Blogi-ilmiöitä Ruotsista

Kappas, Ruotsissa käydään blogikeskustelua. Tämä Alex Schulman on hieno hahmo, toimittaja-bloggaaja-kirjailija-keskustelija, jonka kanssa en todellakaan aina ole samaa mieltä mutta joka on hauska, terävä ja älykäs. Tuo Resumén juttu perustuu SVT:n uutisjuttuun maanantailta (löytyy sunnuntaihin asti täältä, noin 20 minuutin kohdalla alkaa), jossa pohdittiin, hahaa, muotiblogeja ja niiden vaikutusvaltaa Ruotsin melko erilaisessa skenessä.

Studio-osuudessa ”blogipioneeri” Schulman toteaa, että Ruotsissa kahdeksan kymmenestä luetuimmasta blogista on ”17-vuotiaiden tyttöjen muotiblogeja”, ja toivoo, että blogsfääriin tulisi enemmän miespuolisia bloggaajia, jotka kirjoittaisivat esimerkiksi politiikasta tai televisiosta tai muista hieman ”kehitellymmistä asioista”.

Yritän olla lukematta tuota ”miespuolista” niin kuin helppo olisi. Kiihkeästi toivon ja aika lailla uskonkin, että Schulman ei tarkoittanut, etteivätkö naiset ihan yhtälailla voisi kirjoittaa kehitellymmistä asioista, vaan pikemminkin, että olisi ihan kiva että miehetkin bloggaisivat.

Ja sitten asiavirhe: kyllä Ruotsissa kymmenen kymmenestä luetuimmasta blogista taitaa olla Schulmanin kuvailemia tyttöjen muoti- tai lifestyle-blogeja. Tosin siihen joukkoon mahtunee hänen exänsä Katrina Zytomierskan ent. Schulmanin Fuck you right back ja ehkä jopa hänen nykyisen vaimonsa Amanda Schulmanin Oförnuft och känsla. He nyt ainakaan eivät ole teini-ikäisiä. Muita melko luettuja ovat Alexin oma ja hänen veljensä Calle Schulmanin blogi (näemmä lopetti sen maanantaina, mutta ei huolta, ihan takuulla aloittaa kohta taas jossain) ja Callen vaimon Anitha Schulmanin blogi ja, hmm, bloggasikohan näiden äitikin jossain vaiheessa? Joo, bloggasi.

Turhaan mussuttaa tuo Emanuel Karlsten Resumén jutussa, ei top10-lista näytä sanottavasti muuttuneen sitten vuoden 2005, ainakaan hänen ehdottamaansa suuntaan. Ja kyllä vaan, on sääli etteivät muut kuin nuoret tytöt ja naiset (ja vielä etupäässä muotisuuntautuneet) käytä blogien mahdollisuuksia hyväkseen. Ja vielä säälimpi, että vaikka hyödyntämiseen olisi yritystä, kuten Karlsten sanoo, niin niitä ei lueta. Ne eivät vaikuta. Suomessa vielä vähemmän. Joskus jossakin seminaarissa todettiin, että Suomessa ainoa merkittävä yhteiskunnallinen blogi on ollut Jussi Halla-ahon.

Kun tuolla Ruotsissa on kaikki niin paljon mielenkiintoisempaa, niin en malta olla tässä yhteydessä mainitsematta myös sellaista bigbrother-sosiaaliporno-tirkistely-tuksu-blogia ettei paremmasta väliä. Tähän tuo SVT:n juttukin viittasi ja tämä kertoo hyvin siitä, miksi vertasin tosi-tv:tä ja blogimaailmaa taannoin.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *