"Eihän sun tarvi ku vähän silmiä räpytellä, ja miehet säntää auttamaan!"

Olen vieläkin eilisestä kylpyamme-episodista huvittunut.

Siitä tuli mieleeni tuo otsikossa oleva sanonta, jota inhoan syvästi. Ihan oikeasti tytöt, saatteko te apua silmiä räpyttelemällä? Ei ole koskaan tapahtunut minun elämässäni. Sen sijaan olen saanut huutaa, itkeä ja purra hammasta, kun olen tarvinnut apua.

Olen asunut ilman miestä kahdeksan vuotta. Kokemukseni on se, että  apua saa pyytää niin monta kertaa, että olisi siinä ajassa saanut asiat tehtyä jo itse. Saattaa toki olla, että en osaa räpytellä silmiä tarpeeksi kauniisti. Saattaa myös olla, että olen liian itsenäinen (eli itsepäinen?) pyytääkseni apua.

Jos pyörässäni on vika, ei tulisi mieleenkään pyytää ketään apuun. Vien sen mieluusti pyörähuoltoliikkeeseen, jossa kivat ihmiset korjaavat sen nopeasti ja ystävällisesti. Maksan mielelläni siitä, ettei minun tarvitse pyytää ketään auttamaan.

Eilenkin olisin voinut lannistua ja jättää kylpyammeen odottamaan isän vierailua. Hän, kun on joka tapauksessa tulossa luokseni pääsiäisen viettoon. En kuitenkaan usko, että isä olisi ilahtunut, jos ensimmäisenä häntä olisi vastassa tukkeutunut kylpyamme.

Siitä ehkä onkin kyse. Kuvittelen, että ihmiset eivät halua auttaa arkisissa ongelmissa. Eihän ne ole kenenkään mielestä kivoja? Saatan myös olla erittäin väärässä. Monen monta kertaa olen tehnyt jonkun asian kiukulla itse, ja miettinyt, että joku osaisi varmaan tehdä saman asian nopeammin. En vain halua pyytää apua.

Olen kuitenkin pieni ja hentoinen nainen, jolla ei ole käsissään juuri ollenkaan voimaa. Tästä syystä minun on esimerkiksi mahdotonta kantaa pyykkikonetta, vaikka kuinka kiukulla niin haluaisinkin tehdä. Olin vaipua epätoivoon, kun nykyinen pyykkikoneeni kotiinkuljettaja jätti pyykkikoneen eteiseen. Mietin, että en mitenkään saa sitä yksin nostettua kynnyksen yli, eikä kukaan varmaan halua tulla auttamaan minua. Päättelin tämän asian luultavasti siitä, että kukaan mies ei ollut viidessä minuutissa oveni takana kantamassa ritarillisesti konetta vessaani. Sain kuitenkin apua - samana iltana.

Pyykkikoneen asentamiseen pyysin myös apua. Siihen asennukseen tarvittiin yhteensä monta kauppareissua ja ainakin kolme ihmistä. Se oli hauskaa aikaa. Lopulta asennuksen sai viimeisteltyä...nainen.

Outoa kyllä, tämä avun pyytämättömyys liittyy oikeastaan vain arjen ongelmiin. Jos minulla on jonkun tietokoneohjelman tai muun tekniikan kanssa ongelmia, kysyn heti irkissä olevilta ihmisiltä apua. Ehkä en koe etäapua samaksi asiaksi, koska silloin kuitenkin periaatteessa teen itse, eikä kenenkään tarvitse vaivautua minun takiani minnekään.

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Koen saavani apua helpostikin nimenomaan ripsiä räpyttelemällä, mutta koitan käyttää sitä taktiikkaa ihan minimiverran :) Eli kaikki mikä suinkin itse onnistuu se tehään, mutta kun menee yli niin menee yli ja sitten räpytellään. Ehkä aika käytännöllinen suhtautuminen, mutta kyllä miehetkin osaa sillä "auttaisit nyt näitten pyykkien kanssa kun en mä osaa" jutullaan....

Luminosa

En siis selkeästikään osaa räpytellä niitä ripsiä oikein. Toimiiko se taktiikka kaikkiin miehiin, vai vain tiettyihin?

Mulla ei oo myöskään tuota vastakkaista kokemusta. Olisin toisaalta kyllä vähän kauhuissani, jos joku mies pyytäisi apua esimerkiksi ompelemisessa, kun en tiedä ompelusta mitään. Joitain vuosia sitten silloinen poikaystävä ompeli opiskelijahaalareihini haalarimerkit, kun olin ensin itse yrittänyt ommella niitä itkun partaalla. :D

sensaatio

Ripsien räpyttely on loistava taktiikka, itsellä toimii lähes joka kerta, tosin riippuu tietenkin kohteesta. Naisiin ei yleensä tepsi, miehiin kyllä, kun olen siunattu suurilla sinisillä silmillä ja pitkillä ripsillä. Oli kyse sitten koulutehtävästä tai laukun kantamisesta. Toisaalta en kovin usein halua turvautua tähän keinoon, kun pitkällä juoksulla se menettää tehonsa.

Olen kuitenkin huomannut, että kohtelias avunpyyntö on usein aivan yhtä tehokas kuin ripsien räpyttely ;)

Luminosa

Hahah joo! En mä uskonutkaan, että huuto, käsky tai syyllistäminen olisi kovin tehokasta..

Hämmentävää huomata, että tuo sanonta taitaa sittenkin pitää paikkansa.. Voi tosin olla, että en osaa käyttää sitä, kun tuntuu ikävältä näyttää olevansa avuton. Mieluummin sitten yritän typeryyteen ja itkuun asti itse. :P

Kommentoi