Voi Vaalit!

Minun täytyy äänestää ennakkoon, koska vaalipäivänä olen ulkomailla. Ennakkoäänestys lähenee uhkaavasti. Olen monta päivää yrittänyt pähkäillä, ketä äänestäisin. En vielä tiedä edes, mitä puoluetta äänestän. Onneksi vaihtoehtoja puolueiden suhteen tuntuu olevan vain kaksi. Ehdokkaiden suhteen sen sijaan paljon enemmän. Jokainen vaalikone antaa vastaukseksi samat puolueet mutta eri ehdokkaat. Miten se edes voi olla mahdollista? Alan epäillä vaalikoneiden hyödyllisyyttä.

Minulle on aina ollut selvää, että vaaleissa pitää äänestää. Muutenhan ei voi valittaa, miten kansanedustajat tekevät vain huonoja päätöksiä. Viime EU-vaaleissa en äänestänyt, koska asuin silloin Italiassa. Vaalit olisi ollut syy mennä käymään Roomassa, mutta jätin sen tekemättä. Muuten olen tainnut seurakuntavaaleja lukuunottamatta äänestää aina.

Aiempina vuosina olen valinnut puolueen lähinnä kotoa opitun mallin mukaan. Puolue oli selvä, mutta ehdokkaan valitsin aina sillä perusteellla, kuka on nuori ja suvaitsevainen. Nyt se ei vaan enää riitä, että äänestää jotain nuorta ja suvaitsevaista. Myös koko puolueen pitäisi olla nuorten ja suvaitsevaisten asialla. Toisaalta ärsyttävää, että eduskuntavaalit ovat puolue- eikä henkilövaalit, mutta niin kai sen sitten täytyy olla. Minun on siis kyseenalaistettava kotoa opittu malli.

Vaikeaa on. Pitikin kasvaa aikuiseksi ja poliittisesti edes jollain tavalla tiedostavaksi! Tavallaan inhoan vaaleja, koska haluan ottaa selvää mahdollisimman hyvin, ketä kannattaa äänestää. En halua äänestää sikaa säkissä. Helpompaa olisi vain arpoa numero ja valittaa seuraavat neljä vuotta.

Kohta sekin alkaa tuntua vaihtoehdolta. Laitan näiden kahden mahdollisen puolueen ehdokkaiden numerot hattuun, ja vedän sieltä. Ei kai se kovin pieleen voi mennä?

Kommentit

Always / Never

Mullakin oli pitkän aikaa kaksi puoluevaihtoehtoa. Nyt oon tehnyt päätöksen niiden välillä, mutta oon silti yhä sitä mieltä, ettei se toinenkaan vaihtoehto huono ole, ja saatan joskus tulevaisuudessa äänestää sitä. Eli periaattees vaihtoehtojen rajautuminen kahteen on jo ihan hyvin. Tosin ne kaikki muut taas on sellaisia, joita en ainakaan näissä vaaleissa äänestäisi mistään hinnasta, joten ei siihen rajaamiseen paljon vaadittu.. :D

Luminosa

Hahah! :D Niin se kyl vähän menee. Ootko tehnyt päätöksen jo ehdokkaankin välillä?

Always / Never

En valitettavasti, vaikka muutaman vaalikoneen oonkin tehnyt ja sit googlaillut niitten antamia ykkösehdokkaita. Seuraavaks aattelin kokeilla TS:n vaalikonetta.

Luminosa

Ai TS:lläkin on. Sitä en ookaan vielä kokeillut. :D Voi vaalit tosiaan!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.