Lily leffassa: Kaunis Melancholia

melancholia.jpg

Lars Von Trier on julistanut olevansa maailman paras elokuvaohjaaja. Hän on myös lisännyt itse sukunimeensä von-etuliitteen. Tällaiselta mieheltä tuskin voi odottaa muuta kuin suureellista spektaakkelia.

Ja sitä on taas luvassa. Melancolia kuvaa kahta siskoa, Justinea (Kirsten Dunst) ja Clairea (Charlotte Gainsbourg), jotka ovat molemmat vahvoja ja heikkoja omalla tavallaan. Elokuva alkaa häistä, jotka Claire ja hänen rikas aviomiehensä ovat järjestäneet henkisesti tasapainottomalle Justinelle. Päällisin puolin kaikki on ihanaa mutta pikkuhiljaa perheen kipukohdat tuodaan kitkerästi esiin.

Elokuvan toisessa osuudessa kartanolla jatketaan tavallista elämää ja tarkastellaan suurta planeettaa, joka ohittaa maan muutaman päivän päästä. Tunnelma on vontriermäisen ahdistava, muttei Antichrist-luokkaa.

Katso tämä jos… tykkäsit Rachel Getting Married, Fanny & Alexander ja Muumipeikko ja pyrstötähti -leffoista. Melancholia on sekoitus näitä kaikkia. Rachel, koska elokuvan häät eivät ole ihanat satujuhlat, vaan vanhojen sukukatkeruuksien muistelo; Fanny, koska elokuvan kahtiajako on samanlainen: ensin tunti häitä, sitten tunti jotain ihan muuta; Muumipeikko – koska pyrstötähti.

Fiilistele… mahtipontista musiikkia, maalauksenomaisia kuvia ja upeaa näyttelijätyötä. Kirsten Dunst voitti parhaan naispääosan Cannesissa, mutta myös Charlotte Gainsbourg ja 24:n Jack Bauer eli Kiefer Sutherland ovat ilmiömäisiä rooleissaan.

Ota mukaan… kaveri, jonka kanssa voi keskustella elokuvista älykkäästi. Pienen miettimistauon jälkeen leffaa tekee mieli puida kunnolla. Ovatko tapahtumat realistisisa vai täyttä scifiä?

Mitä opimme? Lopulta olemme kuitenkin yksin.

Arvosana: 4/5

Ensi-illassa: 3.6.

Katso traileri:

 

Teksti: Julia Thurén
Kuva: Nordisk Film

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *