Teini: tule vain media-alalle

Koska tutuissani on valtavasti toimittajia, Facebookini on tänään täyttynyt tämän nettikolumnin suositteluista. Toimittajat siis suosittavat nuorille, että älkää ruvetko toimittajiksi. En tajua.

Tässä kolumnissa, ja käsittääkseni yleisesti muutenkin, pääasiallinen argumentti on, että media-alalle koulutetaan moninkertaisesti enemmän ihmisiä kuin on työpaikkoja. Se on toki ihan fakta, mutta silti en ole koskaan pystynyt täydestä sydämestäni sanomaan alalle haluavalle, että älä tule.

Minä sanon että tule vain, jos journalismi on kutsumuksesi (jos haluat julkkikseksi, on tosiaan helpompiakin väyliä). Tämä on mahtava ammatti, jossa pääsee vaikka mihin ja saa vielä kertoa kokemastaan muillekin. Sanon toki senkin, että työllistyminen on vaikeaa eikä palkka ole erityinen. Mutta kun esteet on ylitetty, niin en usein kuule kollegoiden valittavan. Kumma kyllä, nämä älä tule -neuvojat tuntuvat vielä olevan niitä, joilla on itsellään käynyt hyvin ja on löytynyt hyvä vakityöpaikka.

Harvoin ammatinvalintaa tehdään sen perusteella, millä alalla on kysyntää työvoimasta. Jos tykkää toimittamisesta, silloin on ruvettava toimittajaksi, piste. Sitten kannattaa tietenkin valita opintonsa järkevästi, eikä mennä mihin tahansa opistoon, joka on keksinyt opintolinjan, jonka nimessä mainitaan media.

Kommentit (9)
  1. Hmm. Mun mututeoria on, että työnantajatkin on vähän pulassa, kun halukkaita työntekijöitä niin monilla eri koulutuksilla on niin paljon eikä välttämättä AMK-tutkinnotkaan ole oikein tuttuja vanhemmalla porukalle. Niinpä varmuuden vuoksi otetaan mieluummin yliopistoihmisiä, riippumatta siitä, mikä olisi soveltuvin koulutus juuri siihen hommaan. Tämä mutu on syntynyt lähinnä lehtitoimituskokemuksista, verkkopuolella saattaa olla ja toivottavasti jo onkin erilainen tilanne. Sillä siellä yliopistossa ei todellakaan opeteta mitään käytännön työstä (no Tampereella tiedotusopissa ja Jyväskylässä journalistiikassa ehkä, mutta ei muualla), ja kuten Noora Katariina jo huomautti, tuokin asia oli siinä kolumnissa pielessä.

  2. Noora Katariina
    10.2.2011, 18:27

    Ah, kirjoitinkohan vahingossa liian tiiviisti, jos ymmärsit pointtini noin pahasti väärin… 🙂 Siis en missään nimessä kritisoinut AMK-koulutusta tai arvottanut yliopistoa korkeammalle. Totuus vain ainakin täällä omalla paikkakunnallani on se, että medianomeja on niin paljon, että (kärjistetysti) melkein minkä tahansa alan maisteri saa toimittajan paikan helpommin. Monissa lehdissä tykätään yliopistotutkinnosta enemmän, vaikka olen ehdottomasti sitä mieltä, että medianomiksi opiskellut hallitsee hommat paljon paremmin kuin joku sattumanvaraista pääainetta yliopistossa lukenut. Käytännönläheisyys on totta kai AMK:n ja toisen asteen koulutuksen etu.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *