Japani-ajatusvirtaa

Rönsy

Fukushiman ydinvoimalassa on jälleen räjähdysvaara, jota "viranomaiset yrittävät estää". Ovatko ne viranomaiset siellä voimalassa vääntelemässä jotain vipuja ja kantamassa jäähdytysvettä säiliöihin, Simpson-tyyliin? Kuinka ne uskaltavat? Vai onko siellä joku kauko-ohjaussysteemi, James Bond -tyyliin?

Uskaltaisitko asua lähellä ydinvoimalaa?

Mitä jos tänne iskisi hyökyaalto? Se pyyhkisi aivan ensimmäisenä merenrannassa sijaitsevan kotitaloni ylitse, ei paljon auttaisi mennä katolle seisomaan. Voisin pinkoa puolisen kilometriä tuonne mäelle, tosin kyllä se varmaan senkin yli ulottuisi. Takertuisinko puunrunkoon ja purisin hammasta?

Mitä ottaisit kotoasi mukaan jos seudulle annettaisiin tsunami- tai muu katastrofivaroitus? Mikä olisi tärkeintä, korvaamatonta? Minä ottaisin varmaan backup-kovalevyni, siellähän on suunnilleen koko elämäni, ja se on kätevän kokoinen kantaa mukana. Kännykän, niin voisin ainakin yrittää ottaa yhteyttä tärkeisiin ihmisiin. Aika kylmän teknologiset mukaanotettavat, mutta ne kellarissa makaavat viisi kuusi lapsuusmuistopahvilaatikkoa tai kirjat tai paperipinot eivät tulisi kyseeseen kuitenkaan.

Miksi minulla on valtaisa tarve seurata tapahtumia telkkarista uutiskanavalta ja päivittää nettisivuja minuutin välein? Joku Facebookissa jopa suositti, että "parhaiten pysyy ajantasalla kokoamalla joukon japanilaisia tweettaajia". Twitterissä siis saisi tietää asiat vielä muutamaa minuuttia ennen nettisivuja tai live-uutislähetystä! Miksi on saatava kuulla arvioita, spekulaatioita, huhuja ja väittämiä, kun ne eivät kuitenkaan vaikuta omiin välittömiin tekemisiini mitenkään? Eikö olisi parempi vain rauhallisesti odottaa puoli yhdeksän uutisia tai aamun lehteä, jossa olisi varmempaa ja tarkistetumpaa tietoa?

Kun Japanissa olevia ulkomaalaisia haastateltiin telkkarissa, niiltä kysyttiin kaikilta, että olitko ehtinyt saada koulutusta siihen, miten tulee toimia maanjäristyksen sattuessa. Useimmat vastasivat että joo, mutta eihän siinä nyt mitenkään voi toimia, odotella vaan, että tärinä lakkaa. Onkohan sillä suurta merkitystä, missä päin maailmaa tuollainen yhdeksän magnitudin järistys tapahtuu? Jälkihoidossa tietenkin on, mutta onko välitön paniikki erilainen, jos ihmiset on koulutettu järistysten varalta, kuin jos ei ole? Ja pelottaako korkean elintason japanilaisia enemmän vai vähemmän kuin köyhiä haitilaisia?

Kommentit

Roosa
Mangomalen

Vaikka aihe on kurja, pidin tästä ajatusvirrasta. Kysymyksiin istutettu pohdinta on parasta.

Joanna Palmén
Rönsy

Kiitos Roosa! Aihe on kauhea, mutta siihen myös kauhealla lailla turtuu mediavirran äärellä.

Ina
Inahdus

Mies on saanut saaristossa "iloita" koko rentouttavaksi aiotun viikonlopun mun saman tyyppisestä lakkaamattomasta ajatusvirrasta ja mitä jos sekä mitä sitten -pohdinnasta. Lohdullista huomata, että muutkin potevat samanlaista maailmantuskaa ja miettivät samanlaisia kysymyksiä. Esitin jopa kysymyksen siitä, pitäiskö hakea jodia (ei) ja miten ihmeessä ne nyt eivät saa pumpattua vettä yhteen voimalaan riittävästi (vaadittava vesimäärä on ilmeisen tolkuton). Mutta onpa tullut nyt perehdyttyä ydinvoimaloiden toimintaperiaatteisiinkin.

Ihan hirveää kaiken kaikkiaan ja aika avuton olo. Hyvä kysymys muuten, vaikuttaako koulutus suhtautumiseen maanjäristyksen sattuessa - siitä en tiedä, mutta tottumus varmasti vaikuttaa. Veikkaan, että keskiverto suomalainen voisi hyvin kuolla sydäriin säikähdyksestä, mutta jos tärinään on tottunut ja siitä aiemmin selvinnyt, kestää varmasti jonkun aikaa ylipäänsä ymmärtää, miten poikkeuksellisesta järistyksestä on kyse.

Norpan suojeluohjelma

Tykkäsin tosi paljon tästä ajatusvirrasta. Sama refresh-nappulan hakkaaminen on tuttua täälläkin, jotenkin on pakko koko ajan päivittää tietoja.

Kysymykseesi maanjäristyskoulutuksesta vastaan, että noin yleisesti ihminen, joka on etukäteen edes ajatuksen tasolla miettinyt toimintamalleja hätätilanteessa, harjoittelusta nyt puhumattakaan, pystyy toimimaan rationaalisesti oikeassa tilanteessa. Koulutus siis todella auttaa. Tässä varmasti on myös tosiaan se tottumiskysymys, kun Japanissa kuitenkin maa järisee niin usein.

Kati Toivanen
Kaksi-nolla

Mä pohidn viikonloppuna eniten sitä, miksi mannerlaattojen liitoskohtaan saa rakentaa ydinvoimaloita. Maanjäristykselle ja tsunamillehan ei ihminen mitään voi, mutta ydilaskeuman uhkaan voisi vaikuttaa.

Joanna Palmén
Rönsy

Joo. Oli aika tehokas pysäyttäjä se jossain näkemäni kartta, johon oli yksinkertaisesti merkattu Japanin ydinvoimalat ja mannerlaattojen liitoskohta. Että mitä helkkaria??

Mäkin ajattelin, että se koulutus tai mikä lie turvainfo vois ainakin antaa - vaikka valheellisenkin - rauhallisuuspiikin, että no niin, nyt tulee tämä mitä harjoiteltiin. Sitten taas toisaalta, olisiko ihminen, jolla on paljon kaikkea, jotenkin enemmän kauhuissaan sen "kaiken" menettämisestä ja tulevaisuuden kaoottisuudesta kuin sellainen, jolle elämä on aina näyttäytynyt aika epävarmana ja hallitsemattomana?

Norpan suojeluohjelma

Tuollaisessa äärimmäisessä hätätilanteessa, jossa ihminen kokee olevansa hengenvaarassa, ihminen taantuu aika alkukantaiselle tasolle. Hän vain toimii ja silloin on hyvä, jos hän on sisäistänyt sen oppimansa toimintamallin, koska oikea toiminta tulee ns. selkärangasta. Jos hän ei ole kuuna kullanvalkeana miettinyt, miten toimisi tilanteessa x, niin todennäköisimpiä vaihtoehtoja on, että lamaantuu tai menee paniikkiin. Mä en usko, että siinä tilanteessa pystyy prosessoimaan sitä, mitä omistaa vaan kaikki energia menee siihen pelastautumiseen (tai sitten just lamaantuu/panikoi). Psyykkisen sokin seuraavia vaiheita on sitten se "mitä olisi voinut tapahtua" -juttu, mutta se vaihe tulee vasta sitten, kun ihminen kokee välittömän vaaran olevan ohi.

Joanna Palmén
Rönsy

Hmm, huomaan että tuossa pohdintani jälkipuoliskolla en ajatellutkaan ihan sitä järistyshetkeä, vaan sanotaanko vaikka järistyspäivää. Tai mikä katastrofi oliskaan. Sori, tää tosiaan 0n epäjohdonmukaista ajatusvirtaa.

Kommentoi