaa mikä milloinkin - vedenlämmittäjä, kaasuliesi tai vaikkapa vanhat, vuotavat putket. 

Muuttaessani asuntoon se oli jo valmiiksi kalustettu, mutta tietenkin tähän mennessä olen kerennyt tehdä sinne omiakin hankintoja milloin minkäkin sisustuspuuskan yllättämänä. Sitten tämä ainaisesti suomalaisissa vieraissani huvitusta aiheuttava asia: ei ole lainkaan tavatonta, että kerroksen asukkailla on käytössään yhteinen WC. Näin on myös meillä. Tosin toisin kuin monilla naapureillani, minulla on olemassa luksus nimeltään oma kylpyhuone. Kaikista palvelijanasunnoista ei löydy nimittäin edes suihkua.

Yksi asuntoni kivimpiä juttuja on yläkerran parveni ja sieltä löytyvä kattoikkuna. Kuusikerroksisen talon katolle kiipeäminen ei ehkä ole se älykkäin ratkaisu, mutta sitäkin on tullut kokeiltua vuosien varrella. Öisin kattoikkunan kautta voi tarkkailla tähtiä ja yli lentäviä lentokoneita, ja ikkunaa vasten hakkaavien sadepisaroiden ääneen herää enemmän kuin mielellään.

Vaikka tila onkin rajallista ja vaatii edellämainittua jatkuvaa kekseliäisyyttä, en totta puhuen osaa kuvitella mitä tapahtuisi, jos neliöitä olisi yhtäkkiä tuplasti enemmän. Vaikka kiroankin välillä huonoa ranskalaista suunnittelua ja hajoavia, vanhoja rakenteita, täytyy sanoa, etten olisi voinut toivoa parempaa asuntoa opiskeluvuosilleni. 

Kommentit

-Paula-
Featuring Me

Parvet on vaan jotenkin ihan mahtavia!

Taktinen Venäjälle?

Oi oi, päivän ikkunamaisema :O

Vierailija (Ei varmistettu)

Moikka ! Mitä paperikasoja Pariisiin muuttava opiskelija tarvitsis mukaan? Kysyykö vuokranantajat yleensä jotain todistusta omista/vanhempien tuloista? Entä jos on opiskelija ja ei käy säännöllisesti töissä? ja mites paikallinen lainsäädäntö, mitkä on tollasten sopimusten irtisanomisajat? :)

Laura Pollari
Laura de Lille

Paula, parvet on mahteja! :)

Gandalf, hehe.

Vierailija, vuokratessasi asunnon sinulla täytyy olla olemassa Ranskassa asuva takaaja. Käsittääkseni myös pankin kanssa voi neuvotella takauksesta. Muistaakseni myös omista tuloista piti toimittaa joku paperi, mutta en ole varma. Irtisanomisaika on kuukauden :) 

ella b (Ei varmistettu)

Viela vierailijalle, muaalla pain Ranskaa, omistajasta riippuen, myos suomalainen takaaja on kaynyt. Opiskelijana ei ole tarvinnut toimittaa omista tuloista paperia, ehka sitten jos on toissa.
Ilman takaajaa voi vuokrata jos pystyy todistamaan tienaavansa 3 kertaa asunnon vuokran. Irtisanomisaika kalustetuissa on 1kk ja tyhissa 3kk, paitsi jos pystyy todistamaan tyosta irtisanomisen tai tyopaikka lahettaa muualle toihin, niin se on myos 1kk. Sori, entinen kiinteistonvalittaja puhuu:)

Vierailija (Ei varmistettu)

Siis ei tarvitse todellakaan et ois täällä se takaaja.
Kannattaa vaan varautua siihen et joku saattaa vaatia vähän enemmän takuuta kuin ranskikselta, mutta eihän sillä sinänsä väliä kun lopuks saa sen takuun takasin.
Todellinen ongelma on sen asunnon saaminen. Sitä ei ihan oikeestikaan saa ellet tuu sinne esittelyyn ja sulla on silloin valmiina KAIKKI paperit joita se vuokraaja vaatii, jotta voit sitten tyrkyttää niitä sille. Täällä vaikuttaa olevan oikeesti aika kilpailu niistä hyvistä asunnoista ja tunnen tosi monen joka joutu eka vuokraa öky kalliin paikan koska ei pystyny tulla Pariisiin käymään ennen muuttoa. Eli silloin kun on se esittely niin sulla pitää olla ne takaajan tulo paperit, eli paremmin tienaavan vanhemman/kummankin vanhemman palkkanauha + sit semmonen paperi työnantajalta mis lukee englanniks et on siellä töissä ja millon on alottanu. Tietenkin voi sattuu kohalle semmonen vuokranantaja joka ei oo niin tiukka näist asioista, mut silloin kun itte etin asuntoa niin sain tän kuvan.

Laura Pollari
Laura de Lille

Kiitos täydennyksistä kommentoijat :)

En osaa tietenkään puhua kuin omakohtaisista kokemuksistani.

http://aamuvirkkuyksisarvinen.blogspot.com (Ei varmistettu)

Yksinkertaisesti aivan ihana asunto! Pienessä asunnossa on kyllä sekin hyvä puoli, että sitä ylimääräistä rojua ei yksinkertaisesti pysty keräämään niin paljon kuin runsaampiin neliöihin :).

Laura Pollari
Laura de Lille

Aivan! Ja vähemmän siivottavaa :)

Kommentoi