Kesytä hankalat työkaverit

tyokaverit_copy.jpg

Kahta et voi valita: sukua ja työkavereita. Tunnista työpaikan raskaat tyypit ja tee yhteiselostanne siedettävää.

1. VALITTAJA
Ongelma: Valittaja ei viihdy työssään ja tekee sen tiettäväksi. Hän kuvailee joka käänteessä monisanaisesti, mikä kaikki on pielessä: työtilat, ilmapiiri, työkaverit ja tehtävät. Jäkäjäkäjäkä, kohta lähtee järki!
Näin selviät:

 • Valittamiseen keskittyneistä kahvitauoista, työmatkoista ja maileista tulee helposti tapa, joka kannattaa katkaista. Kiinnitä työkaverisi huomio hänen jatkuvaan valitusvirteensä sanomalla ystävällisesti mutta päättäväisesti: ”Oho, kylläpä sinulla olla tänään huono päivä.” Voit myös ilmaista, että sinun mielestäsi asiat ovat työpaikalla keskimäärin kunnossa.
 • Kielteinen työkaveri imee nopeasti kaiken energiasi, joten vältä hänen seuraansa aina, kun se on mahdollista. Jos läheisellä työkaverillasi on tilapäisesti rankkaa, kuunteleminen voi helpottaa, mutta älä anna tilanteen pitkittyä.
 • Mikäli valitus ei lakkaa, kerro työkaverillesi, että olet huolissasi hänen voinnistaan ja koet, ettet osaa itse auttaa enempää. Kehota häntä ottamaan yhteyttä työpaikkalääkäriin, henkilöstöosastoon tai pomoonne.

2. SUPERKILPAILIJA
Ongelma:
Kollegasi on kunnianhimoinen yksilösuorittaja, joka janoaa pomon huomiota. Tyyppi kailottaa kovaan ääneen joka kerta, kun laittaa tikun ristiin ja pitää huolta, ettei jää kokouksissa hetkeksikään huomiotta. Olet valmis hirmutekoihin, kun tyyppi kertoo myös sinun ideasi ominaan.
Näin selviät:

 • Työelämässä kilpailutilannetta on vaikea päästä kokonaan karkuun. Jos kilpailuasetelma ahdistaa, älä lähde mukaan kyynärpääkamppailuun, vaan keskity tekemään työsi hyvin ja luota siihen, että pomosi arvostaa panostasi. Kerro mielipiteesi ytimekkäästi ääneen, äläkä anna kilpailijan keskeyttää sinua. Valmistaudu tärkeisiin palavereihin ja työpäiviin erityisen hyvin, ettei kilpailija pääse jyräämään ylitsesi.
 • Kilpailuhenkiselle työkaverillesi on selkeästi tärkeää, että hän saa työstään huomiota ja kunniaa. Hukuta siis hänet positiiviseen palautteeseen. Aina, kun hän keksii loistavan idean tai tekee työnsä hyvin, mainitse siitä hänelle ääneen kahden kesken. Työkaverisi toivottavasti ymmärtää, että hänen työpanoksensa huomataan ja panostaa olennaiseen, eli työhönsä.
 • Mikäli työkaverisi ottaa kunnian tekemästäsi työstä, pidä huolta, ettet jaa hänelle ideoitasi kahden kesken, vaan kerrot ne suoraan pomollesi tai puhut niistä kokouksessa, jossa koko työryhmä on koolla.

3. JUORUILIJA
Ongelma: Työkaverisi elää työpaikkajuoruista ja käyttää työpäivästä merkittävän osan muita työkavereita koskevien mailien kirjoitteluun ja muiden asioilla mässäilyyn. Karvasi nousevat pystyyn heti, kun tyyppi lähestyy työpistettäsi. Hommasi keskeytyvät –  jälleen kerran.
Näin selviät:

 • Jos työkaverillasi on tapana tulla norkoilemaan työpisteellesi, ilmaise jämäkästi mutta ystävällisesti: ”Minulla on nyt hommat kesken, mutta voimmeko palata asiaan myöhemmin?” Jos sinun on vaikea sanoa asiaa suoraan, käytä elekieltä. Näytä kiireiseltä, älä käännä huomiota työstäsi ja käytä mahdollisuuksien mukaan kuulokkeita, jotka viestittävät, ettet halua sinua häirittävän.
 • Ole tarkkana siitä, mitä paljastat työkaverille. Jos hän puhuu pahaa kaikista muista, myös sinun lipsautuksesi voivat lähteä liikkeelle.  Mikäli kuulet, että sinusta juoruillaan, pyydä lörpöttelijää juttelemaan hetkeksi kahden. Sano suoraan, ettet halua asioistasi puhuttavan työpaikalla. Suora kohtaaminen saa tyypin toivottavasti aisoihin tai ainakin häpeämään lapsellista käytöstään.

4. IILIMATO
Ongelma:
Työkaverisi viihtyy kanssasi ja haluaa liimautua viereesi myös vapaa-ajalla. Hän ehdottelee toistuvasti yhteisiä illanviettoja ja matkoja, mutta sinä viettäisit mieluummin vapaa-aikasi oikeiden ystäviesi kanssa. Jos iilimadolla on omakin elämä, se ei ole tullut ainakaan sinun tietoosi.
Näin selviät:

 • Liimautujalle on asetettava selvät rajat. Kieltäydy hänen kutsuistaan kohteliaasti mutta johdonmukaisesti. Kun tyyppi pyytää sinua kahdestaan kahvitauolle, kutsu luontevasti mukaan myös muu työporukka. Osallistu työpaikkanne yhteisiin illanviettoihin, mutta älä vietä liimautujan kanssa kahdestaan aikaa vain velvollisuuden tunteesta.
 • Jos liimautujalla on tapana tuppautua mukaan sinun ja ystäviesi suunnitelmiin, älä puhu niistä ollenkaan työpaikalla. Mikäli työkaveri seuraa Facebookista tapahtumakalenteriasi ja ehdottaa liittyvänsä seuraan, vastaa lyhyesti: ”Olen luvannut jo mennä Eevan kanssa.” Älä tunne huonoa omatuntoa siitä, että vaadit lisää omaa tilaa. Tuppautuminen on epäkohteliasta ja sinulla on oikeus päättää, kenen kanssa vietät ne muutamat tunnit, joita päivästäsi on töiden jälkeen jäljellä.

Kuulostiko jokin tyypeistä tutulta? Millainen työkaveri repii sinun hermojasi ja miten selviät tilanteesta hengissä?

Teksti ja kollaasi: Jenna Kämäräinen
Kollaasin kuvat: Bravo ja MTV

Kommentit (8)
 1. Tättärää
  29.5.2014, 12:22

  Mulla vaivoina isossa ruokakaupassa luumuilija, joka juttelee mukavia työkavereilleen ja tutuille asiakkaille (joita muuten riittää.).Sen ajan muut joutuu tekemään senkin työt! Nykyään on tunneista napsittu kaikki mahdollinen”tyhjä” pois, joten todella pitää kiirettä hommien vaan lisääntyessä.
  Mutta kukaan ei puutu tuohon, koska tyyppi on NIIIIn mukava.

 2. Maailman ärsyttävin työkaveri tyyppi on laiskottelija. Eli delegoi omat työt muille, jotta voi itse selailla milloin autoja, milloin asuntoja. Facebookissa jutellaan kavereiden kanssa ja ahdistutaan, kun joutuu vähän töitäkin tekemään. En ymmärrä, miksei tuollainen lurjus ole saanut potkuja jo aikapäiviä sitten!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *