Lily leffassa: Hämmentävä Iltapäivä Toscanassa

iltapaiva_-_kopio.jpg

Iltapäivä Toscanassa on kuin uni, josta herätessä ei ole ihan varma, mikä on todellista ja mikä ei. Palkitun iranilaisohjaajan Abbas Kiarostamin (Kirsikan maku, Tuuli meitä kuljettaa) ensimmäinen Iranin ulkopuolella tehty elokuva  kertoo amerikkalaisesta kirjailijasta James Milleristä (William Shimell), joka saapuu Italiaan puhumaan uudesta taideteosten kopioita käsittelevästä kirjastaan. Antiikkikauppaa pitävä Elle (Juliette Binoche) kutsuu miehen luokseen, ja kaksikko päätyy ajamaan toscanalaiseen kylään, jossa heitä erehdytään luulemaan aviopariksi. Pian he alkavatkin käyttäytyä kuin pariskunta, eikä katsoja enää tiedä, mikä on totta ja mikä näytelmää.

Katso Iltapäivä Toscanassa jos… kaipaat haastavaa elokuvaa, jolla ei ole loppuratkaisua. Nokkelan dialogin seuraaminen vaatii keskittymistä ja tarina jää pyörimään päähän. Elokuvan jälkeen miettii vielä pitkään, mistä siinä oikeastaan on kyse.

Ota leffaevääksi… maitokahvi ja aurinkokuivattuja hedelmiä.

Kuuntele tarkkaan… näyttelijöiden kieltä. Ensimmäisen elokuvaroolinsa tekevä Shimmell on ammatiltaan oopperalaulaja, mutta Binochen tavoin hän hyppii vaivattomasti englannista ranskaan ja italiaan. Kahden ehkä maailman kauneimman kielen kuuntelu on lähes yhtä suuri nautinto kuin elokuva itsessään.

Mitä opimme? Todellinen tai kuviteltu, parisuhde ei ole koskaan mutkaton. Jamesin ja Ellen suhteessa katkeruus ja väärinymmärrykset sekoittuvat epärealistisiin odotuksiin ja muistoihin vanhoista hyvistä ajoista. Kuten Elle elokuvassa toteaa: ”Emme ole matoja, ei meidän kuulu olla yksinkertaisia”.

Arvosana: 4/5

Ensi-ilta: 18.3.

Teksti: Ida Valpas
Kuva: Lauren Thurin Nal / MK2

Kommentit (1)
  1. La Vita è Bella
    18.3.2011, 08:13

    Tàmà tàytyy ehdottomasti kàydà katsomassa. Olen nàhnyt kummatkin Abbas Kiarostamin aikaisemmat elokuvat, ja ne jààvàt mielen syòvereihin pitkàksi aikaa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *