Näin saat lisää palkkaa

Kaivakaahan kuvetta pomot. Nämä kahdeksan askelta tekevät meistä kaikista päteviä palkkaneuvottelijoita.

shutteri_edited-1.jpg

VALMISTAUDU HUOLELLISESTI

1. Todennäköisesti tiedät jo, miksi palkkaasi pitäisi korottaa. Listaa syyt vielä paperille. Hyviä syitä ovat työtehtävien muutos ja vastuun kasvaminen. Huonoja perusteluja ovat kasvaneet kulut omassa elämässä tai se, että kollegakin saa parempaa palkkaa; palkat määräytyvät usein  kysynnän ja tarjonnan ja lukuisten neuvotteluiden tuloksena.

2. Voit udella luotettavilta työkavereilta, millä perusteilla työpaikallasi on annettu palkankorotuksia. Jos pomosi tunnetaan siitä, ettei häneltä irtoa palkankorotusta kirveelläkään, listaa kaikki mahdolliset perustelut, jotka pomosi voi esittää kieltääkseen palkankorotuksesi, ja keksi niille järkevä vastaväite.

VALITSE OIKEA HETKI

3. Pyydä lisää palkkaa, kun olet saanut loppuun tärkeän projektin tai muuten onnistunut työssäsi.  Jos työpaikallasi on tiukka budjettikuri ja palkankorotusta on vaikea saada kesken budjettikauden, ajoita palkkaneuvottelu hetkeen, jolloin seuraavan vuoden budjettia suunnitellaan. Kun olosuhteet ovat otolliset, tähtää loppuviikkoon. Office Angelsin tekemän tutkimuksen mukaan keskiviikko on paras päivä palkkaneuvottelulle, mutta toimituksemme suosittelee viikon ankeimmaksi päiväksi osottautuneen keskiviikon sijaan huomattavasti leppoisampaa torstai-iltapäivää.

4. Kerro esimiehellesi, että haluat keskustella palkastasi ja ehdota tapaamista. Jos pomo on todella kiireinen, voit ehdottaa tapaamista sähköpostilla, mutta palkkaneuvottelu on aina käytävä kasvotusten.

NEUVOTTELE, PERUSTELE, PIDÄ POKKA

5. Hetki on koittanut. Hengitä syvään. Jos heität normaalisti pomon kanssa rentoa läppää, palkkaneuvottelustakaan ei tarvitse tehdä supervirallista pönötystilannetta. Ystävällinen mutta päättäväinen ote on paras.

6. Aloita positiivisesta. Kerro muutamalla lauseella, miksi pidät työstäsi ja miten koet kehittyneesi siinä. Kerro sitten ytimekkäästi, että mielestäsi nyt olisi hyvä aika tarkistaa palkkasi. Kerro perustelusi.

7. Ehdota palkkaa, joka on vähän enemmän, mitä oikeasti ajattelit, jotta pomollesi jää neuvotteluvaraa. Palkkaneuvottelut ovat harvoin miellyttäviä kokemuksia, joten varaudu menemään epämukavuusalueelle. Älä kuitenkaan hermostu tai ainakaan uhkaa eroavasi, jos et oikeasti ole lähdössä minnekään.

8. Jos korotusta ei ole mahdollista saada, tiedustele, mitä muuta arvokasta voisi olla tarjolla. Voisitko saada korotuksen sijaan hyödyllistä koulutusta, mahdollisuuden osallistua kansainväliseen seminaariin tai vaikka työkännykän? Vaikka saisit kieltävän vastauksen, palkkaneuvottelu ei välttämättä mennyt hukkaan.  Jos olet työpaikallasi tärkeä tekijä, esimiehesi todennäköisesti miettii, mitä uutta voisi tarjota sinulle. Eri asia tietysti on, oletko valmis lisäämään  työmäärää tai vastuutasi, vai onko oma aika sinulle rahaa tärkeämpää.

Jos olet vasta aloittamassa työt, tee kuten Jones vinkkasi aiemman palkkapostauksen kommenteissa: Neuvottele palkka heti kättelyssä korkealle. Matalaa lähtöpalkkaa voi olla vaikea hilata ylös myöhemmin, sillä palkankorotus annetaan usein prosentteina.

Juttua varten haastateltiin mediamyynnin johtajaa Tuuli Toivaista ja markkinoinnin ja myynnin johtajaa Pirjo Nurmilaukasta. Lisäksi juttua tehdessä muisteltiin niitä 51 palkkaneuvottelua, joihin toimituksemme jäsenet ovat yhteensä osallistuneet. 

Kuva: Shutterstock

Kommentit (2)
  1. Valmistautumiseen kannattaa sisällyttää myös oman alan yleisen palkkatason selvittäminen. Ammattiliitot julkaisevat palkkatutkimuksia, ja usein liitoilla on myös puhelinneuvontaa. Tilastokeskuksella on myös palkkatilastoja. Kolmas tapa selvittää oikeaa palkkatasoa on kysyä verohallinnosta kollegoiden ja muiden samankaltaista työtä tekevien tuloja. Kun tietää henkilöstä muutaman perustiedon, verohallinnosta saa selville hänen ansiotulonsa. http://rikastaelamaa.blogspot.fi/2013/10/katso-paljonko-naapurisi-tienaa.html

  2. Hienoa, jos vinkeistä oli apua! Jep, meikkis oli muodinorja, joka kokeili Trendissä trendiä jos toistakin:)

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *