Lily kukkarossa: Näin saat lainaamasi rahat takaisin

rahat2.jpg

Pari euroa kahvikuppiin, kymmenen konserttilippuun. Kaverille on helppo lainata rahaa, mutta rahoja voi olla vaikea saada takaisin. Näin saat rahaa lainaavat kaverit kuriin ja eurot takaisin omiin taskuihisi.

MUISTUTA UNOHTELIJAA

Tilanne: Menet ystäväsi kanssa leffaan. Ostat molempien liput etukäteen netistä ja sovitte, että hän maksaa lippunsa sinulle myöhemmin. Aikaa kuluu, mutta rahoja ei kuulu.
Ratkaisu: Odottaminen on huonoin strategia. Pyri saamaan rahat käteesi aina heti, kun näette:

 • Kerro heti kättelyssä, että lippu maksoi kymmenen euroa. Jos ystävälläsi ei ole käteistä, sano että hän voi tarjota sinulle leffakarkit, juoman ja bussilipun kotiin, niin olette tasoissa.
 • Jos haluat rahat mahdollisimman pian takaisin tilillesi, toimi näin: Kiinnitä maksamaasi leffalippuun post it -lappu, jossa on pankkitilisi numero ja lainaamasi summa. Kun ojennat ystävällesi leffalipun, hän saa samalla myös muistilapun – ja selvän vihjeen siitä, että haluat rahasi takaisin.
 • Jos lainoja on kertynyt useita pitkältä ajalta, muttet tiedä, miten ottaisit asian puheeksi, kysy ystävältäsi, oletko sinä hänelle velkaa. Kun hän alkaa muistella asiaa, voit itsekin kerrata ääneen lainat, joita hän ei ole vielä maksanut.
 • Mikäli velat jäävät maksamatta, pidä huolta, että kun seuraavaksi  teette jotain yhdessä, ystäväsi maksaa molempien puolesta. Ravintolassa tai lippuluukulla voit yksinkertaisesti sanoa: ”Maksatko sinä vaikka tällä kertaa, niin saamme kätevästi kuitattua sen viimekertaisen?”

ASETA RAJAT SIIVESTÄJÄLLE

Tilanne: Ystäväsi haluaa tavata sinut kahvilassa tai kaljalla. Kun olette tilaamassa, hän vihjaa, että rahat ovat vähissä tai pyytää suoraan sinua tarjoamaan. Kuvio on tuttu: Ystäväsi palkkapäivä tai opintotuki on aina kulman takana, mutta rahoja ei koskaan näy.
Ratkaisu: Ystäväsi ajattelee, että sinulla on ylimääräistä rahaa hänenkin tarpeisiinsa. Sinulla on kaksi vaihtoehtoa:

 • Hyväksy, ettet tule koskaan näkemään kaverille lainaamiasi rahoja. Lainaa hänelle siis vain sen verran kuin olet valmis lahjoittamaan.
 • Päätä, ettet lainaa kaverille enää rahaa. Jos hän pyytää sinua jatkuvasti tarjoamaan, ehdota, että tekisitte jotain sellaista, mikä ei maksa mitään. Käykää esimerkiksi kävelyllä. Mikäli tapaatte aina kahvilassa, ilmesty paikalle etukäteen. Maksa  heti oma juomasi, niin et joudu vaivaannuttavaan tilanteeseen, jossa tarjoilija kysyy: ” Yhteen vai erikseen?”.

LAADI SELVÄT SÄÄNNÖT SUURELLE SUMMALLE

Tilanne: Ystäväsi pyytää sinulta lainaksi ison summan rahaa. Oli kyse sitten sadasta eurosta vuokranmaksuun tai monesta tuhannesta yrityksen perustamista varten, haluat varmistua, että saat jokaisen sentin takaisin.
Ratkaisu: Jos pyyntö tekee sinut levottomaksi tai et voi luottaa siihen, että ystäväsi maksaa sinulle takaisin, kieltäydy kohteliaasti. Käännä keskustelu siihen, miten ystäväsi voisi itse säästää lisää tai vähentää kulujaan. Jos sinulla on reilusti ylimääräistä ja luotat ystävääsi ja siihen, että hän maksaa velkansa, toimi näin:

 • Tee lainasta paperinen velkakirja. Se on helpompaa kuin miltä kuulostaa. Kirjaa otsikoksi ”Velkakirja” ja sisällöksi suunnilleen seuraavaa: ”Minä Jenna Kämäräinen olen lainannut Maija Meikäläiselle (henkilöturvatunnus) 200 € 9.2.2011. Velka maksetaan 9.6.2011 mennessä ja mikäli maksuaika ylittyy, velan korko on 10 %.” Lisätkää alle vielä molempien allekirjoitukset. Pahimmassa tapauksessa velkakirja toimii todisteena oikeudessa, mutta se kannattaa tehdä myös siksi, että lainan säännöt ovat selvät molemmille.
 • Oli kyse sitten pienistä tai isoista summista, lainaa rahaa mieluummin nettipankin kautta kuin käteisellä. Kun merkitset maksun selitteeksi, että raha on annettu velaksi, sinulla on todiste siitä, ettei summa ole lahjoitus vain laina. Lainatut summat pysyvät myös todennäköisimmin teidän molempien mielessä, kun ne näkyvät tiliotteessa.

Juttua varten haastateltiin Turun johtavaa velkaneuvojaa Kaarina Sillanpäätä.

Miten sinä olet saanut lainaamasi rahat takaisin ystäviltä, perheenjäseniltä tai seurustelukumppaneilta?

Kollaasin kuvat: Shutterstock ja Hanna Immonen/A-lehtien kuvatoimitus

Kommentit (61)
 1. Oletko yrittänyt hankkia lainoja pankeilta ilman menestystä? Tarvitsemme kiireesti rahaa, jotta pääset ulos velasta? Tarvitsetko rahaa oman yrityksen laajentamiseen tai perustamiseen? Hanki laina yhdeltä Yhdistyneen kuningaskunnan johtavilta lainayrityksiltä. 24Hour Loan Service on yksi Ison-Britannian suurimmista vakuutetuista lainoista, ja ystävällinen ja kokenut henkilökunta pystyy käsittelemään hakemuksesi nopeasti ja tehokkaasti. Lisätietoja saat sähköpostitse osoitteeseen larryfox2017@gmail.com

 2. Mr Paul Green
  3.8.2018, 12:09

  Tarvitsetko kiireellistä lainaa taloudellisen ongelman ratkaisemiseen? Annamme yrityksille lainoja, henkilökohtaisia lainoja, kotilainoja, palkkapäivälainoja, avioliittolainoja, opintolainoja, autolainoja, pankkilainoja ja lainoja maksaa laskuja. Hyväksymme myös lainoja mustalle listalle. Jos olet kiinnostunut ystävällisesti Ota meihin yhteyttä: ( paulloanfundshelp1@gmail.com )

  Whatspp-numero: +919066210641
  Parhain terveisin
  Paul Green

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *