Weleda ja ihmisviisaus

Viime vuoden aikana aloin ensimmäistä kertaa oikeasti miettiä sitä, mitä kaikkea turhaa elimistöön ja iholle nykypäivänä päätyy. Kosmetiikka on varmasti puhtaampaa ja turvallisempaa kuin vuosikymmeniä sitten, mutta olisiko silti järkevämpää kuunnella omaa kehoa ja sen tarpeita, kuin hoitaa oireita uudella voiteella voiteen perään..

Olinkin hyvin innoissani, kun sain testiini Weledan kosmetiikkaa, sillä se on oman alansa pioneeri jo 1910 -luvulta lähtien. Esitteet ja nettisivut kertovat tuotteiden noudattavan antroposofista lääketiedettä. Hienoja sanoja, mutta kuinka moni tulee ajatelleeksi, mitä tämäkin tarkoittaa?

Antroposofia, eli suomennettuna ihmisviisaus, on maailmankatsomuksellinen liike, jonka perustajana toimi Rudolf Steiner. Kuulostaako tutulta? Saman herran pedagogisia oppeja toteuttavat Steinerkoulut ovat varmasti tuttuja. Steinerkoulujen lisäksi mies jätti jälkeensä näkemyksiään toteuttavan biodynaamisen viljelyn, jossa maanviljely toteutetaan luonnonvarojen kestävällä käytöllä. Aihe on mielenkiintoinen, mutten nyt ryhdy avaamaan sitä tämän enempää.

Biodynaamisen viljelyn voi rinnastaa luomuviljelyyn, sillä siinä ei käytetä lainkaan kemiallisia lannotteita tai torjunta-aineita, vaan luonnonmukaisia menetelmiä. Tämän lisäksi kasvua kannustetaan laimeiden biodynaamisten preparaattien ( katso esim. tämä ) avulla. Kuulostaa ensilukemalta todella skientologimaiselta, mutta äärimmäisen hyvältä 😀

9859.jpg

Tämä pohjustus tuokin meidät Weledan tuotteisiin, jotka ovat niin puhdasta ja luonnollisesti tuotettua luonnonkosmetiikkaa, kuin mahdollista. Olen testannut muutamia tuotteita viikon ajan ja kerron tässä hieman tarkemmin vain niistä.

Tuotteet on pakattu metallisiin tuubeihin ja pakkauskoot ovat pienehköjä. Oletan, että tämä johtuu rajallisesta käyttöiästä, sillä luonnonmukaiset ja tuoreet raaka-aineet eivät säily ikuisesti. 

Sarjan klassikkotuote on ehdottomasti vihreässä tuubissa tarjoiltava Skin Food, joka korvaa omassa meikkipussissani iänikuisen bepanthenin runsaana voiteena, jota voi sivellä huuliin, pikkuhaavoihin ja minne tahansa rajumpaa kosteutusta kaipaaville alueille. Skin food on valmistunut samalla reseptillä jo 90 vuotta! 

almond-soothing-cleanser-large.jpg

Kasvojen pesuun olen nyt viikon ajan käyttänyt manteli -sarjan puhdistusvoidetta. Olen aiemmin kokeillut ja käyttänyt dr. Hauschkan mantelivoidetta, joka oli rakeista ja paineltiin iholle. Molemmat poikkeavat tutuista vaahtoavista putsareista rankasti, mutta itse pidän weledan versiosta enemmän. Luonnolliset öljyt irrottavat meikin ja ainoa ”ongelma” itselläni onkin, että silmämeikkiä en voi kestoripsieni vuoksi näillä tuotteilla puhdistaa.

Puhdistuksen jälkeen iho ei ole samalla tavalla ”raikas”, mutta tuntu kyllä puhtaalta, eikä siitä irtoa meikkivoiteen jäämiä pumpuliin tai pyyhkeeseen. Toivon, että testiä jatkaessani oman ihoni rasvoittuva luonne rauhottuu.. Katsotaan, kuinka käy!

 

Ainesosat:

Vesi, manteliöljy, rasvahappoglyseridi, alkoholi, luumunkiviöljy, ksantaani, maitohappo.

 

4001638080309.jpg

Jos meikkiä on kasvoilla tujummin, voi ne puhdistaa ensin manteliöljyllä. Tuote on hyvin neutraalin tuoksuinen ja toimii mainiosti esim. kasvohierontaan (kiitos, Mari ;). Tuotetta on ainoastaan hieman vaikeaa annostella, sillä pullosta hulahtaa helposti enemmän tavaraa, kuin on tarvis.

 

Ainesosat:

Manteliöljy, luumunkiviöljy, oratuomen kukkauute

 

iris.jpg

 

Kosteuttakin ihoni on vihdoinkin saanut! Olen siis maailman huonoin kasvorasvaaja, eikä voiteen levitys todellakaan kuulu päivittäiseen ihonhoitooni 😀 Ei ainakaan ennen tätä. Iris -sarja on suunnattu alle 30-vuotiaille ja se lupaa säilyttää ihon kosteustasapainon. Sitä suositellaan sekä kosteusköyhälle (kuivalle?) että sekaiholle!

Iirisjuuri on kypsä korjattavaksi vasta monta vuotta istuttamisen jälkeen. Se kerätään käsin, kuivatetaan, paloitellaan, varastoidaan ja keitetään uutteen saamiseksi. Vuosittain Weleda käytää 1,5 tonnia iirisjuurta, joka auttaa ihoa kosteutumaan ja pääsemään tasapainoon.”

1,5 tonnia. Huh. Tuote tuoksuu luomulta, eli eteerisiltä öljyiltä ja hieman ekokaupalta, mutta se ei ole laisinkaan negatiivinen kokemus! Tuubista myös hulahtaa kämmenselkään usein öljyä, ennen varsinaista tuotetta, mutta olen ottanut kaiken tämän osana kokemusta.

Kasvoilla voide tuntuu miellyttävältä, eikä lainkaan liian paksulta. Pidempi käyttö saa kertoa lopullisen mielipiteeni, mutta tähän mennessä olen vaikuttunut!

 

Ainesosat:

Vesi, jojobaöljy, taikapähkinäuute, alkoholi, glyseriini, sheavoi, kaakaovoi, savi, lysolesitiini, mehiläisvaha, mehiläisvahahydrolysaatti, iirisjuuriuute, ksantaani, aidot eteeriset öljyt* limonene*, linalool*,citronellol*, citraö*, eugenol*. *aidoista eteerisistä öljyistä

 

weleda1.jpg

 

Lopputulemana: Miksi levittäisin iholleni ja sitä kautta elimstööni asioita, joita en laittaisi suuhuni? Työni puolesta en voi tätä tehdä, sillä värikosmetiikkan saralla luonnolliset vaihtoehdot eivät vielä kykene kilpailemaan ammattisarjojen tuotevalikoiman kanssa, mutta ehkä sitäkin vielä joskus..

Taidan siis tämän kokeilun seurauksena ainakin toistaiseksi pysyä onnellisesti luomukosmetiikan kuluttajana ja katsoa, onko tämä taas askel lähemmäksi hipimpää Saaraa! 🙂

Oletteko testanneet luonnonkosmetiikkaa?

Mitä tuotteita ja mikä jäi fiilikseksi?

 

p.s. Nyt odotetaan että HaLon Hannamari tulee vierailulle ja kertoo, missä kaikessa menin mönkään 😉

Kommentit (30)
  1. Tuohon kyllä tarkentaisin, että luonnonkosmetiikkaa on ollut olemassa iät ajat; aromaaterapiaa harjoitettiin jo 1800- luvun Ranskassa, loisteliaan vanhan egyptin-ajan ja ayurvedan opit kasviöljyinen ja -uutteineen ovat sitäkin vanhempia. Myös Suomessa ja lähikansoillamme mm. Venäjällä on pitkät perinteet yrttien ja kasvien sekä terveyttä että kauneutta hoitavista vaikutuksista. Ennen teollistunutta aikaa ei tosin ollut valmiita tuubeja ostettavana, mutta tietotaitoa kyllä. Mm. öljyillä ja kasviuutteilla on hoidettu sekä kauneutta että terveyttä ikuisuuksien ajan ennen yhtäkään brandiä..

  2. Ilman Weledaa ei 90 vuotta sitten olisi syntynyt luonnonkosmetiikkaa. Esim Dr Hauschkan tarina on vasta n 50-vuotias, ja kaikki muut merkit ovat paljon nuorempia. Siis jo 90 v sitten oli porukka, joka näki millaisia seurauksia teollistumisella tulisi olemaan. Biodynaaminen viljely perustuu sekin Steinerin oppeihin. Jos asia kiinnostaa, suosittelen kesällä lähimatkailua Ruotsin Järnaan, jossa 40 km Tukholmasta etelään on kymmeniä biodynaamisia tiloja ja yrityksiä. Seutu on tavattoman kaunista, viljavaa, hoidettua – ja tuotteet (Saltå Kvarn, Nibble ym) huippulaatua.Kesäisin siellä on kulttuuritapahtumia, kursseja – kaikkea kaikille.

    Harvassa ovat ne yritykset, joilla on yhtä ehyt ja systemaattinen tausta mitä tulee eettisyyteen ja ekologisuuteen. Wannabe luonnonkosmetiikan valmistajia harhaanjohtavine höpöpuheineen on valitettavasti valtavasti, mikä edellyttää kuluttajalta aktiivisuutta ja perehtymistä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *