Asiaa silikoneista ja vähän sen vierestä..

Saara Sarvas

*Ei kai tuotteita voi arvioida vain siltä kannalta, minkä tuntuiseksi ne jättää tukan! Onhan se nyt sanomattakin selvää, että silikoneilla ja muulla shaiballa tukan saa meikattua hyvännäköiseksi, mutta se ei kerro oikeista hoitovaikutuksista jne mitään. Voisitko eritellä noita hoitavia aineksia vähän tarkemmin? Onko niitä incin alussa ja mitä aineksia? DB-sarja oli ainakin ennen lähinnä silareita, mutta jos se on uudistuksen myötä saanut kunnon hoitotehotkin mukaan ni olisi kiva tietää. Ite oon ollut pitkän linjan tigisti ja varmaan kymmenen vuotta haalinut merkin tuotteita kaappiin, mutta nyt on iskenyt kyllästyminen. Uudet volyymishampoot ja ha:n vasta ostaneena oon aika pettynyt. Tai sitten on vaan tullut inci-listan suhteen kriittisemmäksi ja pelkkä kiva tuoksu ja nätti purkki ja silikonilla valeltu kiilto ei riitä, vaan ainesosat lähinnä hirvittää.

-reettaleena"

 

 

Onpa äääärimmäisen hyvä pointti! 

 

Tuotteita arvostellessani ja esitellessäni unohdan usein - aina - kertoa oman suhtautumiseni niiden sisälmyksiin! Se on nimittäin seuraava:

 

Olen jo aikapäivää sitten menettänyt uskoni tuotteisiin, jotka lupaavat oikeasti tehdä hiukselle jotain muuta kuin seuraavaan pesuun kestävää muutosta. Hius on kuollutta materiaalia ja jos se on tuhottu, niin se on tuhottu. Erilaisia asioita voi tehdä parantaakseen sen kuntoa ja olomuotoa hetkellisesti, mutta entiselleen se ei palaa.

 

 

 

 

Sitten siihen tuotteiden sisältöön! Kaikki alkaa INCIstä, eli tuotesisällöstä. Siinä ilmoitetaan jokainen pieni aineenpalanen ja materiaali, minkä tuote sisältää. Ensimmäisenä ilmoitettua on luonnolliseti eniten ja viimeisenä mainittua vähiten. Monet aineista ovat kuluttajalle täyttä hepreaa ja se on ihan ok. Tutkimalla ja googlettamalla saa selville jo paljon, mutta muutamat aineet ovat ikuisia silmätikkuja. Silikonit anyone? ;)

 

En tiedä, onko MISTÄÄN yksittäisestä aineesta käyty yhtä paljoa keskusteluja, kuin silikonista, sen haitoista ja haitattomuudesta. Tämä asia ei ole edelleenkään saanut mitään lopputulemaa, enkä minäkään sellaista tarjoa. Silikoneja käytetään siksi, että ne allergisoivat vähän ja niillä paikataan hiuksen pinnan vaurioita kosmeettisesti, eli hius näyttää kiiltävältä ja tuntuu sileältä ja pehmeältä.

 

Aine on saanut perkeleen maineensa pitkähkön historiansa alkuaikojen vuoksi. Tällöin yksittäsiset molekyylit saattoivat olla suuria, veteen liukenemattomia ja kerrostuivat hiukseen. Tänä päivänä tuotteissa käytettävät silikonit ovat vesiliukoisia ja pieniä, joten ne eivät sinne jämähdä olemustasi tukkimaan. Syväpuhdistava shampoopesu ei silloin tällöin kuitenkaan ole pahasta. Silikoni kun ei ole ainoa asia, jota sinne "turhaan" laitat.

 

Jos kuitenkin tahdot käyttää silikonittomia saman lopputuloksen tuovia tuotteita, muista, että usein se on korvattu jollain vastaavalla, ehkä jopa enemmän allergisoivalla ainesosalla. Turvallisinta olisi kai huljutella tukkaa viinietikassa ja kananmunanvalkuaisissa :)

 

Silikoniyhdisteet tunnistaa useimmiten -cone päätteestään. Esim: 

 

DIMETHICONE

AMODIMETHICONE

METHICONE

SIMETHICONE

STEAROXYMETHICONE

CYCLOPENTASILOXANE

 

Pelkän nimen lisäksi aineella on usein tietty koodi, joka kertoo sen tarkan koostumuksen ja tehtävän. 

 

 

Yksi minua kovasti shokeerannut juttu oli toinen samaisen postauksen kommentti:

 

"Minä ostin pari viikkoa sitten ensimmäiset TIGIn tuotteeni paikallisesta kampaamosta ja meinasin jo hehkuttaa aineet maasta taivaisiin, kunnes tutustuin tarkemmin INCIin. Kampaamossa täti kertoi, että tämä tuote ei sisällä lainkaan silikoneja ja on todella tehokas kosteuttaja ja siloittaja karhealle ja käsitellylle hiukselle. Hankin siis Urban Antidotes Recovery -tweenssin ja INCIstähän löytyy silikoneja. :/"

 

Toivottavasti lukaiset tämän läpi Katzu! Miksi.. Siis MIKSI alalla on edelleen niin paljon ihmisiä, jotka puhuvat täysin läpiä päähänsä? Jos olet kauneuden ammattilainen opettele asiasi!! (t: saara, youngblood ja vismutti.........)

 

Mitäs jos asiakas olisi ollut aineelle allerginen? Nyt kuitenkin karkaan aiheesta. Ottakaa selvää siitä, mitä pistätte päähänne ja tehkää lopullinen päätös itse omilla aivoillanne, älkää tuotteita fanaattisesti myyvän kampaajan tai hourahtaneen bloggaajan neuvojen pohjalta!

 

Itse kyllä käytän tälläkin hetkellä juuri kyseistä tuotesarjaa, joka on kuvissakin esillä, sillä se tekee tästä räkätukastani ihanan sileän, jäntevän ja paksun tuntuisen. Silikonia tai ei, tämän tukan kanssa olen valmis ihan mihin tahansa.

 

 

 

 

Loppukaneettina: Älkää ottako minun sanomisiani minään ultimaalisina totuuksina! Hiusasioista on yhtä monta mielipidettä kuin ihmistä ja tekijää. Monet tutkimukset ovat firmojen itsensä kustantamia, enkä siksi luottaisi niiden tuloksiin kovin orjallisesti! 

 

Jos voit faktapohjaisesti kertoa minulle tuotteista ja ainesosista, jotka oikeasti kemiallisesti tekevät jotain positiivista muutosta vaurioituneen hiuksen rakenteeseen, kerro siitä minulle HETI!

 

 

p.s. anteeksi kaikille jotka olettivat jutun käsittelevän tissejä ;)

 

Kuvat: Valmistajien omat sivut

Kommentit

Roosa
Mangomalen

Ihana juttu! Tuo aiheesta karkailu ja loppukommentit on niiiiin hellyyttäviä!

Tintti (Ei varmistettu)

Hei :) pakko oli kommentoida, vaikka tuotteiden ainesosista en aiokaan kirjoittaa.. Mulla on lapoihin asti ylettävä, vaalennettu surffitukka. Monelle varmaan syntyy mielikuva täydellisestä pehkosta ja moni siihe varmaan pyrkiikin. Totuuden nimissä voin kertoa, että tämä on helvetillisin letti, mitä mulla on ikinä ollu. Ihan kivan näköinen (välillä) joo, mutta jos siitä pitäs saada harja tai kampa läpi kriittisen paikan tullen, niin hoh hoijaa. Mun tukkaa ei oo mitenkään HC blondattu jatkuvasti, lähinnä raidoitettu muutamia kertoja kokonaan ja nykyään juurta pelkästään. Yhden kerran siihen on tehty värin poisto, jotta saatais vuosia laitettu tumma väri sen verran hiipumaan, että tie kohti "omampaa" väriä saataisiin alulle.
No en tiiä mistä johtuu, varmaan osittain tuosta värin poistosta sekä raidoitteluista, mutta mun ennen silkkisen sileästä, jopa lirusta tukasta on tullu KARHEA ja kihara. Tuo jälkimmäisenä mainittu kiharuus, taipuisuus, olikin kyllä terveltullutta:) ainoa vaan että jos on kostea keli, niinku yhtään, niin suoristusrautaa kannattaapi käyttää vaan latvojen taivuttamiseen siistimmin..........

Eniveis noista tuotteista. Olen testannu kaiken maailman Tigit ym ym en muista ees nimiä, mutta you name it. Esimerkiksi tehokorjaaja ja siloittava(kuulemma) Head Shot jättää jälkeensä hyvän tuoksun ja pahan mielen. Ei minkäänlaista vaikutusta. Dumb Blonde- no use. Nyt kuitenkin oon löytäny avun <3

Niinkuin Saara sanoitkin ei tämä apu mun tukkaani paranna, mutta se tekee siitä pesujen välille edes etäisesti siloisen ja selvän tuntuisen. Jos en noita käytä, on tuloksena tuo karhea pehko. Pelastajakseni on muodostunut niinkin yllättävä yksilö, kuin Doven Silk&Shine hoitsikka kapinallisille hiuksille (kuparin/kullanvärinen etiketti) <3<3<3 suosittelen IHAN jokaiselle, joka vain tarvitsee apua "kapinallisille hiuksilleen". INCeistä en tiedä, mutta omalla kohdalla ei oikeestaan kiinnostakaan, kerta tuote toimii. Pesun jälkeen BC:n latvasuojaa ja vähän lämpöä föönillä päälle nii kylläpä harja luistaa seuraavaan pesuun. Lämmin suosittelu, vaikka yleensä en markettituotteista perusta.

juujj (Ei varmistettu)

mahtava postaus!

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos asiallisesta vastauksesta :)

Tosiaan, ei silikoni oo sinällään mikään demoni, vaikka sitä tossa viestissä kauhistelinkin, ja munkin vaalennettu ja luonnonkihara tukka tarvii sitä vähän näyttääkseen edustavalta. Toinen juttu onkin se, että missä määrin niitä pitää tunkea shampoisiin ja hoitsikoihin, koska ne kerääntyy tukkaan ja lässäyttää nopeesti. Etenkin kun monet käyttää noiden lisäksi vielä (useaa eri) muotoilutuotetta, jotka nekin sisältää silaripaukun.

Ja niin... mitkä ainesosat oikeesti hoitaa. Öljyt ainakin auttaa lukitsemaan kosteuden sisään (kosteeseen tukkaan öljynaamio) ja ite käytän jätettävänä latvoihin luomukookosöljyä. Se ei lähmää, mutta ainakin käy latvasuojasta kemikaalipommien sijaan. Niin ja öljyhoidot toimii joillekin myös oireilevaan päänahkaan ja nimenomaan ihan ruokakauppakama eli oliiviöljy, avokadoöljy jne. Myös keratiinin oon ymmärtänyt oikeesti tuovan rakennepaikkausta. Esim. Joicon rekut. Tietty sekään ei paranna tukkaa lopullisesti, vaan se kerrostuu huonokuntoiseen hiukseen ja lähtee ajan myötä pois, jos tuotetta ei käytä. Tuntuis silti olevan parempi hoitokäsittely damagea ottaneelle tukalle kuin pelkkä silikonikylpy.

Kaiketi paras "hoito"keino taitaa olla ennaltaehkäisy eli kovien käsittelyjen välttäminen ja hellävarainen muotoilu, jos käyttää mekaanisia välineitä, kuten suoristusrautoja ja kihartimia usein... Noh, vaalennusväri ja GHD odottaa iltaa kaapissa, eh eh.

Vierailija (Ei varmistettu)

yks tissi-pettynyt ainakin ilmottautuu ja jää odottaan seukkikertaan :)

(Ei varmistettu)

Juu, oli kyllä hyvä postaus =)
Ite sorruin parisen vuotta sitten siihen tigi hehkutukseen, tuntu että kaikki rakasti bed headin tuotteita, ja ite nappasin vaaleatukkasena heti kotiin dumb blondia jonka luulin auttavan rakennevaurioituneeseen vaalennettuun tukkaan. Hiukset ei olleet edes epänormaalia kuivemmat tai vaurioituneemmat, mutta sitäkään vähää apua mitä ne olisivat tarvinneet, ei BD todellakaan tuonut! Menetin sitte lopulta kokonaan malttini ja päätin etten enää käytä tigiä muutakuin viimeistelytuotteena, koska viimeistelyssä ei omasta mielestäni bd:n tuotteita ohita mikään eikä kukaan. Välissä käytin sebastianin hydreä ja penetratea jotka molemmat kyllä on hoitanut hommansa hyvin. Nyt kylläkin kun olin SKT:n tigin tuotteiden koulutuksessa, koin uudelleen rakastumisen uuteen dumb blondiin! Jotenkin kai tuli haiku niitä ihanaisia karkkimaailman hajuja kohtaan jotka leijaili pesuhuoneessa ;) Käsinkosketeltavaa muutosta se hiuksiin kyllä antaa, ja kuten mainittu, mitään varsinaisesti se ei muuten korjaa kuin ainoastaan hiuksen pintakerrosta. Omasta mielestäni tässä vaiheessa pitäis miettiä onko monen ihmisen kohdalla kuitenkin loppuviimein kyseessä vain se että hius NÄYTTÄÄ terveeltä, oli se siten rikkisidokseltaan kovinkin vaurioitunet jne jne. Niin eivätkö kaikki kuitenkin ensimmäisenä hae hiuksiin sitä näkyvää muutosta? Varmasti löytyy tuotteita jotka pystyvät tehoamaan pintakerrosta syvemmälle, mutta veikkaan että hintalappu näillä tuotteilla alkaa olemaan sitä luokkaa että 99% ihmisistä pitää lompakon visusti kiinni! Omasta mielestäni kuitenki ihmiset on alkanu käyttää kalliimpiakin hiustenhoitotuotteita joiden saatavuus rajoittuu vaan kampaamoihin, ja veikkaan että sitä näkyvää muutosta ne ihmiset eniten sinne tukkaansa kaipaa :-) pitkässä juoksussa käytännössä "turhaa" mutta pään ulkopuolella oleva hius on kuitenki jo joka tapauksessa jollain osilla kuollutta ja elotonta, ja värjää sitä tukkaa tai ei, saa sen rakennevaurioitumaan jo ihan mekaanisesti. Että kuinka ja millasia tuotteita sitä sitten pitäis käytttää että sais OIKEASTI sen kuolleen tukan "kuntoon"... Tästä aiheesta vois jatkaa vaikka kuiiinka pitkää, nytki tuli jo hemmetin romaani. Anteeksi =)

Vierailija (Ei varmistettu)

Mites Joicon K-pak?
Onko kellään kokemuksia tästä sarjasta?

Vierailija (Ei varmistettu)

Vähäsen ihmetyttää taas mediassa mylläävät "kohut" liittyen hiustuotteisiin. Pitkä matka on kuljettu mäntysuovasta vähän parempiin tukan pesuaineisiin, ihmiset on saatu tietoisiksi hiuslaaduilleen sopivista tuotteista ja muistanpa jopa ajat kun kampaamotuotteet kylppärissä kertoivat jonkinsortin ylellisyydestä.
Yhtäkkiä kaikki ovat allergisia silikooneille ja ties mille, siis kysynpä: missä vaiheessa shampoista ym. tuli vaarallisia????!!!

Joanna Koskinen (Ei varmistettu)

Tää oli tosi hyvä juttu, kiitos. Mä itse käytän tosi harvoin hiuksiin yhtään mitään shampoota ja hoitoainetta rankempaa. Taidan itse asiassa värjätä hiuksiani useammin kuin käyttää muita hiustuotteita ja värjään hiukseni (kotona) kerran kahdessa kuukaudessa. Mulla on pitkät suorat hiukset, jotka mun mielestäni on hyvässä kunnossa ja uskon sen olevan aika pitkälti sen ansiota, etten altista niitä ylimääräiselle rasitukselle. Mutta oonhan mä vähän tylsän näköinen, kun mun näyttävin kampaus on se, että ei oo mitään kampausta.

Mä opiskelen kemiaa yliopistolla ja mun vanhemmat on kemistejä. Mä olen myös tehnyt pari vuotta aerosolitutkimusta, joten mä oon tosi leipiintynyt tarkastelemaan INCEjä molekyylitasolla, varsinkin aerosolipulloissa, kun aerosoleilla on merkittävä vaikutus keuhkorakkuloiden hyvinvointiin.
Mä en missään nimessä ole mikään ekohippi, joka peseytyy ainoastaan täyden kuun aikaan sadevedellä, mutta kyllä mä vähän skeptinen oon kosmetiikan suhteen. Mä oon huomannut lopettaneeni meikkaamisenkin, koska iho tuntuu nykyään olevan paljon paremmassa kunnossa kuin kosmetiikkakierteessä, jossa huonosta meikkivoiteesta kärsinyttä ihoa koetettiin hoitaa rauhoittavilla voiteilla. Vesi ja Aqualan-rasva tuntuvat päihittäneen orastavan aknen, kun maasta taivaisiin kehutut tuotteet aiheuttivat kireyttä ja näppyjä.

Syöpä on lisääntynyt hirveästi viime vuosikymmeninä eikä syytä tähän oikeasti tiedetä vielä. Tai no, väestön ikääntyminen selittää tosi paljon tätä ja joku saattaa pyöritellä silmiään tässä, mutta syöpä yleistyy koko ajan enemmän myös nuoremmilla ja mä ehkä oon sitä tyyppiä, joka haluaa ottaa tämän asian huomioon nyt nuorena eikä siinä vaiheessa, kun v*tuttaa kun ei tullut nuorena mietittyä. Syöpä ei oo enää tappava, mutta nuorena sairastettu syöpä uusiutuu helposti ja syövän päihittämiseen menee paljon aikaa, energiaa ja rahaa.
Mä epäilen, että kaikki lisäaineet, mitä meille kaupataan voi vaikuttaa meidän terveyteen. Opiskelujen kautta tulee jatkuvasti eteen tilanteita, joissa huomaa päivittäin käyttämänsä tuotteen olevan jossain määrin myrkyllistä ja se pistää miettimään, mitä tuotteita oikeasti tarvitsee ollakseen tyytyväinen elämäänsä ja ulkonäköönsä. Sen vuoksi en nyt osoittelisi pelkästään silikoneja tai parabeeneja tai natriumglutamaattia syyttävällä sormella, vaan ennemminkin kuluttajia, jotka ei ota selvää siitä, mitä kehoonsa suun, ihon tai hengitysteiden kautta tunkevat. Tämä on yksi syy, miksi musta on tosi ihanaa lukea tätä Saaran blogia, kun Saara tietää, mistä puhuu ja millaisten aineiden kanssa on tekemisissä :)

Kommentoi