Ystävämme Pariisissa

Yksi taiteen tehtävistä on haastaa ihmiset kohtaamaan omat ennakkoluulonsa. Niin tekee myös Youth Art Interchange -ohjelma, joka on viimeisen puolentoista vuoden aikana liittänyt Kultun yhteen kolmen eurooppalaisen nuortenryhmän kanssa.

Euroopan komission rahoittama ohjelma on antanut nuorille mahdollisuuden saada äänensä kuuluviin eurooppalaisissa taidemuseoissa. Olemme saaneet järjestää museoissa tapahtumia ja näyttelyitä nuorten ehdoilla.

Kultun ohella hankkeeseen ovat osallistuneet ryhmät Lontoon Tate Britainista, Tate Liverpoolista sekä Pariisin Pompidou-keskuksesta. On ollut ilo ja kunnia saada uusia ystäviä kaikista näistä kaupungeista. Vappuna YAI vei Kultut Pariisiin.

Jotkut mielikuvani saivat vahvistusta:

Pariisi on kaunis.

Pariisissa syödään paljon patonkia.

Pariisi huutaa romantiikkaa. Jokaisella sillalla ja aukiolla voi nähdä suutelevan pariskunnan.

Pariisissa tupakoidaan ja juodaan viiniä. Missään muualla se ei vaikuta yhtä tyylikkäältä.

Mutta:

Pariisilaiset eivät olleet koppavia tai epäkohteliaita. Päin vastoin. Ranskalaiset auttoivat, kun kysyin neuvoa. Tuntemattomat neuvoivat reitin, kun olin eksyksissä. Nuori herrasmies jopa saattoi oikealle kadulle.

Kukaan ei katsonut arvioivasti, kun puhuin englantia. Kukaan ei nauranut, kun yritin sopertaa ranskaa kulmat kurtussa.

Kun meillä oli tapaaminen Pompidou-keskuksessa, ranskalaiset tulivat ajoissa.

Kesäkuussa Kultu osallistuu Pompidoussa Jeudi’s-tapahtumaan koulutuskeskus Salpauksen sirkustaiteen opiskelijoiden kanssa. Tapahtuman järjestäjää Pompidou-keskuksen nuortenryhmä Art Session. Mukana ovat myös Young Tate Liverpoolista sekä Tate Forum Lontoosta.

Yhteistyö huipentuu Pompidoussa 25.6. järjestettävään YAI-hankkeen päättäjäisjuhlaan, jossa iloitaan projektin hedelmistä.

Petra Vuolanen

Kommentit

Camilla
C Paris

Hei, sinäkin todistit pariisilaisten avuliaisuutta! Ajattelin, että sattuiko minulle eilen joku poikkeus kun kaikki olivat niin avuliaita, mutta ilmeisesti ei. 

Mikä on mielestäsi Pompidou-keskuksen parasta antia tai mielenkiintoisinta nähtävää juuri nyt?

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.