Weleda ja ihmisviisaus

Saara Sarvas

Viime vuoden aikana aloin ensimmäistä kertaa oikeasti miettiä sitä, mitä kaikkea turhaa elimistöön ja iholle nykypäivänä päätyy. Kosmetiikka on varmasti puhtaampaa ja turvallisempaa kuin vuosikymmeniä sitten, mutta olisiko silti järkevämpää kuunnella omaa kehoa ja sen tarpeita, kuin hoitaa oireita uudella voiteella voiteen perään..

Olinkin hyvin innoissani, kun sain testiini Weledan kosmetiikkaa, sillä se on oman alansa pioneeri jo 1910 -luvulta lähtien. Esitteet ja nettisivut kertovat tuotteiden noudattavan antroposofista lääketiedettä. Hienoja sanoja, mutta kuinka moni tulee ajatelleeksi, mitä tämäkin tarkoittaa?

Antroposofia, eli suomennettuna ihmisviisaus, on maailmankatsomuksellinen liike, jonka perustajana toimi Rudolf Steiner. Kuulostaako tutulta? Saman herran pedagogisia oppeja toteuttavat Steinerkoulut ovat varmasti tuttuja. Steinerkoulujen lisäksi mies jätti jälkeensä näkemyksiään toteuttavan biodynaamisen viljelyn, jossa maanviljely toteutetaan luonnonvarojen kestävällä käytöllä. Aihe on mielenkiintoinen, mutten nyt ryhdy avaamaan sitä tämän enempää.

Biodynaamisen viljelyn voi rinnastaa luomuviljelyyn, sillä siinä ei käytetä lainkaan kemiallisia lannotteita tai torjunta-aineita, vaan luonnonmukaisia menetelmiä. Tämän lisäksi kasvua kannustetaan laimeiden biodynaamisten preparaattien ( katso esim. tämä ) avulla. Kuulostaa ensilukemalta todella skientologimaiselta, mutta äärimmäisen hyvältä :D

Tämä pohjustus tuokin meidät Weledan tuotteisiin, jotka ovat niin puhdasta ja luonnollisesti tuotettua luonnonkosmetiikkaa, kuin mahdollista. Olen testannut muutamia tuotteita viikon ajan ja kerron tässä hieman tarkemmin vain niistä.

Tuotteet on pakattu metallisiin tuubeihin ja pakkauskoot ovat pienehköjä. Oletan, että tämä johtuu rajallisesta käyttöiästä, sillä luonnonmukaiset ja tuoreet raaka-aineet eivät säily ikuisesti. 

Sarjan klassikkotuote on ehdottomasti vihreässä tuubissa tarjoiltava Skin Food, joka korvaa omassa meikkipussissani iänikuisen bepanthenin runsaana voiteena, jota voi sivellä huuliin, pikkuhaavoihin ja minne tahansa rajumpaa kosteutusta kaipaaville alueille. Skin food on valmistunut samalla reseptillä jo 90 vuotta! 

Kasvojen pesuun olen nyt viikon ajan käyttänyt manteli -sarjan puhdistusvoidetta. Olen aiemmin kokeillut ja käyttänyt dr. Hauschkan mantelivoidetta, joka oli rakeista ja paineltiin iholle. Molemmat poikkeavat tutuista vaahtoavista putsareista rankasti, mutta itse pidän weledan versiosta enemmän. Luonnolliset öljyt irrottavat meikin ja ainoa "ongelma" itselläni onkin, että silmämeikkiä en voi kestoripsieni vuoksi näillä tuotteilla puhdistaa.

Puhdistuksen jälkeen iho ei ole samalla tavalla "raikas", mutta tuntu kyllä puhtaalta, eikä siitä irtoa meikkivoiteen jäämiä pumpuliin tai pyyhkeeseen. Toivon, että testiä jatkaessani oman ihoni rasvoittuva luonne rauhottuu.. Katsotaan, kuinka käy!

 

Ainesosat:

Vesi, manteliöljy, rasvahappoglyseridi, alkoholi, luumunkiviöljy, ksantaani, maitohappo.

 

Jos meikkiä on kasvoilla tujummin, voi ne puhdistaa ensin manteliöljyllä. Tuote on hyvin neutraalin tuoksuinen ja toimii mainiosti esim. kasvohierontaan (kiitos, Mari ;). Tuotetta on ainoastaan hieman vaikeaa annostella, sillä pullosta hulahtaa helposti enemmän tavaraa, kuin on tarvis.

 

Ainesosat:

Manteliöljy, luumunkiviöljy, oratuomen kukkauute

 

 

Kosteuttakin ihoni on vihdoinkin saanut! Olen siis maailman huonoin kasvorasvaaja, eikä voiteen levitys todellakaan kuulu päivittäiseen ihonhoitooni :D Ei ainakaan ennen tätä. Iris -sarja on suunnattu alle 30-vuotiaille ja se lupaa säilyttää ihon kosteustasapainon. Sitä suositellaan sekä kosteusköyhälle (kuivalle?) että sekaiholle!

"Iirisjuuri on kypsä korjattavaksi vasta monta vuotta istuttamisen jälkeen. Se kerätään käsin, kuivatetaan, paloitellaan, varastoidaan ja keitetään uutteen saamiseksi. Vuosittain Weleda käytää 1,5 tonnia iirisjuurta, joka auttaa ihoa kosteutumaan ja pääsemään tasapainoon."

1,5 tonnia. Huh. Tuote tuoksuu luomulta, eli eteerisiltä öljyiltä ja hieman ekokaupalta, mutta se ei ole laisinkaan negatiivinen kokemus! Tuubista myös hulahtaa kämmenselkään usein öljyä, ennen varsinaista tuotetta, mutta olen ottanut kaiken tämän osana kokemusta.

Kasvoilla voide tuntuu miellyttävältä, eikä lainkaan liian paksulta. Pidempi käyttö saa kertoa lopullisen mielipiteeni, mutta tähän mennessä olen vaikuttunut!

 

Ainesosat:

Vesi, jojobaöljy, taikapähkinäuute, alkoholi, glyseriini, sheavoi, kaakaovoi, savi, lysolesitiini, mehiläisvaha, mehiläisvahahydrolysaatti, iirisjuuriuute, ksantaani, aidot eteeriset öljyt* limonene*, linalool*,citronellol*, citraö*, eugenol*. *aidoista eteerisistä öljyistä

 

 

Lopputulemana: Miksi levittäisin iholleni ja sitä kautta elimstööni asioita, joita en laittaisi suuhuni? Työni puolesta en voi tätä tehdä, sillä värikosmetiikkan saralla luonnolliset vaihtoehdot eivät vielä kykene kilpailemaan ammattisarjojen tuotevalikoiman kanssa, mutta ehkä sitäkin vielä joskus..

Taidan siis tämän kokeilun seurauksena ainakin toistaiseksi pysyä onnellisesti luomukosmetiikan kuluttajana ja katsoa, onko tämä taas askel lähemmäksi hipimpää Saaraa! :)

Oletteko testanneet luonnonkosmetiikkaa?

Mitä tuotteita ja mikä jäi fiilikseksi?

 

p.s. Nyt odotetaan että HaLon Hannamari tulee vierailulle ja kertoo, missä kaikessa menin mönkään ;)

Kommentit

S (Ei varmistettu)

Olen kokeillut Weledan tyrnimarjakäsivoidetta, ihan ykköstuote! Yleensä en jaksa rasvata käsiäni kun inhoan sen rasvaisen tunteen mikä jää käsiin rasvauksen jälkeen. Toi weledan rasva kuitenkin imeytyy ihan sikanopeasti, minkä vuoksi olen jo käyttänyt yhden tuubin loppuun! Ja tuoksuu muuten ihanalta!
Myös Madaran moon flower säväyttävä päivävoide vaikuttaa hyvältä, vaikka siinä on vähän epämiellyttävä haju.

Luomuilija (Ei varmistettu)

Weleda on hyvä, mutta Hauschka kyllä laadultaan parempi (ja toimivampi, kun jaksaa ihan oikeastikin noudattaa hoito-ohjeita =) Noita luomumerkkejä alkaa onneks olla niin paljon, että kaikilla löytyy sopiva. Harmi vaan, että kaikki "luomu" ei lopulta sitä oo :/

Mm. nää on: Weleda, Dr. Hauschka, Lavera, Logona, Santé. On myös paljon "ihan ok" -merkkejä, kuten iCare ja Melvita.

Vegaanit saavatkin sitten olla monien orgaanisten kanssa tarkkana, mikä on jo ihan oma tarninansa :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Luomukosmetiikka on kyllä jees, ja itsekin käytän, mutta en tykkää siitäettä jurikin esim. Weleda ja Hauschka ratsastavat tuolla antroposofialla ja Steineroinnilla.. Em. jutut sucks omasta mielestäni. Ja tuo biodynaaminen viljely.. sanoisinko, että lievää huuhaata. ("Istutetaan Heinrich nämä mansikat täyden kuun aikaan niin tulee enemmän marjaa!") Muistaakseni Lazy Dynamitessa oli jokin aika sitten juttu jostain luonnon(?) kosmetiikkamerkistä joka ratsasti juuri jollain hihhuloinnilla.

Hihhulointi ja huhaa ei otimi etenkään omalla kohdallani kun on kyse kosmetiikasta tai ylipäänsä mistä tahansa, mielestäni sellaiset taustat omaava firma/taho on automaattisesti aivan naurettava. Jos on asiaa, niin on varmasti myös tieteellisesti todistettua faktaa, ainakin toivon mukaan.

Ei sillä, itsellänikin on Weledan ja Dr. Hauschkan yms tuotteita, osa sopii iholleni ja osa ei (Muutamissa tuotteissa on aivan saatanallisen hirveä löyhkä, arvostan hajusteettomuutta). Weledan granaattiomena-käsivoide on muuten tuon S:n mainitseman tyrnikäsivoiteen lisäksi aika erinomainen, jos on käsivoiteiden ystävä. Vetää vertoja Body Shopin hamppuvoiteelle tehoissa, ja hajussa voittaakin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Luomuilija: Kaikki vegaanit eivät ole luomuilijoita.

Iisa

Ihanaa Saara - Weledan mantelivoide ja -öljy ja skin food ovat mun luottotuotteitani! Käytän manteliöljyä myös ihan tehokosteuttajana tarpeen mukaan (yövoiteen tapaan), ja tän talven menin aikas tujua skin foodia yövoiteena käyttäen. Mulla on kosteutta janoava iho. 

Kaikkein rakkain rasva on silti Hauschkan ruusuvoide, jolla voitelen naamani varmaan vielä mummonakin. Hauschkan "ei voiteita yöksi" -ideologia ei ollut mun juttuni, mutta tokihan noita tuotteita voi valkkailla omaan käyttöön sen mukaan mikä sopii - ilman että ostaa samalla koko Hauschka-uskontoa.

Sitä tuubien pienuutta vaan minäkin... Tuli päiviteltyä asiaa talvella täällä

Mie (Ei varmistettu)

Jee!
Huippua että oot tajunnut kemikaalien haitat! Muistan kun joskus aikoja sitten kommentoin sulle ko asiasta ja silloin olit sitä mieltä että tavallinen kosmetiikkaa ei oo luomua vaarallisempaa.. ;)

Vierailija (Ei varmistettu)

Huoh. "Kemikaalit on huonoja ja pahoja, yök",. Muuten, eteerisiä öljyjä käytetään jossain maissa vain lääkkeissä, että semmosta...Niin sanoo yksi estenomiopiskelija..Että tiedä sitten mikä on totuus!

Luomuilija (Ei varmistettu)

Vierailija 1: Biodynaamista viljelyä on käytetty jo todella kauan mm. viininviljelyssä, eikä siinä ole sen enempää huuhaata kuin entisajan farmareiden tuntemissa kikoissa, eli ettei esim kannata istuttaa siihen ja siihen rinteeseen kasvia, jos se ei kestä niin ja niin paljon aurinkoa tai että tiettynä vuonna maa on kosteampaa kuin aiemmin, joten tehdäänkin näin sen sijaan että noin. Se on vain luonnon (ja järjen) kuuntelemista ja sen mukaan toimimista.

Vierailija 2: No ei tietenkään, mutta ne vegaanit jotka ovat, saavat olla tarkkana (myös) luomukosmetiikan kanssa =)

Saara S.
Saara Sarvas

En mä usko, että kemikaalit on sinänsä pahoja, käytänhän mä niitä edelleen ihan yhtä lailla vähintäänkin hiusteni pesuun jne. Kysyn vaan, että eikös ihan järjellä ajateltuna olisi fiksumpaa läntätä iholle vain luonnonmukaisia aineita?

Näitä totuuksia on yhtä paljon kuin kuluttajia ja mitään lopullisia totuuksia ei varmasti meidän elinaikanamme löydetä :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Luomuilija: "--Lisäksi kasvien elinvoimaa tuetaan pitoisuuksiltaan erittäin laimeiden biodynaamisten preparaattien avulla. (kts. homeopatia). Niiden on tarkoitus tukea kasvia sen luonnollisen vastustuskyvyn ylläpitämisessä. Viljelyssä noudatetaan planeettojen ja kuun liikkeisiin, vuodenaikojen vaihteluun ja vuorokausirytmiin perustuvaa ajoitusta ja toimenpiteitä kasvustolle tämän aikataulun mukaisesti.--" Lähteenä aina niin laadukas Wikipedia...

Älä siis väitä, että biodynaaminen viljely olisi jotenkin pelkästään tuota mitä sanoit sen olevan (kun se ei ole :) ) tai että se olisi jotenkin maalaisjärjellä ajateltavissa. Normaalijärkinen ihminen ei usko planeettojen asennon harmonisen sopusointuiseen parantavaan ja kasveja kasvattavaan voimaan, tai vastaavaan scheisseen ylipäätänsä. Ei ole tieteen asia, vaan sukon asia, ja uskonasiathan eivät ole totta ellei niin suko ;)

Ja Saara: Kemikaalithan eivät ole vaarallisia, ovathan luonnosta löytyvät aineetkin kemikaaleja ;) Luonnosta löytyvät aineet voivat olla yhtä haitallisia ihmisen elimistölle, kuin keinokemikaalit. Siksi pelkkä luomuisuus ei tarkoita turvallisuutta tai turvallisemmuutta.

Toki _luomu_ on parempi kuin prosessoitu, hyönteismyrkytetty jaloste, mutta mutta.. Loppujen lopuksi me kaikki olemme vain maatuvia ruumiita joita madot syövät..

Halina (Ei varmistettu)

Mun mielestä olis kiva tietää mistä näitä tuotteita saa(kaupat, netistä tilattuna?) ja että paljon tuoteet maksaa yms.:)) Tai esim. joku nettisivua mistä löytyy lisätietoa? Saattoi mennä ohi jos olitkin jonkun laittanut:D

Bedi (Ei varmistettu)

"Normaalijärkinen ihminen ei usko planeettojen asennon harmonisen sopusointuiseen parantavaan ja kasveja kasvattavaan voimaan, tai vastaavaan scheisseen ylipäätänsä"

Nimim. Vierailijan on hyvä tietää, että esi-isämme tuottivat hyviä satoja noudattaen "planeettojen liikkeitä" yms, biodynaamiset viljelijät tekevät niin edelleen, samoin moni muu viljelijä meillä ja muualla. Teollinen maanviljely on kovin lyhyt historialtaan - n 100 vuotta- verrattuna tuota postaskaksi kutsumaasi. Teollisen tuotannon seurauksena maa köyhtyy ja menettää voimansa hyvin nopeasti - kun siirrytään luomuun saati biodynaamiseen tuotantoon se elpyy nopeasti.- On myös aivan selvä ja todistettu asia, että tiettyyn aikaan vuorokaudesta esim. kehäkukan hoitavat ominaisuudet ovat parhaimmillaan. Eikä kukaan suomalainen ala viljellä vaikkapa salaattia huhtikuussa avomaalla vaan odottelee kunnes päästään pakkasöistä tuonne kesäkuun alkuun. Ei scheissea vaan maalaisjärkeä.

Nykyihmisen on vielä vaikea uskoa, että vaikka esi-isät eivät päässeet kuuhun tai lentäneet Thaimaahan, heillä oli silti arvokasta osaamista.

Eve (Ei varmistettu)

Mäkin mietiskelin mistä näitä tuotteita vois ostaa? :) Oon ollu jo pidemmän aikaa kiinnostunut luomukosmetiikasta, ja Tämä Weleda kuulostaa kyllä tosi hyvältä! On todellakin harmi että meikeissä tämä ekoloogisuus ei vielä näy, toivottavasti kuitenkin tulevaisuudessa :)
Opiskelen ensimmäistä vuotta parturi-kampaajaksi, ja tuntuu että olen todellakin melkoinen hippi verrattunu muuhun luokkaan. Muita ei vaikuta kiinnostavan tällaiset ekologiset vaihtoehdot, tai sitten he leimaavat ne lähinnä "hippien" jutuksi. Suututtaa tällainen ajattelu, sillä nykymaailmassa luomukosmetiikasta ja ekologisuudesta yleensäkin tulisi olla kiinnostuneita kaikki, jotka välittävät omasta, sekä maapallon hyvinvoinnista.
Okei, nyt kuulostan kyllä true hipiltä :D Tulipahan tilitettyä, toivoisin vain että ihmiset olisivat vähän avarakatseisempia :)

T. MakeLoveNotWar88

Määvaan. (Ei varmistettu)

Itse oon siirtyny luonnonkosmetiikkaan kokonaan ja oon huomannu et iho on paremmassa kunnossa.

Halina kysyi mistä niitä saa, niin luontaistuotekaupoista ainakin, Tampereen Sokokselta löytyy paljon. itse olen ostanut paljon meikkejä Pariisista ja tilannut Ruotsista ja Englannista.

Rhia
Evil Dressmaker

En ole ollut mitenkään erityisen innostunut luonnonkosmetiikasta mutta Weledaa olen kokeillut muutamia tuotteita. Ikävä kyllä niissä on monissa niin voimakas tuoksu että joudun kyllä jättämään ne väliin. Migreeniherkkä pääni kun ei välitä siitä onko luomua vai mitä, vaan reagoi erilaisiin tuoksuihin. Monet voimakkaat tuoksut aiheuttaa mulle migreeniä ja joudun valikoimaan omat tuotteeni sen mukaan.

Turhat jorinat

Weledan tuotteista lemppareitani ovat Ruusu-sarjan jutut. Suihkugeeli ja vartaloöljy on pistämätön yhdistelmä talvella -iho on kuin silkkiä.

Urtekramin shampoissakin on ollut hyviä, kuivan tukan hoitoaine (en nyt kuolemaksenikaan muista mikä täsmällisempi nimi oli) alkoi toimia kyllä vasta parin viikon käytön jälkeen, mutta sitten pelittikin todella hyvin.

Laveralla on useampikin hyväksi havaittu tuote, esim. ryppyjä tasoittava ruusu-linja on sopinut minulle hirmu hyvin. Ainoa, mikä alkaa ketuttaan on pakkausten pikkiriikkinen koko -esim. Dermalogica jne kalliit brändit tulee jopa huokeammiksi hankkia (ainakin netistä) verrattuna noihin ylihinnoiteltuihin minipulloihin.

sssanni (Ei varmistettu)

Luomuilija kirjoitti:
"Harmi vaan, että kaikki "luomu" ei lopulta sitä oo :/

Mm. nää on: Weleda, Dr. Hauschka, Lavera, Logona, Santé. On myös paljon "ihan ok" -merkkejä, kuten iCare ja Melvita."

Mun käsittääkseni tässä postauksessa puhuttiin luonnonkosmetiikasta (korjatkaa jos oon väärässä), joka ei siis suinkaan tarkota automaattisesti luomua. Millä perusteella esim. tuo mainitsemasi iCare olisi huonompi kuin Hauschka? ICare -tuotteet ovat ECOCERT -sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, Hauschka BDIH- ja NaTrue -sertifioitua.

"Kaikki luonnonkosmetiikka ei ole automaattisesti luomukosmetiikkaa eikä kaikki luomukosmetiikka ole luonnonkosmetiikkaa. Luonnonkosmetiikkatuotteissa luomulaatuisten kasvi- ja eläinperäisten raaka-aineiden käyttöä pidetään suositeltavana mutta niiden pitoisuuksille valmiissa tuotteessa ei ole asetettu vähimmäismääriä." (http://www.luonnonkosmetiikka.fi/luonnonkosmetiikka/luonnonkosmetiikan-m...)

Ja tosiaan, iCare -päivävoiteeni inciä vilkaistuani voin kertoo, että noin puolet sen eri raaka-aineista on luomua, prosenteista en tiedä, mutta itselleni sillä ei niin olekaan väliä. Ja joo, kaikilla sertifioiduillakaan sarjoilla kaikki tuotteet eivät ole saaneet sertifikaattia. Esim niin hyvänä pitämälläsi Laveralla on monia tällaisia tuotteita. Tuolta löytyy jonkinlaista listaa -> http://www.luonnonkosmetiikka.fi/luonnonkosmetiikka/sertifioidut-luonnon...

Tulipas pitkä kommentti :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Käsittääkseni mikään tuote ei saa mainintaa "biodynaamisesti valmistettu" ellei se sitä oikeasti olekkin. Mitä enemmän markkinoilla on luomu nimeä kantavia tuotteita, sen tiukempi seula tuon ko. sanan liittämiseen on tullut. Eli ei sitä luomuakaan myydä

Vierailija (Ei varmistettu)

Luonnonkosmetiikkaa myydään tosiaan luontaistuotekaupoissa, Kickseissä, Sokoksilla, Stockmanneilla ja tässä vielä muutamia suomalaisia nettikauppoja :)

http://www.biodelly.com/epages/GPL.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/26112008-...

https://www.hyvinvoinnin.fi/

http://www.ecodeal.com/lang-fi/

http://www.greenlips.fi/PublishedService?frontpage=true

Ja Body Shopilla on yksi ihonhoitosarja, joka on sertifioitua luonnonkosmetiikkaa! (:

Poks (Ei varmistettu)

Itsellä käytössä kans weledan tuotteita :) olen pannu juuri sen merkille kuinka runsaita nuo useat voiteet onkaan! Varsinkin laventeli suihkugeeli on taivaallinen.

HaLo

Oi rakas Saara, et oo menny yhtään mönkään! ;) Oon varmasti ihan yhtä fiiliksissä Weledasta ku sinäkin :) Itse rakastan Skinfoodia — sitä parempaa huulirasvaa ei ole ja kynsinauhatkin jotenkin aina ilahtuu tästä tapaamisesta.. Tyrnikäsivoide on kans ihan lemppari — huumaavan hedelmäinen tuoksu ja imeytyminen on nopsakkaa. Tuo manteliöljy on kans ihan superhyvä vedenkestävän ripsivärin poistoon. Puhumattakaan tyrniöljystä, joka on loistava päänahan hierontaan. Enkä pääse yli granaattiomenaseerumista. Nyt lopetan, koska täähän menee muutoin ihan mainospuheeksi ;)

Niille, joille Weleda on liian stydyä kamaa: Vaihtoehtoja on ihan huisisti nykyään luomukosmetiikan saralla — tutkiskelemaan vain :) Tällaisia ovat mm. Madara, Elysambre, Marilou Bio…

 

Din (Ei varmistettu)

Jos luonnonkosmetikka kiinnostaa, suosittelen tutustumaan Karkkipäivä-blogiin (karkkipaiva.indiedays.com), jossa kerrotaan "tavis"kosmetiikan lisäksi paljon myös luonnonkosmetiikasta! Kirjoittaja ei ole "ostettu", vaan kertoo todella objektiivisesti tuotteista ja siitä, kenelle ne voisivat sopia. :)

HaLo

Ai millainen on sitten "ostettu" bloggaaja? Voiskohan mut ja Saaranki "ostaa"? ;) ^^

Luomuilija (Ei varmistettu)

@Vierailija 5.4.2011 13:21 "Viljelyssä noudatetaan planeettojen ja kuun liikkeisiin, vuodenaikojen vaihteluun ja vuorokausirytmiin perustuvaa ajoitusta ja toimenpiteitä kasvustolle tämän aikataulun mukaisesti."

No niinpä =) Eli _hyvin_ vanhoja ja testattuja perusmaanviljelyn keinoja siis.

Orgaanista, luomu- jne kosmetiikkaa myydään kyllä paljonkin huuhaalla, mutta biodynaamisessa viljelyssä sinänsä ei ole mitään outoa tai arkijärjen vastaista. Kuten joku ylempänä totesikin, se on tämä nykyinen ja hyvinkin tuore teollinen maanviljely, joka on välillä varsinaista kikkailua ja pelleilyä :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Bedi: Juu varmasti varmasti, kyllähän nyt vudenajat ja vuorokauden ajat ovat ihan selviöitä, mutta kun ruvetaan pelleilemään uskonnolla ja hengellisyydellä ja, eikä pystytä tieteellisesti todistamaan jonkun asian toimivuutta, niin metsään emnnään omasta meilestäni. Jännä, kun otat nuo theomaataloudet ym Thaimaan matkat tähän mukaan, kun itse en todellakaan tarkoittanut, että tehomaatalous olisi jotenkin parempi. Kannatan ennemmin luomutuotantoa, kuin biodynaamista tuotantoa johon on sotkettu pseudotieteellisiä uskonasioita. Ja tosiaan, kun nyt ajatellaan vaikka sen Weledan ja Hauschkan taustoja, niin sellaisten asioiden sotkeminen kosmetiikan kanssa on mielestäniu epäcoolia, vaikka sde niin kovin trendikästä tuntuukin olevan.

Ja niistä kuun ja planeettojen liikkeistä: Oletteko perehtyneet kunnolla siihen, mitä biodynaaminen viljely ja sen taustalla olevat tahot käsittävät näillä palneettojen liikkeillä? Ne eivät perustu faktaan, vaan taikauskoon. Sama juttu, kun oli muutama v sitten pseudotutkimus aiheesta täysikuun vaikutus naisen kuukautiskiertoon.. ja sehän oli sitten täyttä bullshittiä, mutta sitähän eivät ne ihmiset suostu myöntämään tai uskomaan edes tieteellisten faktojen valossa, jotka siihen _haluavat_ uskoa.

Sisälukutaito roks!

Ina
Inahdus

Mua itse asiassa harmittaa kovasti, että luonnonkosmetiikan keskustelu menee aina tähän biodynaamiseen viljelyyn ja muuhun huuhaahan - musta se pilaa hyvän asian ihan  turhaan. Näin tälläkin kertaa. Totaalisen turhaa ja epärakentavaa juupas eipäs -väittelyä - yhtä turhaa kuin se, että toinen uskoo Jeesukseen ja toinen ei. Mitä sitten? Miksi on pakko asetella vastakkain tiede ja biodynaaminen huuhaa - koko kosmetiikkateollisuus perustuu ihmisten haluun uskoa huuhaahan, vai kenen mielestä kosmetiikkamainosten "rypyt sileäksi nanotekniikalla" -väitteet ovat tiedettä?

Mua ei esim. ollenkaan kiinnosta mikään kuun ja maan asento, eikä itse asiassa edes hirveän paljon kosmetiikan lisäainekuormitus ihon kautta, joka on ymmärtääkseni todella minimaalinen verrattuna siihen, mitä pistämme ruuan mukana suuhun.

Mulle henkilökohtaisesti tärkein ja tässäkin taas kerran hautautunut pointti on tuotteiden PIENEMPI YMPÄRISTÖKUOMITUS. Toistan: PIENEMPI YMPÄRISTÖKUORMITUS.

Luomukosmetiikassa yleensä huomioidaan ehdottomasti  ympäristöä säästävämpi ja kestävämpi tuotantotapa alkaen veden kulutuksesta ja päättyen pakkausmatskuihin. Sen näkee jokainen ihan vaan kaupan hyllyillä vertaamalla. Kannattaa tutustua esim. siihen, miten huonosti erilaisten shampoiden ja pesuaineiden kemikaalit suodattuvat ennen vesistöön joutumista - ja tämä on ihan tiedemiesten tunnustama fakta. Kemikaaleja joutuu mereen väistämättä eikä vaikutus ole mitenkään positiivinen. Vaikka shampoon tai kasvomaidon kemikaalit eivät tekisi käyttäjälle mitään, vesistölle ja kaloille ne kyllä tekevät. Eivätkä ihan heti hajoa myöskään. En jaksa saarnata aiheesta enempää - kiinnostuneille lisätietoa löytyy vaikka Ylen Uusi Musta -saitilta.

Ja mun lempparisarja on Jurlique. Hauschka oli mun mielestä täysin hanurista, joten luonnonkosmetiikassa löytyy merkkejä ja laatua ihan yhtä laidasta laitaan ja joka makuun kuin muussakin.

Itse en vain näe enää mitään syytä ostaa viiteen pakkaukseen pakattuja ja kultatekstillä kirjailtuja lasipurkkeja, kun vähemmälläkin pärjää pirun hyvin - jostain kumman syystä mun iho myös voi luonnonkosmetiikalla paremmin. Kukin tavallaan.

Tiedeargumenteilla luomukosmetiikan tyrmääminen on vain mun mielestä täysin naurettavaa, koska lähtökohtaisesti kosmetiikka ratsastaa mielikuvilla ja huuhaalla, oli se valmistettu mistä tahansa. Katsokaa, paljonko miehet tarvitsevat kasvorasvoja tai kosmetiikkaa? Aika hiton vähän. Kumma juttu. Mistähän NIIDEN iho on sitten valmistettu??

Din (Ei varmistettu)

Hannamari: Hih, toivottavasti kukaan ei nyt ihmiskaupan uhri sentään ole! :) Tuolla "ei "ostettu" bloggari" -jutulla tarkotin sitä, että koska olen blogia seurannut pitkään, niin oon huomannut, että kirjoittaja kirjoittaa tosiaan todella objektiivisesti ja kaunistelematta. Kun sitten olen törmännyt niihinkin blogeihin, joista paistaa sadan kilometrin päähän se, että "hei sain nää tuotteet ilmaseks, eli pakko kehua, vaikka mitään en osaa sanoakaan!". Eli tälläistä eroa hain. Mutta siis summa summarum: jos joku kiinnostuu luonnonkosmetiikasta, niin siitä löytyy hyvin kirjoitettuja tuotearvioita tuolta Karkkipäivästä! :) (Ihan hirveetä mainostusta, mutta kun itekin tykkään luonnonkosmetiikasta, niin siitä on kiva kanssa lukea!)

Vierailija (Ei varmistettu)

Ina: Arhumenttisi osuivat ja upposivat, enpä osannut itse ilmaista asiaani yhtä hyvin.

Pienen jutun vielä sanoisin, että tosiaan en tykkää mainonnan nykytilasta minkään kosmetiikan (tai monen muunkaan asian) kohdalla nykyisellään. Tieteellä on pystyttävä todistamaan asioita joita väitetääb. ja jos ei pystytä, niin menee sinne meikäl'äisen L'Oreal-nippuun.. Yhtä ja samaa paskaa, luonnon- ja luomukosmetiikassa monesti vaan ratsastetaan taikauskolla, mikä on vähintään yhtä huono homma, kuin Maybellinen photaroidut "ripsari(=photari+irtoripsi)-mainokset.. Jos luonnon- ja luomukosmetiikkafirmat haluaisivat oikeasti tulla otetuksi vakavasti suuremman yleisön keskuudessa, niin taikausko saisi jäädä menneisyyteen...

Minä pidän paljon enemmän luonnon- ja luomukosmetiikasta noin yleisesti ottaen, jopten siksikin v*tuttaa eriyisesti ne firmat, jotka mainostavat höpöä ravun ja neitsyen asennoilla ja niiden vaikutuksesta kurkun kasvunopeuteen. Stna :D

Nimby (Ei varmistettu)

Ilman Weledaa ei 90 vuotta sitten olisi syntynyt luonnonkosmetiikkaa. Esim Dr Hauschkan tarina on vasta n 50-vuotias, ja kaikki muut merkit ovat paljon nuorempia. Siis jo 90 v sitten oli porukka, joka näki millaisia seurauksia teollistumisella tulisi olemaan. Biodynaaminen viljely perustuu sekin Steinerin oppeihin. Jos asia kiinnostaa, suosittelen kesällä lähimatkailua Ruotsin Järnaan, jossa 40 km Tukholmasta etelään on kymmeniä biodynaamisia tiloja ja yrityksiä. Seutu on tavattoman kaunista, viljavaa, hoidettua - ja tuotteet (Saltå Kvarn, Nibble ym) huippulaatua.Kesäisin siellä on kulttuuritapahtumia, kursseja - kaikkea kaikille.

Harvassa ovat ne yritykset, joilla on yhtä ehyt ja systemaattinen tausta mitä tulee eettisyyteen ja ekologisuuteen. Wannabe luonnonkosmetiikan valmistajia harhaanjohtavine höpöpuheineen on valitettavasti valtavasti, mikä edellyttää kuluttajalta aktiivisuutta ja perehtymistä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tuohon kyllä tarkentaisin, että luonnonkosmetiikkaa on ollut olemassa iät ajat; aromaaterapiaa harjoitettiin jo 1800- luvun Ranskassa, loisteliaan vanhan egyptin-ajan ja ayurvedan opit kasviöljyinen ja -uutteineen ovat sitäkin vanhempia. Myös Suomessa ja lähikansoillamme mm. Venäjällä on pitkät perinteet yrttien ja kasvien sekä terveyttä että kauneutta hoitavista vaikutuksista. Ennen teollistunutta aikaa ei tosin ollut valmiita tuubeja ostettavana, mutta tietotaitoa kyllä. Mm. öljyillä ja kasviuutteilla on hoidettu sekä kauneutta että terveyttä ikuisuuksien ajan ennen yhtäkään brandiä..

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.