Asiaa silikoneista ja vähän sen vierestä..

*Ei kai tuotteita voi arvioida vain siltä kannalta, minkä tuntuiseksi ne jättää tukan! Onhan se nyt sanomattakin selvää, että silikoneilla ja muulla shaiballa tukan saa meikattua hyvännäköiseksi, mutta se ei kerro oikeista hoitovaikutuksista jne mitään. Voisitko eritellä noita hoitavia aineksia vähän tarkemmin? Onko niitä incin alussa ja mitä aineksia? DB-sarja oli ainakin ennen lähinnä silareita, mutta jos se on uudistuksen myötä saanut kunnon hoitotehotkin mukaan ni olisi kiva tietää. Ite oon ollut pitkän linjan tigisti ja varmaan kymmenen vuotta haalinut merkin tuotteita kaappiin, mutta nyt on iskenyt kyllästyminen. Uudet volyymishampoot ja ha:n vasta ostaneena oon aika pettynyt. Tai sitten on vaan tullut inci-listan suhteen kriittisemmäksi ja pelkkä kiva tuoksu ja nätti purkki ja silikonilla valeltu kiilto ei riitä, vaan ainesosat lähinnä hirvittää.

reettaleena

 

 

Onpa äääärimmäisen hyvä pointti! 

 

Tuotteita arvostellessani ja esitellessäni unohdan usein – aina – kertoa oman suhtautumiseni niiden sisälmyksiin! Se on nimittäin seuraava:

 

Olen jo aikapäivää sitten menettänyt uskoni tuotteisiin, jotka lupaavat oikeasti tehdä hiukselle jotain muuta kuin seuraavaan pesuun kestävää muutosta. Hius on kuollutta materiaalia ja jos se on tuhottu, niin se on tuhottu. Erilaisia asioita voi tehdä parantaakseen sen kuntoa ja olomuotoa hetkellisesti, mutta entiselleen se ei palaa.

 

 

vanillacafe2.jpg

 

 

Sitten siihen tuotteiden sisältöön! Kaikki alkaa INCIstä, eli tuotesisällöstä. Siinä ilmoitetaan jokainen pieni aineenpalanen ja materiaali, minkä tuote sisältää. Ensimmäisenä ilmoitettua on luonnolliseti eniten ja viimeisenä mainittua vähiten. Monet aineista ovat kuluttajalle täyttä hepreaa ja se on ihan ok. Tutkimalla ja googlettamalla saa selville jo paljon, mutta muutamat aineet ovat ikuisia silmätikkuja. Silikonit anyone? 😉

 

En tiedä, onko MISTÄÄN yksittäisestä aineesta käyty yhtä paljoa keskusteluja, kuin silikonista, sen haitoista ja haitattomuudesta. Tämä asia ei ole edelleenkään saanut mitään lopputulemaa, enkä minäkään sellaista tarjoa. Silikoneja käytetään siksi, että ne allergisoivat vähän ja niillä paikataan hiuksen pinnan vaurioita kosmeettisesti, eli hius näyttää kiiltävältä ja tuntuu sileältä ja pehmeältä.

 

Aine on saanut perkeleen maineensa pitkähkön historiansa alkuaikojen vuoksi. Tällöin yksittäsiset molekyylit saattoivat olla suuria, veteen liukenemattomia ja kerrostuivat hiukseen. Tänä päivänä tuotteissa käytettävät silikonit ovat vesiliukoisia ja pieniä, joten ne eivät sinne jämähdä olemustasi tukkimaan. Syväpuhdistava shampoopesu ei silloin tällöin kuitenkaan ole pahasta. Silikoni kun ei ole ainoa asia, jota sinne ”turhaan” laitat.

 

Jos kuitenkin tahdot käyttää silikonittomia saman lopputuloksen tuovia tuotteita, muista, että usein se on korvattu jollain vastaavalla, ehkä jopa enemmän allergisoivalla ainesosalla. Turvallisinta olisi kai huljutella tukkaa viinietikassa ja kananmunanvalkuaisissa 🙂

 

Silikoniyhdisteet tunnistaa useimmiten -cone päätteestään. Esim: 

 

DIMETHICONE

AMODIMETHICONE

METHICONE

SIMETHICONE

STEAROXYMETHICONE

CYCLOPENTASILOXANE

 

Pelkän nimen lisäksi aineella on usein tietty koodi, joka kertoo sen tarkan koostumuksen ja tehtävän. 

 

uaresurrectionshampoo_lge.png

 

Yksi minua kovasti shokeerannut juttu oli toinen samaisen postauksen kommentti:

 

”Minä ostin pari viikkoa sitten ensimmäiset TIGIn tuotteeni paikallisesta kampaamosta ja meinasin jo hehkuttaa aineet maasta taivaisiin, kunnes tutustuin tarkemmin INCIin. Kampaamossa täti kertoi, että tämä tuote ei sisällä lainkaan silikoneja ja on todella tehokas kosteuttaja ja siloittaja karhealle ja käsitellylle hiukselle. Hankin siis Urban Antidotes Recovery -tweenssin ja INCIstähän löytyy silikoneja. :/”

 

Toivottavasti lukaiset tämän läpi Katzu! Miksi.. Siis MIKSI alalla on edelleen niin paljon ihmisiä, jotka puhuvat täysin läpiä päähänsä? Jos olet kauneuden ammattilainen opettele asiasi!! (t: saara, youngblood ja vismutti………)

 

Mitäs jos asiakas olisi ollut aineelle allerginen? Nyt kuitenkin karkaan aiheesta. Ottakaa selvää siitä, mitä pistätte päähänne ja tehkää lopullinen päätös itse omilla aivoillanne, älkää tuotteita fanaattisesti myyvän kampaajan tai hourahtaneen bloggaajan neuvojen pohjalta!

 

Itse kyllä käytän tälläkin hetkellä juuri kyseistä tuotesarjaa, joka on kuvissakin esillä, sillä se tekee tästä räkätukastani ihanan sileän, jäntevän ja paksun tuntuisen. Silikonia tai ei, tämän tukan kanssa olen valmis ihan mihin tahansa.

 

 

uaresurrectionconditioner_lge.png

 

 

Loppukaneettina: Älkää ottako minun sanomisiani minään ultimaalisina totuuksina! Hiusasioista on yhtä monta mielipidettä kuin ihmistä ja tekijää. Monet tutkimukset ovat firmojen itsensä kustantamia, enkä siksi luottaisi niiden tuloksiin kovin orjallisesti! 

 

Jos voit faktapohjaisesti kertoa minulle tuotteista ja ainesosista, jotka oikeasti kemiallisesti tekevät jotain positiivista muutosta vaurioituneen hiuksen rakenteeseen, kerro siitä minulle HETI!

 

 

p.s. anteeksi kaikille jotka olettivat jutun käsittelevän tissejä 😉

 

Kuvat: Valmistajien omat sivut

Kommentit (9)
 1. Joanna Koskinen
  28.2.2011, 17:02

  Tää oli tosi hyvä juttu, kiitos. Mä itse käytän tosi harvoin hiuksiin yhtään mitään shampoota ja hoitoainetta rankempaa. Taidan itse asiassa värjätä hiuksiani useammin kuin käyttää muita hiustuotteita ja värjään hiukseni (kotona) kerran kahdessa kuukaudessa. Mulla on pitkät suorat hiukset, jotka mun mielestäni on hyvässä kunnossa ja uskon sen olevan aika pitkälti sen ansiota, etten altista niitä ylimääräiselle rasitukselle. Mutta oonhan mä vähän tylsän näköinen, kun mun näyttävin kampaus on se, että ei oo mitään kampausta.

  Mä opiskelen kemiaa yliopistolla ja mun vanhemmat on kemistejä. Mä olen myös tehnyt pari vuotta aerosolitutkimusta, joten mä oon tosi leipiintynyt tarkastelemaan INCEjä molekyylitasolla, varsinkin aerosolipulloissa, kun aerosoleilla on merkittävä vaikutus keuhkorakkuloiden hyvinvointiin.
  Mä en missään nimessä ole mikään ekohippi, joka peseytyy ainoastaan täyden kuun aikaan sadevedellä, mutta kyllä mä vähän skeptinen oon kosmetiikan suhteen. Mä oon huomannut lopettaneeni meikkaamisenkin, koska iho tuntuu nykyään olevan paljon paremmassa kunnossa kuin kosmetiikkakierteessä, jossa huonosta meikkivoiteesta kärsinyttä ihoa koetettiin hoitaa rauhoittavilla voiteilla. Vesi ja Aqualan-rasva tuntuvat päihittäneen orastavan aknen, kun maasta taivaisiin kehutut tuotteet aiheuttivat kireyttä ja näppyjä.

  Syöpä on lisääntynyt hirveästi viime vuosikymmeninä eikä syytä tähän oikeasti tiedetä vielä. Tai no, väestön ikääntyminen selittää tosi paljon tätä ja joku saattaa pyöritellä silmiään tässä, mutta syöpä yleistyy koko ajan enemmän myös nuoremmilla ja mä ehkä oon sitä tyyppiä, joka haluaa ottaa tämän asian huomioon nyt nuorena eikä siinä vaiheessa, kun v*tuttaa kun ei tullut nuorena mietittyä. Syöpä ei oo enää tappava, mutta nuorena sairastettu syöpä uusiutuu helposti ja syövän päihittämiseen menee paljon aikaa, energiaa ja rahaa.
  Mä epäilen, että kaikki lisäaineet, mitä meille kaupataan voi vaikuttaa meidän terveyteen. Opiskelujen kautta tulee jatkuvasti eteen tilanteita, joissa huomaa päivittäin käyttämänsä tuotteen olevan jossain määrin myrkyllistä ja se pistää miettimään, mitä tuotteita oikeasti tarvitsee ollakseen tyytyväinen elämäänsä ja ulkonäköönsä. Sen vuoksi en nyt osoittelisi pelkästään silikoneja tai parabeeneja tai natriumglutamaattia syyttävällä sormella, vaan ennemminkin kuluttajia, jotka ei ota selvää siitä, mitä kehoonsa suun, ihon tai hengitysteiden kautta tunkevat. Tämä on yksi syy, miksi musta on tosi ihanaa lukea tätä Saaran blogia, kun Saara tietää, mistä puhuu ja millaisten aineiden kanssa on tekemisissä 🙂

 2. Vähäsen ihmetyttää taas mediassa mylläävät ”kohut” liittyen hiustuotteisiin. Pitkä matka on kuljettu mäntysuovasta vähän parempiin tukan pesuaineisiin, ihmiset on saatu tietoisiksi hiuslaaduilleen sopivista tuotteista ja muistanpa jopa ajat kun kampaamotuotteet kylppärissä kertoivat jonkinsortin ylellisyydestä.
  Yhtäkkiä kaikki ovat allergisia silikooneille ja ties mille, siis kysynpä: missä vaiheessa shampoista ym. tuli vaarallisia????!!!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *