Näin löydät sen oikean työn, osa 3

Toimitus

Haluatko vaihtaa työtä, mutta sopivia paikkoja ei ole auki? Lilyn juttusarja auttaa sinua löytämään ja nappaamaan piilossa olevan unelmahomman.

Neliosaisen sarjan jutut julkaistaan toimituksen palstalla kerran viikossa.

Erotu joukosta

Lähtötilanne: Olet ollut yhteydessä yritykseen ja luvannut toimittaa työhakemuksen. Nyt se täytyy saada erottumaan sadoista muista.

1. Tarkista asenteesi. Ajattele, että hakemalla työpaikkaa teet yritykselle palveluksen, sillä haluat auttaa ja tehdä siitä entistä menestyvämmän. Tutkimuksen mukaan työsaannin kannalta tärkeintä ei ole koulutus tai kokemus vaan oikea asenne.

2. Tee yleishakemus omaan käyttöön. Jos aiot hakea lähiaikoina monta eri työpaikkaa, tee yksi pikkutarkka yleishakemus, johon listaat kaiken työkokemuksesi ja osaamisesi lukion lapsenvahtikeikoista pilatestunteihin. Näin mikään ei unohdu, ja listasta on helppo poimia ne tiedot ja taidot, joita tarvitset kussakin paikassa.

3. Kertaa hyvän hakemuksen kriteerit. Hyvä työhakemus on asiallinen ja mahtuu yhdelle A4-liuskalle. Rekrytoija ei arvosta hassuja sanaleikkejä tai silkkipaperikukkasia hakemuksen liitteenä – ellet ole hakemassa työtä askartelukoulun ohjaajana. Työhakemuksen ensimmäiset lauseet luetaan varmimmin, joten älä jaarittele vaan mene suoraan asiaan.

4. Yksilöi. Hakemuksen tärkein tehtävä on vakuuttaa työnantaja paitsi ammatillisesta osaamisestasi myös siitä, että haluat juuri tämän paikan. Rekrytoija tunnistaa copy-paste-menetelmällä tehdyn tusinahakemuksen nopeasti ja menettää kiinnostuksensa. Kerro siis hakemuksessa selkeästi, miksi haet juuri tätä työtä ja mitkä ovat vahvuutesi juuri tässä työssä.

Lisäksi kerro taitojasi vähättelemättä ja konkreettisin esimerkein, mitä olet tehnyt aiemmin: ”Olen ammattitaitoinen tapahtumien organisoija, sillä markkinointisuunnittelijana vastasin yli sadan asiakastilaisuuden järjestämisestä.”

Lisää saatekirjeen loppuun lause, jossa ilmoitat soittavasi esimerkiksi viikon sisällä, ja lihavoi teksti, jotta lause huomataan ja puheluasi osataan odottaa. Puhelimessa voit kertoa asioita, joita et maininnut hakemuksessa.

5. Älä lähetä turhia liitteitä. Työhakemukseen ei kuulu liittää kopioita todistuksista, suosituksista tai työnäytteistä, ellei niitä erikseen pyydetä. Liitteistä voi kuitenkin tehdä näppärän pdf-tiedoston, jonka voi lähettää työnantajalle tämän halutessa. Ellet satu hakemaan mallin töitä, kuvan lisääminen ei ole pakollista. Jos kuitenkin lisäät sen, käytä mieluummin asiallista mutta tylsää passikuvaa kuin otosta edelliseltä Rodoksen-matkalta.

+ 1: Näinkin se voi onnistua: 23-vuotias Jamie Varon päätti haluavansa Twitterille töihin, perusti twittershouldhireme.com-sivuston ja liitti sinne työhakemuksen. Yhtiö otti Jamieen yhteyttä vuorokaudessa.

Millaisella hakemuksella sinä olet saanut kutsun työhaastettaluun?

Seuraavassa osassa: Parhaat niksit työhaastattelussa onnistumiseen. Juttu julkaistaan ensi viikolla toimituksen palstalla. Lue myös edelliset osat kiinnostavan paikan jäljittämisestä ja valmistautumisesta.

Juttua varten haastateltiin psykologi Maaret Puntoa, Monsterin toimitusjohtaja Marja Pyllkkästä ja career coach Johanna Koskimiestä.

Teksti: Ida Valpas

Kuva: A-lehtien kuvatoimitus

Kommentit

Itse teen nykyään työhakemusten kanssa niin, että räätälöin hakemukseni lähes alusta alkaen haettavaan paikkaan sopivaksi. Jokaisen hakemuksen kirjoittaminen alusta alkaen on tietty hidasta, mutta toistaiseksi strategia on tuntunut aika toimivalta, vaikkei työkokemukseni olekaan vielä mikään kummoinen.

Suvi. (These Days) (Ei varmistettu)

Maltan tuskin odottaa seuravaa tekstiä, edessä tärkeä työhaastattelu, ja kerran kun siihen asti on päästy, ei sitä mahdollisuutta kannata tyriä! :)

Ida Valpas

Tuuli M., tärkeä pointti! Pahinta työnantajalle on lukea hakemusta, joka on selvästi tehty "massalevitykseen". Itsekin syyllistyin tuohon joskus nuorena kesätyöpaikkaa etsiessäni. Kumma juttu, että se oli niin vaikea löytää :D

Suvi, jee! Toivottavasti jutusta on sulle paljon hyöytyä :) Jos tulee jotain kysymyksiä, laita ihmeessä kommenttiboksiin, niin yritän auttaa. Tsemppiä haastatteluihin!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.