Sokerirasitustesti

Ma-material Girl

"Vaikka olet normaalisti hoikka ja täysin terve nuori nainen, niin kaikilta yli 25-vuotiailta tulevilta äideiltä tarkistetaan sokerirasitus. Tule siis 21.4. aamukahdeksalta labraan ja ole sitä ennen 12h syömättä ja juomatta. Okei, aamulla saat ottaa lasin vettä, mutta ei muuta! Testissä kestää 2h ja joudut olemaan terveyskeskuksen tiloissa koko sen ajan. Emme voi ottaa riskiä, että pyörtyisit esim. jonnekin kadulle.."

 

Tätä siis tiedossa huomenna. Jes!

Olen voinut hyvin koko raskausajan, mutta olenkin syönyt tasaisesti parin-kolmen tunnin  välein jotain. Nyt en saa syödä mitään. Sääliksi käy jo nyt puolisoani, joka kuskaa minut aamulla testiin. Saatan olla nälkäisenä hieman kiukkuinen...

 

En pidä testeistä. En pidä neuloista. En tykkää olla nälässä ja heikkona muiden ihmisten edessä. Huomisesta tulee siis ennen kaikkea henkinen koettelemus, jonka jälkeen palkitsen itseni ja puolisoni herkkuaterialla!

 

Onko sinulla kokemusta tästä testistä ja kuinka selvisit siitä?

Kommentit

No milk! (Ei varmistettu)

Minä en ole koskaan ollut kyseisessä testissä, vaikka olenkin ollut hiljattain raskaana ja minulla on yhteensä 3 lasta. Muistathan että, jos siltä tuntuu, turhista testeistä, tutkimuksista ja muista toimenpiteistä saa kieltäytyä. Kuulun terveydenhoitohenkilökuntaan itsekin ja valikoin aika tarkasti mihin asioihin minä ja lapset osallistumme. Yleensähän sairaan- ja terveydenhoito on koe-, tutkimus-, taulukko-, käyrä- ( kiitä onneasi jos osut keskikäyrälle )ja lääkekeskeistä. Jos omat tiedot eivät riitä, kannattaa aina kysyä ja kyseenalaistaa. Miksi jokin tehdään, ja mitä sitten jos ei tehtäisi? Neuvolassa tulet saamaan paljon ohjausta lapsesi hoidon, ruokinnan yms. suhteen ja näissä kaikissa kannattaa muistaa maalaisjärki, ja muistaa että suomalaiset suositukset ovat vain yksi mielipide tuhansien joukossa. Esimerkkinä lehmän maidon juottaminen lapsille. Monissa kansainvälisissä tutkimuksissa maidon juonnin on todettu aiheuttavan korvatulehduskierteitä ja mm. lapsuusiän diabetestä. Suomea käytetään usein varoittavana esimerkkinä tässä asiassa. Miksi terveydenhoitaja sitten kehottaa nelivuotiastani juomaan 6! lasia maitoa päivässä? Oikea vastaus on maatalouspolitiikkaa, byrokratiaa ja muuta kähmintää..neuvolantäti, asiantuntija, kysyy ` mistä muka?`, kun kerron lapseni saavan päivittäisen kalsium annoksensa muualtakin. http://www.notmilk.com/

Vierailija (Ei varmistettu)

Sokerirasitustesti hoidettu alta pois reilu kuukausi sitten. Syömättömyys meni vielä ihan ok mutta noin 10 minuuttia sen juoman kiskaisun jälkeen alkoi huipata. Terveyskeskuksessa muut labra-asiakkaat olivat kahdeksankympin hujakoilla ja reippaasti osa odotti ruuhkassa vuoroaan jopa seisten. Ei kuitenkaan auttanut siinäkään joukossa muu kuin käydä siihen käytävän "paareille" pötköttämään kun alkoi silmissä mustua ja korvissa suhista. Supernoloa mutta ajattelin että jos pyörtyessäni kupsahdan siitä penkiltä lattialle, niin se on vielä nolompaa ;) Kaikki arvot olivat ok, eli loppu hyvin kaikki hyvin.

No milkin kommenttiin kommentoisin että itsekin suosittelen maalaisjärjen käyttöä ratkaisujen teossa ja omalla kohdallakin tuo maito-asia on herättänyt paljon kysymyksiä. Riskit radin suhteen suosittelisin silti testaamaan.

Päivi Sipoosta (Ei varmistettu)

Raskausajan diabetes on hurjaa vauhtia lisääntyvä, joten kyse ei ole turhasta testistä, mun mielestä. Se tehdään sinun oman terveytesi vuoksi, ja peilaa omaa mahdollista riskiä sairastua myöhemmällä iällä. Lisäksi ruokavaliolla voi vaikuttaa vauvaan. "Sokerivauva" on muutakin kuin isokokoinen vastasyntynyt.
Mutta neuvola ei ole yhtä kuin auktoriteetti, vaan NEUVOla. Valitettavan usein heidän ja jopa aivan tietyn terveydenhoitajan mielipidettä pidetään absoluuttisena totuutena. Esim. kiinteät ja lisämaidot aloitettava heti jos vauva ei saa painoa + käyrien mukaan, tai imetys on lopetetteva tiettynä aikana kokonaan, tai kertaheitolla yösyötöt pois, vaikkei vauva vielä saisi kunnon annoksia muuta ruokaa.. Maalaisjärki ja oma varmuus peliin. Ja tietty vertaistuki. :)
Sokerirasituksesta selviää hienosti. Hiemän ällön makuista hapotonta kokista, ja odottelua. Oletkin jo käynyt mutta kommentoin silti. :D Vähän hiipi huono olo syömättömyydestä, mutta ei muuta. Miten sulla meni? :)

Mindeka
Ma-material Girl

Hei, suuri kiitos kaikille kommentoijille!

Itse testi meni ihan hyvin. Sain istuskella labran tiloissa koko testin ajan, joten en joutunut taistelemaan penkistä muiden jonottajien kanssa. Lisäksi oli varannut mukaan Eve Hietamiehen Yösyöttö -kirjan, jonka ansiosta tunnit todella lensivät. En siis kärsinyt minkäänlaisesta huimauksesta tai  pahoinvoinnista, mutta väsymys oli rankkaa koko loppupäivän ja käsivarsi mustui ja kipeytyi ihan kiitettävästi! Nyt jälkeenpäin on helppo syyttää testiä myös eilisestä, joka meni ihan penkin alle: väsymystä, kiukuttelua ja itkukohtauksia... God, I love these hormons!

Tulokset saan keskiviikon lääkärillä.

Kommentoi