TEE ITE: Huonekasvien keväthuolto

Hemmottele talven runtelemia kasviparkoja ja upota kädet multaan! Lily neuvoo, kuinka pidät kasvit elossa ja vehreinä ympäri vuoden.

kasvikuva_copy.jpg

VAIHDA MULLAT

 • Keväällä tai kesällä. Ruukkukasvin mullat kannattaa vaihtaa alkukeväästä tai kesällä, kun talvesta stressaantunut kasvi aloittelee uutta kasvukauttaan. Sydäntalvella mullat kannattaa jättää rauhaan.
 • Tarpeen vaatiessa. Isojen kasvien, kuten palmujen, multia ei tarvitse vaihtaa joka vuosi. Pienet, nopeakasvuiset kasvit, kuten rönsylilja ja vehka, kannattaa vaihtaa uuteen ruukkuun, kun juuret alkavat pursuta pohjasta tai kasvi näyttää liian isolta ruukkuunsa. Myös pinnalle ilmestynyt home ja sienet kertovat, että mullanvaihto on ajankohtaista.
 • Tee näin: Kostuta multa märäksi edellisenä päivänä. Peitä uuden ruukun pohja kukkamullalla. Kippaa kasvi juuripaakkuineen vanhasta ruukusta ja laita se uuden ruukun keskelle.  Taputtele multaa huolellisesti kasvin ympärille siten, että juuripaakku peittyy. Kastele. Videolla puutarhurin omaan multaan sekoitetaan hiekkaa, mutta kaupan kukkamullissa sitä on jo valmiiksi.

Mullanvaihto from Ida on Vimeo.

 

KASTELE, LANNOITA JA SIISTI

 • Kastele aina mullanvaihdon jälkeen.  Laita kukkaruukku lautaselle tai koristeruukkuun ja kastele niin, että kukkaruukun pohjan läpi tulee hieman vettä. Jos kasvi ei ime vettä muutamassa tunnissa, kaada loppu pois.
 • Anna vettä säännöllisesti. Tarkista kerran viikossa, onko kasvi veden tarpeessa, eli onko multa kosteaa.  Jos kasvi on koristeruukussa tai lautasella, nosta kasvi ja katso, onko ulommaisen ruukun pohjalla vettä. Kasvi kannattaa kastella kerralla läpimäräksi. Kesällä kasvit tarvitsevat enemmän vettä kuin talvella.
 • Älä kastele liikaa. Hentojuuriset kasvit, kuten saintpauliat, kärsivät liikakastelusta. Ruukun pohjalle kannattaakin laittaa kevytsoraa tai saviruukun sirpaleita salaojaksi. Innokkaan kastelijan kannattaa sujauttaa kasvi saviruukkuun, joka imee osan vedestä itseensä.
 • Seisota vettä ensin. Kasteluvettä ei kannata ottaa suoraan kraanasta, sillä veden kannattaa antaa  hapettua ja lämmetä etukäteen kannussa.
 • Muista lannoite. Kesällä ja keväällä ruukkukasvit tarvitsevat lannoitetta, mutta älä lannoita kasvia pariin viikkoon mullanvaihdon jälkeen, sillä kasvin kannattaa antaa silloin levätä. Vanhan kansan niksi on käyttää sarvilastua, mutta kaupassa myytävät lannoitteet käyvät hyvin. Pakkauksessa lukee, onko lannoite tarkoitettu esimerkiksi kukkivalle kasville, palmulle tai kaktukselle.
 • Nypi vanhat lehdet. Kellastuneet tai kuivuneet lehdet kannattaa nyppiä tyvestä säännöllisesti ja ainakin mullanvaihdon yhteydessä. Isot, vaikeasti irrotettavat lehdet kannattaa leikata tyvestä keittiösaksilla.

Nyppiminen from Ida on Vimeo.

 

TEE KOTIPUUTARHA

 • Jaa rehevä kasvi. Esimerkiksi anopinkieli, anopinhammas ja papinkaura kasvattavat paljon uusia versoja. Irrota multapaakusta jo kasvamaan ehtineet versot ja istuta ne erillisiin ruukkuihin.
 • Kasvata pistokas. Rönsylilja ja juoru puskevat mielellään latvoistaan pistokkaita, jotka voi laittaa veteen. Kun pistokas on kasvattanut muutaman juuren, sen voi siirtää ruukkuun.

Kasvin jakaminen from Ida on Vimeo.

 

SÄILYTÄ OIKEASSA PAIKASSA

 • Nahkealehtiset kasvin ja kaktukset valoon.  Esimerkiksi viikunat viihtyvät auringonpaisteessa.
 • Ohutlehtiset kasvit sietävät varjoa. Palmuvehkaa kutsutaan myös komerokukaksi, koska se pärjää lähes missä tahansa. Myös rönsylilja on superselviytyjä, joka sietää myös pitkää kuivuutta.
 • Älä läkähdytä kasvia. Paahteinen eteläikkuna on turmiollinen lähes kaikille kasveille. Jos ikkunalauta on hyvin kuumalla paikalla, siirrä kasveja muutama metri ikkunasta kauemmas.
 • Ulkoiluta. Kesällä huonekasvit voi viedä vaikka parvekkeelle puolivaloisalle paikalle.

Juttua varten haastateltiin Helsinki Gardenian kotipuutarhaneuvoja Eija Keski-Korpelaa.

Teksti, kuvat ja videot: Ida Valpas

Kommentit (1)
 1. eija.jpg

  Kiitos vinkeistä Eija!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *